Navodila za izpolnjevanje obrazca ESTA za vstop v ZDA brez vize

by

SPLOŠNE INFORMACIJE O ESTA

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike (ZDA) vizuma ne potrebujejo, morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP) s pridobitvijo ESTA (Electronic System for travel Authorization). Ta državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov) omogoča, da v ZDA v primeru turističnih in poslovnih potovanj do 90 dni ni potrebno zaprositi za vizum. Od 2. 5. 2022 morajo tudi potniki za vstop v ZDA preko kopenskih mejnih prehodov v naprej pridobiti ESTA.

Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA – več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani ESTA, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.

Nekaj splošnih informacij o programu ESTA:

 • vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom,
 • prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista,
 • če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, ESTA ni potrebna.

Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma.

Carinska in mejna zaščita ZDA (CBP) močno priporoča, da vsak popotnik v ZDA preveri svoj status ESTA, preden naredi kakršno koli potovalno rezervacijo ali potuje v ZDA. Več informacij je na voljo na spletni strani Ministrstva za domovinsko varnost (DHS).

Obiskovalci, ki v ZDA pripotujejo na podlagi ESTA, svojega statusa ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati nad 90 dni. Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumskega vstopa.

Kdo NI upravičen do odobritve ESTA:

Do ESTA niso upravičeni vsi,

 • ki so potovali ali bivali v Demokratični ljudski republiki Koreji, Iranu, Iraku, Libiji, Somaliji, Sudanu, Siriji ali Jemnu po 1. marcu 2011 (z omejenimi izjemami za potovanja v diplomatske ali vojaške namene v službi države VWP).
 • ki so potovali ali bivali na Kubi po 12. januarju 2021 (z omejenimi izjemami za potovanja v diplomatske ali vojaške namene napoteni s strani države VWP).
 • ki so tudi državljani Kube, Demokratične ljudske republike Koreje, Irana, Iraka, Sudana ali Sirije.

Ti potniki morajo pred potovanjem v ZDA obvezno pridobiti vizum.

Več o postopkih in izjemah na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva https://www.gov.si/drzave/zdruzene-drzave-amerike/:


KAJ POTREBUJEM ZA IZPOLNITEV VLOGE?

 • Veljavni potni list (in njegovo sliko, če boste delali preko računalnika)
 • Veljaven e-poštni naslov, hišni naslov in telefonsko številko.
 • Telefonska številka in e-poštni naslov kontaktne osebe za nujne primere.
 • Naslov in telefonsko številko delodajalca.
 • Ime, naslov, telefonsko številko kontaktne osebe v ZDA.

Če ste del skupine, ki potuje v NY februarja 2024 v času tekem lige NBA so vaši kontaktni podatki v ZDA naslednji:

 • hotel 3*: Hampton Inn Manhattan/Times Square South / 337 W 39th St. / New York / New York / +1 2129672344
 • hotel 4*: Springhill Suites New York Manhattan/Times Square South / 338W 36th St. / New York / New York / +1 2122169244

Pristojbina za vlogo je 21,00 USD (cca 20€). Veljavni načini plačila vključujejo MasterCard, VISA, American Express, Diners Club in PayPal.


KJE IN KAKO IZPOLNITI OBRAZEC

POZOR: če v Google vpišete “ESTA” vam pokaže veliko fejk strani, kjer boste za pridobitev ESTA plačali več kot je uradno zahtevano!

Obrazec ESTA za vstop v ZDA brez vize izpolnite IZKLJUČNO preko uradne spletne ali mobilne strani na

https://esta.cbp.dhs.gov/ 

ali preko mobilne aplikacije ESTA – za ANDROID ali APPLE

Pri obeh možnostih lahko izberete prikaz strani in obrazca v slovenščini (desno zgoraj).

V primeru izpolnjevanja preko spletne strani potrebujete sliko potnega lista, pri izpolnjevanju preko mobilne aplikacije pa lahko potni list le poslikate ter podatke preberete tudi preko NFC povezave na telefonu!

Ko ste na strani ali aplikaciji izberete možnost USTVARI NOVO VLOGO, če izpolnjujete le zase izberite podmožnost “posamezna prošnja”, če za družino izberite “skupina prošenj”. Nato se identificirate s številko potnega lista in sledite navodilom na ekranu.

Vlogo lahko kadar koli v postopku shranite. Plačate po izpolnitvi vseh podatkov, cena na uradni strani je 21$ na osebo, če je več, potem NISTE NA PRAVI STRANI!

Vloga je praviloma odobrena v nekaj urah (na email dobite obvestilo, da se je spremenil status vloge), če ni odobrena v treh dneh je nekaj narobe… V tem primeru se prijavite na sistem s št. potnega lista in preverite status vloge.

Za vstop v ZDA si natisnite stran, kjer piše, da je vloga odobrena! ESTA velja 2 leti, v tem času se lahko gre v ZDA večkrat, priporoča se ustrezna dopolnitev kontaktnega naslova.

Nekaj slik in dodatnih informacij:

Par detajlov:

 • Nacionalna identifikacijska številka  =  EMŠO
 • Global Entry – pustite prazno
 • Osebna identifikacijska številka – pustite prazno

Vprašanja o upravičenosti: