Preobrat v Italiji? Pravilo PC naj bi veljalo samo za notranje lete, za mednarodne pa ne!

by

Nove potovalne omejitve veljajo od 10. januarja naprej za osebe starejše od 12-ih let!

Od 10. januarja 2022 naj bi v Italiji iz letališč lahko po svetu potovali le turisti s t.i. “super zeleno izkaznico”, a najnovejša novica prihaja iz spletne strani letališča v Trevisu. Po pojasnilu ministrstva za zdravje je super zelena izkaznica potrebna samo za domače lete znotraj Italije (npr. Trst – Palermo). To torej pomeni, da naj bi tudi tisti, ki niso cepljeni po 10.1. lahko leteli npr. v Španijo, Francijo itd.

Super zelena izkaznica velja devet mesecev od zadnjega cepljenja za popolnoma cepljene (dva odmerka ali več) do 31. januarja 2022. Od 1. februarja 2021 se bo veljavnost super zelene izkaznice zmanjšala na šest mesecev od zadnjega cepljenja.

Dostop bodo imeli tudi potniki, mlajši od 12 let ter osebe, ki bodo oproščene na podlagi ustreznega zdravniškega spričevala. Nove omejitve super zelenih izkaznic bodo v Italiji veljale (vsaj) do konca trenutnega izrednega stanja 31. marca 2022 na podlagi vladne uredbe iz 29. decembra 2021. Dodatne dejavnosti, ki so bile prej dovoljene z osnovno zeleno izkaznico, za katero bo po novem potrebna super zelena izkaznica (zaključeno cepljenje ali okrevanje), vključujejo:
– obedovanje na prostem
– javni prevoz, notranji leti, vlaki, avtobusi, trajekti in lokalnim/regionalnim prevozom
– dostop do hotelov in hotelskih restavracij
– vlečnice, vzpenjače, žičnice
– konvencije in konference
– notranji in zunanji bazeni ter wellness centri


Pot v svet bo od 10.1.2022 iz italijanskih letališč številnim nedosegljiva (fotografija je simbolična).

Celotni podatki so na voljo na TUKAJ in TUKAJ (v angleščini), v Italijanščini so informacije v tabeli na razpolago TUKAJ, neuradni prevod v angleščino pa TUKAJ. Celotni pogoji bodo v Slovenščini kmalu objavljeni TUKAJ. Spletna stran letališča v Trevisu je dosegljiva TUKAJ. Do sedaj je veljalo, da je bil za tranzit dovolj že hitri test.

Kako je s prestavitvami letov, se verjetno sprašujete? Zanimivo bo v naslednjih dneh spremljati ali bodo letalski prevozniki potnikom ponudili kakšne alternatrive (npr. menjavo leta, vavčer, vračilo denarja). Nizkocenovna družba Ryanair tako recimo omogoča brezplačno spremembo leta / odhodnega letališča in končne destinacije za omenjene datume: