Rusija odpira vizumski režim!

by

Največja država na svetu se ob gospodarski stagnaciji vse bolj odpira turizmu! Po poročanju ruskih medijev se nam s prvim januarjem 2021 obeta hitrejši in veliko udobnejši postopek pridobivanja vize. Nič več povabilnih pisem, terminov na ambasadi (…), vizo bomo lahko uredili kar prek spleta z domačega naslonjača! V Rusiji računajo, da bo tak ukrep v skladu s podobnimi praksami po svetu število prihodov turistov povečal za 20-40 odstotkov. E-viza naj bi omogočala bivanje v Rusiji za največ 16 dni, sprva bo vstop mogoč prek mednarodnih letališč, kasneje pa bodo dodani tudi kopenski mejni prehodi. Cena e-vize naj bi bila največ 50 evrov.

V veljavi pa je že sistem brezplačnih e-viz za mesto Sankt Peterburg ter za Kaliningrajsko oblast, rusko eksklavo med Poljsko in Litvo ob Baltskem morju. Brezplačne elektronske vize se naroči na POVEZAVI, odobrene pa so predvidoma v roku štirih dni.

Kot pilotni projekt pred uvedbo za celotno državo je sicer že nekaj časa v veljavi tudi brezplačni e-vizni sistem za Daljnjevzhodno zvezno okrožje, a pri temu projektu, verjetno zaradi geografske oddaljenosti in turistične nezanimivosti, državljani EU nismo vključeni.