S čolnom po moravskem podzemlju

by

25.9.2012: Moravski Kras – kraška pokrajina, ki je prepredena s podzemnimi jamami severno od Moravske prestolnice Brno v Češki republiki. Mi smo si ogledali brezno Macocha (mačeha) in jamo Punkva. Jama je zelo obiskana, zato je ogled priporočljivo rezervirati vnaprej, sploh za vikend. Ob rezervaciji in nakupu vstopnice izbereš datum in uro obiska ter jezik, v katerem poteka vodena tura po jami. Z avtom se pripelješ na vrh brezna in parkiraš na organiziranem plačljivem parkirišču. Vhod v jamo pa je čisto na dnu 140 metrov globokega brezna. Do tja greš lahko peš, z vlakcem iz smeri hotela Skalni Mlyn ali pa z gondolo nihalko. Mi smo izbrali slednjo in že gondola sama je bila posebna dogodivščina za otroka. Strm spust navpično mimo skal in do dna prideš v nekaj minutah, vhod v jamo pa je le nekaj korakov stran.

Oblekli smo dolge hlače in tople jakne, saj je bila temperaturna razlika res velika: Zunaj skoraj 30° Celzija, v jami pa med 5 do 8° C. Tura se je pričela s sprehodom skozi jamske tunele, do prvih dvoran s stalagmiti in stalaktiti. Vodička nam je v kapnikih pokazala marsikatero skulpturo in kreacijo narave, prehodili smo stopnice, nizke tunele in po skoraj pol ure ture naenkrat izstopili iz jame. Bili smo na dnu brezna, delno še vedno v jami, delno zunaj, visoke skalne stene na eni strani, jama na drugi strani in vmes turkizno zeleno jezero. Čudovito.

Pot se je spet nadaljevala skozi neskončne tunele v jami in se naenkrat končala ob obali podzemne reke. Tu nas je že čakal čoln in nas skozi jamo naprej peljal kar po reki. To je res neverjetno doživetje: popolna tišina, slišal se je samo tok čolna po vodi.

 

Reka si je izborila pot skozi jamo in bila je tako visoka, da smo morali na marsikaterem ovinku glave skloniti nižje, da se nismo zadeli v skale. Na poti skozi jamo smo se ustavili še na vmesni točki, kjer smo si ogledali čudovito dvorano z res neverjetno zaveso kapnikov. Nazaj na čoln in mirno pot ven iz jame. Zunaj jame pa topel val in hitro slačenje jaken in dolgih hlač. Bilo je čudovito in obisk vsakomur priporočam.

Pred jamo je sledilo poziranje najinih otrok čolnu japonskih turistov, ki so ju slikali kot največjo zanimivost. Res ne vem, zakaj. Mogoče zato, ker sta se tako iskreno smejala in verjetno zato, ker sta blond in tako »tipično češka«?!?

Naprej nas je pot vodila proti Pragi, kjer pa so bile na vrsti druge dogodivščine, kot so obiski Dinoparkov in iskanje marionete.

Informacije za obisk:
 dostop: 30km severno od Brna, 400km od Šentilja (cca. 4h vožnje).
 vstopnina (Edit 2.10.2021): odrasli 210 kron (7,70€), otroci od 6-15 let 100 kron (3,67€). 
Več informacij na spletni strani.