Kje najeti avtomobil?

by

Zadnjič dopolnjeno 3.6.2023

Ob vse večji razširjenosti in cenovni dostopnosti letalskih kart se je v zadnjih letih močno povečal segment najemov avtomobilov, tudi znotraj Evrope.

Kje najeti:
Na svetu obstaja okoli 10 globalnih podjetij za izposojo avtomobilov ter nekaj deset tisoč lokalnih ponudnikov te storitve. Na trgu pa nastopa še veliko posrednikov, ki imajo ekskluzivne dogovore s posameznimi lokalnimi posredniki ter iskalniki ponudb, ki vam med različnimi ponudniki najdejo najugodnejšo ponudbo v določenem kraju.

Globalni ponudniki:

Direkten najem pri globalnem ponudniku se za varčnega popotnika le redko izplača, saj je njihova ponudba prilagojena predvsem poslovnim uporabnikom. Vseeno pa se da občasno dobiti ugodne ponudbe v kombinacijah z (običajno brezplačnim) članstvom v klubih zvestobe (npr. Hertz no.1 club, Alamo Insiders) ali preko pogodbenih partnerjev (npr. Hertz in Ryanair/AMZS)

Agencije:

Preko njih se da rezervirati avtomobile po praktično celem svetu. Običajno imajo ekskluzivne dogovore z lokalnimi agencijami in globalnimi ponudniki, pri čemer zaradi velikega obsega prometa končnim uporabnikom ponujajo ugodnejše pogoje (tako cenovno kot na področju zavarovanj) kot pri direktnem najemu pri lokalnem posredniku ali preko globalnega ponudnika. Najbolj znani agenciji sta Auto Europe in Holiday autos. Med večje tovrstne agencije spada še Car del Mar.


Iskalniki:

V zadnjih letih se povečuje priljubljenost iskalnikov –  le-ti vam pokažejo ponudbe različnih agencij in globalnih ponudnikov za izbran kraj in obdobje, potem pa se lahko sami odločite, preko katerega podjetja boste najeli vaše vozilo. Po mojih izkušnjah najpreglednejša ter tudi najboljša v iskanju najbolj cenovno ugodnih ponudb sta naslednji trije ponudniki:

Predvsem slednja stran je meni osebno zaradi preglednosti ponudbe in jasno napisanih pogojev najema najljubša, zahteva pa vsaj osnovno znanje nemškega jezika.

Več o najemu avtomobila v ZDA pa si oglejte v članku Najem avtomobila v ZDA – splošne informacije.