Rusija odpira vizumski režim!

by

Največja država na svetu se ob gospodarski stagnaciji vse bolj odpira turizmu! Po poročanju ruskih medijev se nam s prvim januarjem 2021 obeta hitrejši in veliko udobnejši postopek pridobivanja vize za obisk na primer Moskve ali Sankt Peterburga. Nič več povabilnih pisem, terminov na ambasadi (…), vizo bomo lahko uredili kar prek spleta z domačega naslonjača! V Rusiji računajo, da bo tak ukrep v skladu s podobnimi praksami po svetu število prihodov turistov povečal za 20-40 odstotkov. E-viza naj bi omogočala bivanje v Rusiji za največ 16 dni, sprva bo vstop mogoč prek mednarodnih letališč, kasneje pa bodo dodani tudi kopenski mejni prehodi. Cena e-vize naj bi bila največ 50 evrov.

Je pa že včeraj stopil v veljavo elektronski vizni sistem za Kaliningrajsko oblast, rusko eksklavo med Poljsko in Litvo ob Baltskem morju. Vize za Kaliningrad so povsem brezplačne. Naroči se jih lahko na POVEZAVI, odobrene pa so predvidoma v roku štirih dni.

Kot pilotni projekt pred uvedbo za celotno državo je sicer že nekaj časa v veljavi tudi brezplačni e-vizni sistem za Daljnjevzhodno zvezno okrožje, a pri temu projektu, verjetno zaradi geografske oddaljenosti in turistične nezanimivosti, državljani EU nismo vključeni.