Od jeseni ponovno redni leti iz ZDA na Kubo

by

Kot poroča ameriški časopis USA TODAY je 6 ameriških letalskih družb – American Airlines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Silver Airways, Southwest Airlines in Sun Country Airlines po 53 letih dobilo dovoljenje za uvedbo rednih letalskih povezav s Kubo. S petih ameriških letališč bo tako od septembra dalje na voljo 155 poletov tedensko na devet kubanskih letališč, med katerimi pa na začetku ne bo Havane (domnevno zaradi omejenih zmogljivosti letališča).

Kljub uradni prepovedi komercialnih letov pa so že dolgo na voljo čarterski leti, s katerimi je lani Kubo obiskalo okoli 160.000 ameriških turistov, še veliko več pa je bilo družinskih obiskov Kubancev, živečih predvsem na Floridi.

Formalno sicer še vedno obstaja prepoved izključnih turističnih obiskov, a so pravila sedaj tako luknjičasta (dovoljena so izobraževalna potovanja, konference, …) ter nenadzorovana, da v praksi omejitev praktično ni.

KubaKonjskaVprega

Kaj to pomeni za Kubo? Naš sodelavec jo je obiskal pretekli mesec in je poročal o prelepi deželi prijaznih ljudi, a s še vedno zelo nerazvito turistično infrastrukturo. Tako se je v svojem enomesečnem potepanju z družino med drugim soočal z izpadi elektrike v Havani, pomanjkanjem tako tekoče kot pitne vode v določenih predelih (tudi v Havani), pomanjkanjem taksijev (na Kubi je samo 30 avtov/1000 prebivalcev), zelo omejenim dostopom do interneta, izpadi telefonskih linij,… Domačini so tudi povedali, da so ob določenih dneh morali nekateri turisti npr. v Vinalesu zaradi pomanjkanja nočitvenih zmogljivosti prespati kar na odprtem na glavnem trgu. Vse to bo verjetno ob začetku teh letov in posledične gneče pomenilo najverjetneje strm dvig cen v bolj turističnih predelih, saj čez noč ne bo možno ustrezno povečati tako transportnih kot nočitvenih zmogljivosti. Kubancem seveda zelo privoščimo večje odprtje države in pričakovano povečanje zaslužka iz turizma, bo pa zelo verjetno prehod tako kot v drugih podobnih primerih vsaj na kratek rok lahko tudi zelo boleč.

Napovedane nove linije:

  • American Airlines: Iz Miamija v Camaguey, Cienfuegos, Holguin, Santa Clara in Varadero. Predviden začetek v prvi polovici septembra 2016
  • Frontier: Chicago – Santiago de Cuba (27. oktober); Philadelphia  – Camaguey in Santa Clara (15. december); Chicago/Philadelphia – Varadero (7.1.2017)
  • JetBlue: Fort Lauderdale – Camaguey, Holguin in Santa Clara (8.september)
  • Silver: Fort Lauderdale – Camaguey, Cayo Coco, Cienfuegos, Holguin, Manzanillo,Santa Clara (različni začetki, leteli bodo z malimi, 34-sedežnimi Saabi)
  • Southwest: Fort Lauderdale – Varadero in Santa Clara. Predviden začetek v prvi polovici septembra 2016
  • Sun Country: Minneapolis – Varadero in Santa Clara, začetek še ni znan.

021616-Cuba-Flights

Nekaj več o tem zakaj je ravno zdaj pravi čas za obisk Kube si lahko preberete tudi v zanimivem razmišljanju Patricka Symmesa v Outside Magazinu. Najnovejšim ugodnim ponudbam letov na Kubo iz naše bližine pa lahko sledite TUKAJ ali pa se prijavite na novice v okencu na desni.