15 muzejev za virtualni odhod od doma!

by

16.3.2020: Ste obtičali doma in ste že naveličani vseh teh serij, ki nam jih ponujata televizija in splet? Ena izmed možnosti je recimo skok na Youtube, kjer lahko poiščemo praktično vse, tudi ideje za nove izlete. Butan je ena izmed tistih bolj zanimivih, a tudi dražjih alternativ v prihodnosti. Ali pa ste morda za skok v zgodovino? Ponujamo vam virtualni ogled najbolj priljubljenih muzejev! 

St. Petersburg – Državni muzej Ermitaž

To je muzej, ki s svojo edinstveno umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen tudi na seznam UNESCO-ve kulturne dediščine. V njem najdemo umetniška dela iz različnih zgodovinskih obdobij, arheološke najdbe iz Pompejev, Zlato carsko sobo in številne druge zanimive stvari.

Pariz – Louvre

Najznamenitejši francoski muzej sicer ne ponuja ogleda preko priljubljenega Google Artsa, vseeno pa si lahko nekaj zanimivih stvari pogledate na njihovem spletnem vmesniku. Na voljo so zbirke iz faraonskega obdobja Egipta, jarek stare trdnjave Louvre ter d’Apollonova galerija.

London – Britanski muzej

Ta ikonični muzej, ki se nahaja v osrčju Londona, omogoča virtualnim obiskovalcem ogled velike palače, egipčanskih mumij ter starodavnega kamna iz Rosette. Leta 1753 ga je ustanovil sir Hans Sloane, zdravnik in znanstvenik, ki je v Montague House v Londonu zbral številna književna in umetniška dela. Kasneje je muzej za 20.000 funtov kupila britanska vlada, javnosti pa je bil odprt 15. januarja 1759.

New York  – Guggenheimov muzej

Tukaj si lahko ogledate neverjetna umetniška dela iz impresionistične, post impresionistične, moderne in sodobne dobe.

Washington – National Art Gallery

Ta slavni ameriški muzej umetnosti na ogled ponuja dve razstavi. Prva je razstava ameriške mode v letih 1740 do 1895, ki vključuje številne upodobitve oblačil iz kolonialnih in revolucionarnih časov. Druga je zbirka del nizozemskega baročnega slikarja Johannesa Vermeerja.

Pariz – Musée d’Orsay

To je narodni muzej Francije, ki v glavnem predstavlja francosko umetnost. Sprehodite se po tej priljubljeni galeriji, v kateri je na desetine znanih del Moneta, Cézanneja in Gauguina. Muzej je odprt od leta 1986 in se nahaja v zgradbi nekdanje pariške železniške postaje Gare d’Orsay ter obsega 57.400 m² površin.

Seul  – Nacionalni muzej moderne in sodobne umetnosti

Seulska podružnica muzeja iz Gwacheona se je odprla 13. novembra 2013 in predstavlja sodobno umetnost Koreje ter mednarodno umetnost različnih časovnih obdobij.

Berlin – Muzej Pergamon

Pergamon je eden izmed večjih nemških muzejev in je dom številnih starodavnih artefaktov, vključno z Ištarinimi vrati iz Babilona ter Pergamonskim oltarjem.

Amsterdam – Rijksmuseum

Oglejte si mojstrovine nizozemske zlate dobe, vključno z deli Vermeerja in Rembrandta.

Amsterdam  – Muzej Van Gogha

Muzej vsebuje največjo zbirko umetniških del Vincenta van Gogha na enem mestu. Poglejte si kar 200 slik, 500 risb in 750 osebnih pisem.

Los Angeles – Muzej J. Paul Getty

V tem kalifornijskem umetniškem muzeju je mogoče najti evropske umetnine že iz 8. stoletja. Pogledate si lahko ogromno zbirko slik, risb, kipov, rokopisov in fotografij.

Firence – Galerija Uffizi

V tej manj poznani galeriji je umetniška zbirka ene izmed najbolj znanih italijanskih družin iz Firenc – de’Medici. Stavbo je leta 1560 zasnoval Giorgio Vasari posebej za Cosima de’Medicija, virtualno pa si jo lahko ogledate tudi vi.

São Paulo – MASP

Museu de Arte de São Paulo je neprofitni in prvi moderni muzej v Braziliji. Umetnine, postavljene na jasne okvirje iz perspeksa, dajejo občutek, kot da umetnine lebdijo v zraku.

Mexico City – Nacionalni muzej antropologije

Ta muzej, ki je bil zgrajen leta 1964, je posvečen arheologiji in zgodovini mehiške dediščine. Na voljo je 23 razstavnih prostorov napolnjenih s starodavnimi artefakti, med njimi tudi nekaj iz civilizacije Majev.

Ljubljana – Narodni muzej Slovenije

Za konec še skok v našo prestolnico. Narodni muzej Slovenije je najstarejši in osrednji muzej v deželi na sončni strani Alp. Ogledate si lahko npr. tudi situlo iz Vač ter neandertalčevo piščal, ki je najstarejše glasbilo na svetu.

 

Če si želite ogledati več muzejev na Google Arts & Culture, obiščite spletno mesto zbirke.