Ideje za podaljšan vikend – Dublin, Irska

by

Iščete idejo za odličen vikend? Mogoče nekaj, kar bi v treh dneh združevalo zabavno, kulturno in naravno doživetje? A bi šel kdo na “crack” v Dublin? 

Ne se ustrašit, “crack” oz. “craic” zapisano po irsko samo pomeni “zabava“, tega pa v Dublinu nikoli ne zmanjka. V mestu se vedno kaj dogaja. Ulice so polne pouličnih glasbenikov, ki mimoidoče zabavajo z igranjem tradicionalne irske glasbe na violino in kitaro ali pa s kakšno drugo vragolijo. V pubih na Temple Street je polno zabave željnih nasmejanih obrazov in guiness se toči v potokih, pa naj bo to sredi dneva ali noči. In vse spominja na guiness ali viski, zdi se, da je nekaj hlapov kar v zraku. Pubi so res vsepovsod, stavbe so polne barvitih poslikav v pisanih barvah guinessovega tukana in irsko oranžno-zeleno srečaš povsod. Zdi se mi, da so se koncerti v pubih modernizirani. V bistvu tradicionalne irske glasbe s piščalko in violino v pubu skorajda ne najdeš več. Moderni trend je prišel tudi sem in v kot potisnil tradicionalno irsko melanhonijo. Zmagali so ritmi kitare in bobnov, pa četudi je boben samo velika kartonska škatla. Zmagali so U2-ji in Adele, ampak še vedno na izviren irski način. 

SONY DSC

Kaj si ogledati? Poleg sprehoda po mestu samem in obiska pubov sta dve najbolj obiskani točki v mestu Pivovarna Guiness in Destilarna viskija Jameson. Tako imamo tu novo tekmo: Guinessom ali Jamesonom? Oba sta v Dublinu domačina, za turiste organizirata čudovito in poučno turo, kjer spoznaš kar nekaj skrivnosti pridelave piva ali viskija, in najboljši del pride pri obeh na koncu – degustacija. Kateri je tu zmagovalec, pa je stvar okusa.

SONY DSC

Irska je čudovita in ponuja cel kup naravnih lepot. Na srečo jih je kar nekaj dosegljivih iz Dublina tudi samo kot enodnevni izlet. Več lokalnih agencij organizira na primer celodnevni izlet z obiskom čudovitega ostanka samostana Corcomroe Abbey in končnim ciljem dneva ogled mogočnih Cliffs of Moher (klifi so res mogočni, bučanje atlantskega oceana pa se sliši vse do vrha). 

Cliffs of Moher

Midva sva se odločila za Severno Irsko in obisk enega čudes sveta – Giant Causeaway. Že na letališču sva najela avto (svetujemo najem pri Budget-u, saj ostale agencije zaračunajo dodatek za Severno Irsko) in naredila nekakšen krog v smeri zahoda – obiskala ruševine samostana Clonmacnoise, prespala v mestecu Sligo (lepo mestece z odličnimi pubi) in drugo jutro nadaljevala na sever do Dunluce Castle (čudovit grad na divji severni obali Irske) in Giant Causeaway (tile čarobni stolpiči, vsi neverjetno pravilnih oblik, so kot ene ogromne orgle, ki rinejo v ocean)  ter se še isto popoldne vrnila v Dublin. Mogoče malce naporna tura, vendar izvedljiva.clonmacnoise

SONY DSC

Kdaj potovati? V bistvu je popolnoma vseeno, kdaj potuješ tja. Dublin je primeren za obisk kadarkoli v letu, s tipičnim irskim oblačno-deževnim vremenom, s povprečno temperaturo pozimi okoli 5°C in poleti okoli 16°C.

Koliko stane? 

  • letalska karta z letalsko družbo Ryanair iz Benetk Treviso, Bergama ali Bologne od 80€ (povratna naprej ali pa z letalsko družbo Aer Lingus iz Benetk, Pule, Dunaja, Verone, Milana, Salzburga ali Münchna (nekateri leti so le sezonski) od 100€ (povratna) naprej.
  • nočitev v hostlih preko Hostelworld že za 15€ na osebo na noči, v privatnih sobah preko AirBnB (s popustom v višini 19€) že od 25€ za dve osebi na noč, ali v hotelih preko Hotels.com (z 10% popustom!)Expedia ali Booking.com od 40€ na dvoposteljno sobo.
  • najem avtomobila preko agencije Billieger-Mietwagen izven glavne sezone že od 10€ na dan /naprej (vključno z dodatnim zavarovanjem v izogib odbitni franšizi).