Islamska republika Iran – nepozabna perzijska pravljica

by

Po Iranu je potoval Dušan Berdnik, več o njegovih potovanjih, potopisnih predavanjih in druge koristne potovalne informacije si preberite na njegovi spletni strani www.duletravel.net.

Preden sem se odpravil na potovanje v Islamsko republiko Iran, sem prebral veliko informacij o deželi, v katero potujem. Preko foruma sem spoznal sopotnika Simona Jelenka, kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Oba sva navdušena nad potovanji, tako da ni bilo težko uskladiti najinih želja, kaj si želiva pogledati v tej skrivnostni in bogati deželi.

Ročno izdelane perzijske preproge.

Ročno izdelane perzijske preproge.

V Iranu so ročna dela še zmeraj zelo cenjena

V Iranu so ročna dela še zmeraj zelo cenjena

Teheran in njegove največje znamenitosti

Najin prvi stik z iransko kulturo se je že pričel po pristanku letala na mednarodnem letališču glavnega mesta. Polna energije in pričakovanj sva se odpravila v Teheran k najinima gostiteljema Sari in Sananu. Prve tri dni sva namenila aklimatizaciji ter ogledu številnih kulturnih, zgodovinskih ter ostalih znamenitosti, ki jih ni malo. Teheran je danes glavno in največje mesto Irana. Po zadnjih podatkih jih v mestu živi okrog 20 milijonov, kar je za desetkrat toliko kot nas, Slovencev. Mesto je v svoji zgodovini bilo kar 32 krat prestolnica Irana, skupaj približno 220 let. Največji problem iranske prestolnice danes je velika onesnaženost zraka, po podatkih ministrstva za zdravje na leto umre več kot 4.000 Irancev zaradi bolezni dihal in srca. Za onesnaženje je v največji meri kriv izredno gost promet v mestu, stisnjenem med dve gori. Največji ponos mesta je zagotovo stolp Azadi, ob katerem so se v preteklosti dogajali številni protesti, in ki simbolizira neodvisnost Irana. Sprehodila sva se po Velikem bazarju, ki ostaja pomemben prostor za trgovanje in druženje prebivalstva ter postaja vse bolj priljubljena turistična točka, predvsem oddelki s perzijskimi preprogami, tradicionalnimi oblačili in začimbami. Če boste kdaj sami obiskali prestolnico, je obvezen ogled kompleksa Golestan v neposredni bližini bazarja, ki ima 17 palač in muzejev ter ponuja zanimiv vpogled v zgodovino Perzije in življenje perzijskih kraljev.

Teheran - simbol neodvisnosti, stolp Azadi...

Teheran – simbol neodvisnosti, stolp Azadi…

...in palača Golestan, kjer dobite vpogled v zgodovino Perzije

…in palača Golestan, kjer dobite vpogled v zgodovino Perzije

Obisk vasice Masuleh

Najboljše prevozno sredstvo za potovanje po Islamski republiki Iranu so avtobusi ter prevoz z avtomobili lokalnega prebivalstva. Slednji način potovanja mi je prijetnejši, saj imaš več stikov z ljudmi, s katerimi potuješ. V vasici Masuleh, ki se nahaja na severovzhodu države, 56 km stran od večjega mesta Rashta, sva imela prijetno srečanje s prvih Slovencem na najinem potovanju. Gospod Smole se je odločil za potovanje kar s kolesom od prestolnice Irana pa vse do glavnega mesta Azerbajdžana, Bakuja. Povedal nama je, če bi vedel pred odhodom, kakšen promet je v Teheranu, bi raje izbral kako drugo destinacijo. Vasica Masuleh je pravi biser ljudske arhitekture pod zaščito UNESCA in dobro obiskan turistični cilj. Zaznamujeta ga posebna toplina ljudi, zanimiva turistična ponudba (hoteli, hrana, veliko obrtniških delavnic, še več ljubkih prodajaln spominkov in izdelkov domače obrti) in bujna, zelena, precej gorata pokrajina, značilna po svojem deževnem vremenu. Ob pitju čaja smo si ob izmenjavi informacij podali roke in zaželeli eden drugemu varno nadaljevanje poti. 

Vasica Masuleh - Pravi biser ljudske arhitekture, na seznamu UNESCOVE kulturne dediščine.

Vasica Masuleh – Pravi biser ljudske arhitekture, na seznamu UNESCOVE kulturne dediščine.

Obala Kaspijskega jezera.

Obala Kaspijskega jezera.

Kopanje v Kaspijskem jezeru

Najin plan je bil med drugim obiskati Kaspijsko jezero, ki mu včasih rečejo tudi Kaspijsko morje. Jezero leži na meji med Evropo in Azijo ter ga obkrožajo države Rusija, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbajdžan ter Islamska republika Iran. Oba navdušena, da se bova kopala, sva oblekla kopalke ter oddrvela do obale, a hitro spoznala, da je jezero preveč mrzlo za najini telesi.

Tradicionalna kurdska vasica Palangan

Tradicionalna kurdska vasica Palangan

Pod gorami vasica Palangan, za gorami sosednji Irak

Pod gorami vasica Palangan, za gorami sosednji Irak

Nadaljevanje poti proti Tabrizu

Pred odhodom na nadaljevanje najine poti proti Tabrizu sva izkoristila dan za ogled mesta Astare, ki leži na meji s sosednjim Azerbajdžanom. Najmočnejši vtis vsakega mesta ter vasi so na naju naredili ljudje. Najpogostejše besede na ulici so bile: “Hello, Mister! Where are you from?”. Večina jih še nikoli ni slišala za Slovenijo, ko sva pa omenila Jugoslavijo, so po večini vsi vedeli ali se vsaj delali, da vedo. Takšne preprostosti in gostoljubnosti ljudi, ki sva ju bila deležna, ne doživiš velikokrat. Perzijci in Kurdi veljajo za najbolj gostoljubne ljudi na svetu, kar lahko samo potrdiva. Ljudje včasih preveč gledamo televizijo in naivno verjamemo medijem z zahoda. Odkrivanje Tabriza, četrtega največjega mesta v Iranu, sva začela na najstarejšem bazarju v Iranu. Poleg bazarja ne velja spregledati tudi ostalih znamenitosti mesta: Jameh mošeje, Modre mošeje, značilne tradicionalne hiše iz časa Qarajan dinastije, Mavzoleja pesnikov…

Perzepolis - kraj pod zaščito UNESCA.

Perzepolis – kraj pod zaščito UNESCA.

Perzepolis - ogled ostankov nekoč mogočnega kompleksa.

Perzepolis – ogled ostankov nekoč mogočnega kompleksa.

Drugačnost Iranskega Kurdistana in nepozabnost Perzepolisa   

Drugačnost v Iranu te spremlja na vsakem koraku. Tako je bilo tudi na potovanju po Iranskem Kurdistanu. Pot naju najprej pelje do prestolnice Sanandaja in ostalih odmaknjenih kurdskih vasi na meji s sosednjim Irakom. Zame ena najlepših vasic je tradicionalna kurdska vas Palangan, ki je skrita pred vso civilizacijo. Tukaj ima človek občutek, da se je ustavil čas. Ljudje živijo tradicionalno, kot v starih časih. Ne poznajo pralnih strojev ter ostalih novodobnih pripomočkov. Največji vtis, poleg ljudi, je na naju naredil starodavni Perzepolis, ki je bilo ceremonialno glavno mesto Perzijskega cesarstva v času iranske dinastije Ahemenidov. Nahaja se 70 km severovzhodno od modernega mesta Shiraz v provinci Fars. Od leta 1979 je bil Perzepolis uvrščen tudi na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Po uničujočem požaru, ki ga je zaukazal Aleksander Veliki, je od mesta ostalo bore malo, a je še vedno moč občudovati mogočnost njegovega nekdanjega kompleksa. Perzepolis je pričel graditi (okoli 512. leta pr.n.š.) kralj Darej I (Veliki). Danes so ostanki Perzepolisa le bleda senca nekdanjega razkošja in bogastva mesta. Nedaleč od Perzepolisa se nahajajo skalne kraljevske grobnice (Dareja I. in II., Kserksesa in Artakserksa) pri Naghsh-e-Rustam in Naghsh-e-Radjab ter mogočni reliefi, vklesani v strminah nad grobnicami.

Obisk Esfahana – obvezno, če si v Iranu!

Eshafana pač ne moreš izpustiti, ko si na potovanju po Iranu. Eshafan je tretje največje mesto v državi in velja za najlepše iransko mesto, zato sva si za ogled mesta vzela tri dni. Največja znamenitost mesta je trg Naqhsh-e Yahan, drugi največji trg na svetu in izjemen primer iranske in islamske arhitekture. UNESCO ga je imenoval med svetovno dediščino. Mesto ima še mnogo drugih zgodovinskih spomenikov in je znano po slikah in zgodovini. Na trgu se nahaja Jameh mošeja, sedemnadstropna palača Ali Qapu, Luftollahova mošeja. Skozi mesto teče reka Zāyanderūd, ki izvira v gorovju Zagros. Nekateri mostovi čez reko so najlepše arhitekturne mojstrovine v mestu. Najstarejši most v mestu je Pol-e Shahrestan, ki je bil verjetno zgrajen v 11. ali 12. stoletju. Najprepoznavnejši most je Si-o-seh Pol ali most 33 lokov iz leta 1602. Zgrajen je bil v času vladavine šaha Abasa Velikega in povezuje Esfahan z armenskim predmestjem Jolfa. Eshafan je najbolj turistično mesto v Iranu, poleg Perzepolisa in Shiraza.


Esfahan – Mošeja Sheikh Lotf Allah

Za konec poti pa še…mesto Kashan

Potovanje po Islamski republiki Iranu sva zaključila z enodnevnim postankom v mestu Kashan, ki je od prestolnice oddaljen 300 km. Nastanjena sva bila v tradicionalnem perzijskem hotelu, ki sva ga našla s pomočjo vodiča Lonely Planet. Majhno mesto na poti med Teheranom in Esfahanom, na obrobju puščave Dašt-e Kavir, je znano predvsem po proizvodnji perzijskih preprog in parfumov ter pesnikih, ki so ustvarjali za zidovi tega nadvse očarljivega mesta. O zgodovini mesta kroži legenda, po kateri naj bi Abu Musa Al Ašari znotraj mestnega obzidja odvrgel na tisoče škorpijonov iz bližnje puščave, ki so pregnali prebivalce in mu omogočili prevzem oblasti.
Odkrivanje Irana je bilo zanimivo kulturno doživetje, predvsem zaradi tesne povezanosti države z vero in izolacije od zahodnega sveta.