Washington v dveh dneh in pol

by

9.6.2018: Destinacija letošnjih prvomajskih počitnic je bil sicer New York, toda Washington je od letališča Newark v New Yorku oddaljen le 350 km, tako da je bil obisk Washingtona nekako neizogiben. Če smo že tako blizu, seveda moramo obiskati tudi predsedniško mesto in glavno mesto ZDA.

Dnevi na naših potovanjih so vedno polni, sploh če obiščemo kakšno večje mesto, kjer se toliko vsega dogaja. Tokrat smo imeli doma pred potovanjem z otrokoma prave pogovore. Kaj izbrati, kaj obiskati in kaj ne, saj vse res ne gre v enem tednu. Ampak tistih »ne« je bilo na koncu zelo malo. Na plan smo dali veliko stvari, vse možne muzeje in športne aktivnosti, in se že doma dogovorili, da takšen plan pomeni zgodnje vstajanje, cel dan hojo po mestu, aktivnosti zvečer in pozen prihod v hotel. Tako se je akcija pričela že ob prihodu na letališče Newark. Najeli smo avto in se še isto popoldne odpeljali v smeri Washingtona.

In kaj smo počeli in si ogledali v Washingtonu in okolici?

      1. Muzeji v Washingtonu – Večina muzejev v Washingtonu spada pod Smithsonian Institution, ki je svetovno največji raziskovalni kompleks muzejev. Vse skupaj obsega 19 muzejev in galerij, ki se nahajajo na glavni ulici u Washingtonu in kar je najlepše, vstopnine je brezplačna. Obiskali smo:
        • National Air and Space Museum, ki je eden najbolj obiskanih muzejev na svetu. Navdušile so nas rakete, komandni modul Apollo 11 in ostalia vesoljskima plovila, vojaška letala ter prvo letalo bratov Wright. Muzej ima tudi planetarij. IMAX kino in simulatorje letenja.
        • National Museum of the American Indian, ki širi znanje in prikazuje življenje in kulturo indijancev. Že sama stavba je zelo lepa, tako od zunaj kot znotraj. V muzeju so razstavljeni kanuji, oblačila in umetniški izdelki indijancev, otroci pa lahko obiščejo posebno indijansko pot, kjer skozi razne dejavnosti spoznajo življenje indijancev in ob tem zbirajo štampiljke.
        • Smithsonian Institution National Museum of Natural History je verjetno eden najbolj zanimivih v vsej družbi muzejev. Kolekcija v muzeju vsebuje preko 126 milijonov primerkov rastlin, živali, fosilov, mineralov, kamnov, meteoritov in zgodovinskih kulturnih izdelkov. Najbolj so nas očarala okostja dinozavrov, mumije, dragi kamni in posebna razstava fotografij National Geographic in ogromen meteorit.
        • Smithsonian American Art Museum, ki vsebuje eno največjih zbirk ameriške umetnosti na svetu. Večji del galerije obsegajo slike portretov, med drugimi tudi vseh ameriških predsednikov, med vsemi slikami pa lahko najdete tu Hopperja in ostale ameriške slikarje vseh časov, tako stare kot moderne umetnosti.
    1. Obiskali smo tudi International Spy Museum, ki pa ne spada med javne muzeje in zato tudi ni brezplačen. Otroka sta bila navdušena, saj sta se lahko v tisti uri ali dveh v muzeju poistovetila z vohuni in uporabljala najbolj zvita vohunska orodja in spoznavala trike vohunjenja. Spoznala sta tudi Jamesa Bonda in njegove ukane. Za piko na i pa smo vzeli še posebno vohunsko turo po ulicah Washingtona, kjer smo s pomočjo namigov na tabličnem računalniku iskali točke in reševali uganke kot pravi vohuni. Uspelo nam je, rešili smo svet in preživeli
  1. United States Capitol je dom kongresa ZDA in sedež vlade ter poleg Bele hiše verjetno kader, ki se pojavlja v največ filmih in serijah, ki se dogajajo v Washingtonu. Ta dom ljudstva se da lepo obiskati. Na njihovi spletni izpolnite vlogo za obisk in če vam obisk odobrijo, na elektronski naslov prejmete vabilo z izbranim datumom in uro. Po strogem varnostnem pregledu se na sprejemni mizi prijavite na vodeno turo, kjer si za začetek ogledate film o ustanovitvi ZDA in gradnji Capitola, potem pa čudovite sobane tudi obiščete. Osrednji del Capitola predstavlja kupola, ki je poslikana s freskami, vse naokrog pa so kipi pomembnih ljudi, ki so soustvarjali zgodovina ZDA ter fotografije največjih bitk in dosežkov v zgodovini ZDA. Za dodatek si lahko ogledate tudi parlament, kjer pa je potreben še večji in daljši varnostni pregled, tako da za ogled vsega potrebuješ kar več ur.
  2. Bela hiša je uradna rezidenca predsednika ZDA. Obisk le-te je v zadnjih letih skorajda nemogoč. Poskusili smo, vendar nam žal ni uspelo. Tako smo jo videli samo od zunaj in se sprehajali v parku oziroma zelenici okoli nje, ki sega vse do Washington Monumenta (beli obelisk, ki je največja skulptura v Washingtonu) ter naprej vse do Capitola. Na zelenici je povsod ogromno ljudi, starih in mladih, ki tečejo, se sprehajajo, lenarijo na tleh ali pa igrajo softball. Življenje okoli Bele hiše je prav živahno.
  3. Lincoln Memorial je ameriški narodni spomenik posvečen 16-emu predsedniku ZDA Abrahamu Lincolnu. Nahaja se na zahodnem koncu National Mall, pogled od tu pa sega vse do Washington Monumenta in Bele hiše. Ravno s stopnic Lincoln Memoriala je Martin Luther King izrekel svoje znane besede “I have a dream…” v govoru o človekovih pravica 28.avgusta 1963.
  4. Arlington National Cemetery ni v centru Washingtona, vendar je z avtomobilom oddaljen le nekaj minut stran in vreden ogleda. Pokopališče so ustanovili še v času civilne vojne, nato pa tu pokopali žrtve druge svetovne, korejske in vietnamske vojne. Spomenikov je ogromno. Povsod, kamor ti seže pogled in občutki, ki te preplavijo, ko se s spoštovanjem sprehajaš po urejenih potem med spomeniki, so močni. Del pokopališča je namenjen tudi ustreljenemu predsedniku Kennedy-ju, ki je tu pokopan z ženo Jacqueline. V spomin tu gori večni plamen.
  5. Baseball tekma v Willmingtonu – Baseball je tipični ameriški šport, ki da v Sloveniji ne poznamo prav dobro. Zanimivo, da so ga otroci v šoli ravno letos spoznavali pri zdravem življenjskem slogu in veselje ob misli, da gremo na pravo tekmo, je bilo nepopisno. Priznam, da so mi pravila kljub vsem razlagam je vedno neznanka, toda saj to sploh ni pomembno. Gre za družinski dogodek, ko atiji pripeljejo sinčke na tekmo, oblečene v baseball rokavice in drese priljubljene ekipe. Gre za hot dog in kokice na tekmi. In gre za to, da poskušaš celo tekmo ujeti žogico, ki jo igralci odbijejo preko igrišča med navijače. Naši Blue Rocks so izgubili na polno, toda vzdušje je bilo vseeno dobro.
  6. Košarkaška tekma NBA – Če se v mesto odpravljaš maja, ko je NBA sezona blizu zaključku, je za tole potrebno imeti tudi nekaj sreče. V našem primeru je šlo za veliko sreče: ekipa domačih Washington Wizards je morala najprej priti v play off, nato zmagati vsaj eno tekmo, da so prišli do šeste play-off tekme, ki so jo ravno v času našega obiska igrali doma. Pa nam je uspelo. Sicer smo našo tekmo izgubili in sezona se je za domačine zaključila, toda tekma v tako ogromni dvorani je vedno posebno doživetje.

Nekaj nasvetov pred obiskom:

  • Center Washingtona je enostaven za navigacijo, parkirnih mest ob cesti je veliko (parkirna ura 2,30 USD na uro), peš pa se da prehoditi večji del mesta
  • Vsi glavni muzeji so zastonj, kar pri vstopninah pomeni velik prihranek (v New Yorku je povprečna vstopnina v muzej 25$),
  • Vsi glavni muzeji se nahajajo ob glavni ulici, drug ob drugem, tako da jih je enostavno najti.
  • Muzeji so večinoma odprti od 10:00 do 17:30, zato izkoristite dan za ogled, popoldne in večer pa za raziskovanje parkov in okolice Bele hiše.
  • Najljubši muzej obiščite takoj zjutraj ob odprtju. Takrat je ljudi najmanj in vrste so najkrajše.
  • V centru med muzeji in vladnimi inštitucijami je skoraj nemogoče najti trgovino. Dobra ideja za malico-kosilo so prikolica-stojnice s hot-dogom, hamburgerjem ali palačinkami, ki so parkirane pred vhodom večine muzejev (hot-dog stane 2-4$). Dobre in poceni so tudi restavracije v China Townu (mi štirje smo se najedli za 25$).
  • Če spite izven mesta in se v mesto vozite v jutranji konici, se gneča ob vpadnici v mesto začne že zelo zgodaj, okoli 7h zjutraj, tako da je za vožnjo do centra potrebno računati vsaj kakšno uro več časa. Zvečer po 20-21h pa gneče na izhodu iz centra ni več.
  • V dveh dneh se da videti veliko, tako da se splača obiskati Washington.
  • Pred obiskom si oglejte film Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian in raziskovanje Washingtona bo še bolj zabavno

Capitol in Washington memorial