Ideje za šolske počitnice (prvomajske ali krompirjeve) – Malta

by

Malta, biser Mediterana, kjer se stikajo angleška uglajenost, mediteranski temperament, italijanski videz in arabska kultura.

V času prvomajskih počitnic je vreme že zelo toplo, s povprečno temperaturo okoli 20°C, najvišje temperature pa lahko presežejo 25°C. Temperatura morja je okoli 20°C.

Temperature jeseni so prav prijetno tople, oktobra se najvišje dnevne v povprečju gibajo okoli 25°C, v novembru pa okoli 20°C. Prijetno toplo pa je tudi še morje, ki ima v začetku novembra v povprečju še vedno zelo prijetnih 22-23°C.

Na Malto leti letalska družba Ryanair iz Trevisa, Bologne in Bergama, cena povratne karte je od 37€ naprej (Bergamo), iz Trevisa pa od 89€!

Malta je primerna za krajše 4-5 dnevno potovanje, saj je to majhen otok, po katerem je potovati zelo enostavno. Najbolj udobno je potovanje z avtomobilom, ki ga lahko najamete preko agencije Billiger-Mietwagen brez odbitne franšize že za 14€ na dan!. Tako lahko svobodno obiščete majhne ribiške vasice, znane po pisanih ribiških ladjah, obiščete 6000 let star tempelj Hager Quima in raziskujete sosednje bližnje otoke (Gozo, Comino). malta1

Nočitve na Malti niso drage, apartmaji so na voljo že od 20€ na naprej, v hotelih s 3* z zajtrkom pa od 40€ naprej(za 2), družinske sobe ali večji apartmaji so le malenkost dražji. Za rezervacijo pa priporočamo spletni strani Hotels.com in Booking.com. Ravno zaradi svoje majhnosti svetujemo, da si poiščete ugodno več-dnevno nočitev na istem mestu  in od tu naprej delate dnevne izlete kamorkoli po otoku.

Ker je 1. november praznik tudi v Italiji, so letalske karte v času krompirjevih počitnic nekaj dražje kot v tednu prej ali potem, ko so pogosto na voljo za tudi samo 40€ (povratna). Vožnja (gorivo, cestnine) do letališč Treviso,  Bergamo ali Bologna skupaj z enotedenskim parkiranjem vas iz Ljubljane stane okoli 100(Treviso) oz 150€, ali pa se do letališč odpravite z družbo GoOptiki vas iz Ljubljane do Trevisa/Bergama/Bologne (in nazaj) pripelje že od 28/64/56 EUR naprej.

malta2

Vse skupaj tako za 5-dnevno potovanje s prevozom Ljubljana-letališče, letalsko karto, najemom avtomobila in 5x nočitvami z zajtrkom za 2 osebi odštejete od 500€ naprej (250€ na osebo), za 2 odrasla in dva otroka v družinski sobi in z večjim avtom pa od 700€ naprej (175€ na osebo). Cene hrane v trgovinah pa tudi v domačih gostilnicah so izven glavne sezone primerljive z našimi.

Pregled direktnih letalskih povezav:

Ryanair: