NOVO: brez provizij pri nakupu letalskih kart s kreditnimi karticami!

by

Novo leto prinaša tudi niz novosti evropskim potrošnikom. Evropska potrošniška organizacija BEUC je na področju turizma in letalskih kart posebej izpostavila naslednje novosti, ki jih prinaša spremenjena evropska zakonodaja:

Ena od novosti zadeva paketna potovanja, to so turistični aranžmaji, ki vključujejo več storitev, na primer nastanitev in prevoz. Odslej bodo morali ponudniki potrošniku omogočiti, da paketno potovanje prenese na drugega potnika. Nova evropska direktiva jim nalaga tudi, da jasno objavijo podrobnosti aranžmaja. V primeru izrednih okoliščin bo potrošnik pred odhodom potovanje lahko odpovedal. Kot poudarja BEUC, so te novosti dobrodošle, a bo ključno, kako jih bodo države članice uveljavljale.

Pomembna novost je tudi prepoved zaračunavanja provizij za plačilo s kartico. Po 13. januarju to ne bo več dovoljeno, pa naj gre za nakup letalske vozovnice ali sendviča. Izjeme bodo American Express ali PayPal. Če bo kartico kdo zlorabil, še preden boste uspeli prijaviti krajo ali izgubo, boste po novem krili le prvih 50 nezakonito porabljenih evrov in ne več 150 kot doslej.

Povzeto po članku na RTVSLO.si: Trgovci ne smejo več zaračunavati provizij za plačilo s kreditno kartico