Kako do cenejših letalskih kart

by

V zadnjih dveh letih smo leteli brezplačno v Bruselj in na Sicilijo, do Avstralije za 450€, okoli sveta za 500€ (oboje iz Benetk), v naslednjih mesecih pa npr. na Filipine iz Ljubljane za 150€ (vse povratno), še več podobno smešno nizkih cen pa zaradi pomanjkanja časa in dopusta nismo uspeli izkoristiti. To so bile vse t.i. “error fare“, ki se občasno pojavijo in pri katerih največkrat ne moreš biti preveč izbirčen glede termina in je potrebno biti pri nakupu zelo hiter. A to je le ena stran medalje, saj smo tudi mi vezani na šolske počitnice in dopuste ter si velikokrat ne moremo privoščiti impulzivnih nakupov in fleksibilnosti s terminom – ob nepričakovani priložnosti za proste dni v službi smo npr. le malo pred letom kupili tudi karte na Šri Lanko za 430€ in leteli poleti v času šolskih počitnic v San Francisco za 500€ in na najsevernejše letališče na svetu na Svalbardu /z vmesnimi postanki v Oslu in na Lofotih) za 200€ – še vedno izjemno ugodne cene za te termine, ki pa so z nekaj znanja na voljo vsakemu izmed vas.

letiEkran

Kako do poceni kart? Prva možnost je, da spremljate naše objave na spletni strani www.posvetu.si in socialnih omrežjih Facebook ter Twitter in se naročite na naše email novice na obrazcu desno. Kaj pa, ko želite kupiti letalsko karto oz. letalsko vozovnico za destinacijo, ki se v zadnjem obdobju ni znašla med našimi omembami? Iskanja se lotite sami!

Cena letalske karte oz. letalske vozovnice je odvisna od več različnih dejavnikov: časa nakupa, destinacije, letalske družbe, sezone, ponudbe in povpraševanja ter akcij letalskih družb – vse to nosi določen del vpliva in zelo težko je predvideti, kdaj bo določena letalska karta najcenejša. Vendar obstaja nekaj osnovnih pravil, ki omogočajo, da za izbrano destinacijo dobimo kar najcenejšo opcijo.

 • Katere letalske družbe letijo na želeno destinacijo
  Ko se okvirno odločite, katere destinacije vas zanimajo, ter na vašo dokončno odločitev vpliva tudi cena letalske vozovnice, preverite letališče/a v državi, kamor se odpravljate. To najlažje naredite tako, da na spletni enciklopedije Wikipedia v iskalno okno vnesete naslednje geslo:”List of airports in ime države”. Ko/če pa že veste ime letališča pa v iskalno okno vnesete “Airport ime letališča/kraja“. Tam vidite, katere letalske družbe letijo na izbrano letališče, nato preverite še spletne strani teh letalskih družb in cene za letalsko karto.
 • Redno pregledovanje uradnih spletnih strani letalskih prevoznikov
  Podrobna analiza cen na uradnih spletnih straneh letalskih prevoznikov lahko včasih vzame veliko časa. Ko boste postali v tem vešči, boste tudi hitrejši. Letalske družbe pogosto ponujajo različne akcije za nakupe letalskih kart. Včasih je to za nakup v določenem obdobju, včasih na določeni relaciji. Zato je pomembno redno pregledovanje spletnih stran letalskih družb, ki letijo na destinacijo, ki vas zanima, že nekaj mesecev pred predvidenim odhodom. Cene za letalsko karto se lahko spremenijo tudi po večkrat dnevno. Vedno preverite +/- 3 dni za odhod in prihod. Določene letalske družbe vsak teden objavljajo znižan let za izbrano destinacijo, zato priporočamo, da se naročite na njihove email novice, da boste o novi akciji sproti obveščeni.

IskanjeSkyscanner

 • Pregledovanje spletnih turističnih agencij in spletnih iskalnikov za nakupe letalskih kart
  Namesto iskanja po posameznih spletnih straneh letalskih družb lahko ponudbo večine letalskih družb vidite tudi na iskalnikih spletnih turističnih agencij. Med stotinami spletnih agencij priporočamo uporabo največjih dveh: Expedia in Ebookers ali nekaj manjše a običajno cenejše agencije Flugladen. Naslednja možnost je uporaba spletnih “meta-iskalnikov”, kjer so na enem mestu zbrane cene večih agencij in letalskih družb, tudi večine nizkocenovnih. V zadnjih letih je nastalo veliko tovrstnih iskalnikov, omenimo le nekatere: Skyscanner, Momondo, Adioso, KiwiKayak, Hipmunk, itd.
 • Hiter nakup
  Ko najdete ugodno ceno letalske karte jo kupite. Za bolj oddaljene destinacije je dobro kupiti karto čimprej (vsaj 2-3 mesece pred letom), ker so cene karte ponavadi tik pred odhodom precej višje.
 • Visoka sezona
  V nekaterih obdobjih so karte za večino destinacij bistveno dražje. To v splošnem velja za meseca julij in avgust ter obdobje od sredine decembra do sredine januarja, zato skušajte svoje potovanje načrtovati izven teh mesecev. Tudi za te mesece se da dobiti ugodne karte, vendar jih je potrebno kupiti tudi več kot pol leta vnaprej. Dodatno imajo posamezne destinacije visoko sezono tudi v drugih terminih, na primer v času lokalnih praznikov, festivalov, šolskih počitnic, …, kar je ob nakupu karte potrebno upoštevati. Tudi v tem primeru je zaželeno karto kupiti čim prej.

RazgledizLetala

 • Nizkocenovne letalske družbe
  Preverite, če na izbrano destinacijo letijo nizkocenovne letalske družbe, ki pogosto niso vključene v zgornje iskalnike ali v ponudbe spletnih agencij. V Evropi so znane: Easyjet, Ryanair, Wizzair, NorwegianVolotea, Pegasus,.. v Aziji: Air Asia, Air Arabia, Air India Express, Cebu Pacific, Jetstar, ScootJet, …, v Ameriki . Southwest, JetBlue in Spirit, itd. Ob tem ne pozabite, da cenejše letalske karte lahko najdemo tudi pri drugih letalskih prevoznikih, ki niso primarno prepoznani kot nizkocenovni.
 • Open Jaw (škarjasti ali kombinirani let)
  Oblika letalske karte, ko mesto odhoda in povratka ni enako. Iz Dunaja letimo v Bangkok in se vrnemo v Benetke ali pa letimo iz Benetk v Bangkok in se vračamo iz Ho Chi Minha na Dunaj. Na takšen način lahko občasno dobimo bistveno cenejšo letalsko karto, vendar se nam lahko povečajo stroški za transport na letališče in čas potovanja.

Naslednji teden pa nekaj konkretnih primerov, kako na najbolj priljubljenih iskalnikih pridete do najboljše cene za vaš let.