Pred letošnjim dopustom ne pozabite na tole!

by

Pred dopustom pogosto pozabljeno, a v težkih trenutkih neprecenljivo: turistično zavarovanje za tujino

Na dopustu si vsi želimo biti sproščeni in brezskrbni. A kljub temu nas lahko presenetijo nepredvidljivi dogodki, kot so nezgode, bolezni, kraje dokumentov, nedelujoče bančne kartice in številne druge stvari. Zato še pred odhodom razmislite, kaj bo, če vse ne bo šlo po načrtu, in se ustrezno pripravite.

V nadaljevanju vam razkrivamo 5 stvari, na katere morate pomisliti še preden se odpravite na dopust. Merkur zavarovalnica vam svetuje, da razmislite tudi o turističnem zavarovanju. 

Kako brezskrbno na dopust?

 1. Preverite veljavnost potnega lista ali osebne izkaznice
  Pred dopustom v tujini pravočasno preverite veljavnost osebnega dokumenta. Pozanimajte se tudi, ali je za vašo destinacijo dovolj osebna izkaznica ali morda potrebujete potni list.
 2. Pripravite potovalno lekarno in preverite potrebna cepljenja
  Pred odhodom na dopust je smiselna tudi priprava potovalne lekarne. Založite jo z osnovnimi potrebščinami, kot so obliži, kreme in zdravila proti alergijam, pa tudi z zdravili za samozdravljenje. Glede na vašo destinacijo preverite, ali morda potrebujete obvezna cepljenja.
 3. Pripravite finance
  Preverite limite na svojih bančnih karticah in preverite, katere bankomate je najbolje uporabljati v državi, kjer boste dopustovali. Pozanimajte se tudi o valuti ter njeni menjavi in s seboj vzemite nekaj gotovine.
 4. Naredite kopije dokumentov
  Pred odhodom na dopust naredite nekaj kopij osebnih dokumentov. Shranite jih stran od originalov, najbolje na telefon ali elektronsko pošto. Kopije vam lahko pridejo prav, če vam osebne dokumente ukradejo ali jih izgubite, saj boste v tem primeru morali zaprositi za izdajo začasnih osebnih dokumentov za vrnitev domov.
 5. Sklenite turistično zdravstveno zavarovanje
  Pred dopustom se je treba zavedati, da nesreča ne počiva niti v tujini. Zato je dobro, da ste že vnaprej pripravljeni na različne scenarije. Vas skrbi, kaj bo, če na dopustu v tujini zbolite ali se poškodujete? Dobro zdravstveno zavarovanje za tujino poskrbi, da ste na potovanju brez skrbi.

Zakaj potrebujete turistično zavarovanje?

S sklenitvijo turističnega zdravstvenega zavarovanja poskrbite, da imate v tujini na voljo  24-urno asistenčno pomoč v slovenščini. To pomeni, da se lahko kadarkoli obrnete na asistenčni center, ki vas usmeri na pravo mesto in zagotovi organizacijo nujne zdravstvene pomoči v tujini. Nekatera zavarovanja, kot je na primer Merkur Popotnik, pa poleg asistenčne pomoči vključujejo še brezplačen pogovor z zdravnikom družinske medicine na daljavo dr. Merkur in ostale ugodnosti. Tako se lahko tudi kjerkoli v tujini prepričate, da je z vami vse v redu.

Kaj krije turistično zavarovanje?

Turistično zavarovanje poleg kritja stroškov nujnega zdravljenja v tujini nudi tudi vrsto drugih storitev, kot je prevoz do zdravstvene ustanove v tujini ali v domovino, zdravila in zdravniške pripomočke, nujne zobozdravstvene storitve, povračila stroškov letališkega salona v primeru odpovedi ali prestavitve leta, povračila v primeru izgube ali kraje dokumentov ter nadomestilo žrtvi nasilja.

Zavarovanje Merkur Popotnik vsebuje tudi nova, inovativna in ekskluzivna kritja, ki so med potovanjem zelo priročna. Poleg zgoraj naštetih kritij vključuje tudi rehabilitacijo po vrnitvi iz tujine, pa tudi recimo oskrbo hišnih ljubljenčkov in ostala ekskluzivna kritja. Prav tako vključuje tudi kritje Covid-19, kar je v današnjih časih zelo dobrodošlo, saj vam s tem omogoča še bolj brezskrben dopust.

Kdaj in kje naj sklenem turistično zavarovanje?

Zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini Merkur Popotnik lahko sklenete kar preko spleta in to samo z nekaj kliki. Zavarovalno polico boste takoj ob sklenitvi prejeli na elektronski naslov, začetek zavarovanja pa je tako možen že z dnem sklenitve zavarovanja. Lahko ga prilagodite svojim potrebam in sklenete posamično ali družinsko zavarovanje. Izbirate lahko med osnovnim in popolnim paketom ter tremi zavarovalnimi vsotami: 25.000 €, 50.000 € ali 100.000 €.

Kaj naj naredim, če v tujini potrebujem pomoč?

Pokličite asistenčno številko +386 1 300 55 00, ki vam je na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu. Sodelavci iz asistenčnega centra vam bodo po posredovanju osebnih podatkov svetovali in organizirali zdravljenje. Ključno je, da se na asistenčni center obrnete čim prej (preden si sami organizirate pomoč).

Naj vam potovanje ostane v lepem spominu!

Če še vedno niste prepričani o sklenitvi turističnega zavarovanja, naj vam povemo, da je včasih pač dobro razmišljati vnaprej. S sklenitvijo zavarovanja za tujino Merkur Popotnik si lahko namreč prihranite mnogo živcev in stresa, pa tudi sklenitev lahko opravite preprosto preko spleta. Zavarovalno polico boste takoj ob sklenitvi prejeli na elektronski naslov, začetek zavarovanja pa je možen že z dnem sklepa zavarovanja. Ob sklenitvi preko spleta izkoristite tudi kodo za 10% popust POPOTNIK10, ki jo vnesete v polje pred plačilom premije.