Načrt potovanja po zahodu ZDA

by

 

USturaCela

S klikom na zemljevid se vam odpre podroben načrt poti v programu Google Maps

Za lažje načrtovanje vašega potovanja po prelepem Zahodu ZDA smo vam sestavili okviren 2-tedenski program potovanja. Ker se okusi in zanimanja seveda razlikujejo, jemljite ta program samo kot okviren predlog, kaj je po naših lastnih izkušnjah iz štirih potovanj po tem delu ZDA v zadnjih 10-ih letih najbolj zanimivo za videti, kaj se lahko tudi izpusti in koliko vožnje je možno opraviti v enem dnevu. 2 tedna je za to turo nek minimum, idealno bi bilo 3 tedne, z dodatnimi dnevi za oglede narodnih parkov in velikih mest. Za začetno točko smo vzeli San Francisco, do katerega so pogosto na voljo najugodnejše letalske povezave iz bližnji letališč, krožno pot pa lahko začnete tudi na mednarodnih letališčih v Los Angelesu, Las Vegasu in San Diegu – aktualne ponudbe letalskih kart do teh letališč si oglejte TUKAJ – najnižje cene se običajno gibljejo med 400 in 500€, trenutno pa jih je mogoče dobiti za odličnih 300€ iz Dunaja:

Prvomajske počitnice v New Yorku: letalo + 6 nočitev na Manhattnu že za samo 563€/osebo!

S klikom na dan se vam odprejo podrobnejši podatki o turi.

Pristanek na letališču San Francisco International Airport (SFO), običajno v pozno popoldanskih urah po lokalnem času oz. že po polnoči po slovenskem času (časovna razlika je 9 ur, ob 16:00 po lokalnem času je v Sloveniji že 1h ponoči), najem avtomobila na letališču (sledite tablam “Rental Car center” do AirTrain Blue Line – brezplačnega avtomatskega vlaka – ki vas pripelje so parkirne garaže, v katerem so poslovalnice vseh večjih agencij za najem vozil, več informacij TUKAJ. Rezervacijo avtomobila obvezno opravite že od doma, nekaj nasvetov v prispevku Najem avtomobila v ZDA – splošne informacijeKer boste po dolgi vožnji zagotovo utrujeni priporočamo spanje blizu letališča, ki je locirano južno od San Francisca v mestu z imenom San Bruno.

UStura1

S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

USAOJ320€

Zaradi časovne razlike se boste zagotovo zbudili že sredi noči po lokalnem času, zato kar brez strahu v avto in se odpeljite do bližnje trgovine Safeway, ki je odprta 24h in si v njej nakupite nekaj hrane in pijače za na pot. Potem se lahko vrnete v motel na zajtrk, izpraznite sobo in se odpravite na jutranji ogled mesta – priporočamo ogled razglednih točk, ki jih najlažje obiščete z avtom – vožnja čez most Golden Gate do razgleda na drugi strani mosta, vožnja po zaviti ulici Lombard street, … V popoldanskih urah zapustite San Francisco in se odpravite prespat v 2h oddaljeno mesto Merced,

UStura2S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Priporočamo zgodnji jutranji odhod v smeri narodnega parka Yosemite. Ob vstopu v park si kupite letno vstopnico v narodne parke, ki stane 80$ (okoli 63€), ki se vam hitro izplača, saj vstopnina v večje parke stane po 20$. Tam si najprej oglejte nasad velikih sekvoj Mariposa Grove, se odpeljete do najlepših razgledov na Glacier point (odprt od maja do decembra, več TUKAJ), nato v Dolino Yosemite z večstometrskimi slapovi, skoraj kilometer visokimi navpičnimi stenami El Capitana in Half Dome-a (lep razgled na dolino je iz razgledišča Tunnel View) ter se popoldne odpravite čez skoraj 3000 metrov visok prelaz Tioga (če je odprt – več info TUKAJ) na vzhodno stran Sierre Nevade v mestece Lee Vining. Če še imate energijo se v mesečini sprehodite do jezera Mono.

UStura3

S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Če se boste zaradi časovne razlike še vedno zbudili zelo zgodaj, izkoristite ta čas za ogled verjetno najlepšega mesta duhov (“ghost town”) Bodie (50km severno), nato se vrnite nazaj do mesta Lee Vining, si oglejte južno obalo jezero Mono (South Tufa), ter se odpeljite južno po cesti 395 proti Dolini Smrti (Death Valley). Tik pred mestecem Bishop napolnite rezervoar avtomobila na obcestni črpalki na manjšem indijanskem rezervatu, kjer je zaradi nižjih davkov kar nekaj cenejši kot drugje ter bistveno cenejši kot v Death Valley. Na odcepu za Dolino Smrti je mestece Lone Pine (zadnja priložnost za ugodno hrano pred Las Vegasom!), nad katerim se dviga Mount Whitney, z 4200m najvišji vrh celinskih ZDA (brez Aljaske in Havajev). Če potovanje podaljšate za en dan si v bližini mesta oglejte divjo pokrajino Alabama Hills, kjer so posneli veliko hollywoodskih filmov, ter se zapeljite do v Ancient Bristlecone Pine Forest, gozdiček z najstarejšimi drevesi na zemlji. Brez teh dodatnih ogledov pa bi morali v zgodnji popoldanskih vstopiti v Dolino Smrti, kjer bo v večini letnih časov prevroče za daljše sprehode, zato priporočamo le kratke postanke ob sipinah Mesquite Falls, Devils Playground, ter pogled na sončni zahod na Zabriskie Point. Od tam imate potem še 2h vožnje do Las Vegasa. V Las Vegasu je na voljo ogromno hotelov, priporočamo da ste v bližini glavne ulice Strip, naš dom ob zadnjih dveh obiskih je bil hotel Hooters (3*).

UStura4
S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Ker je glavna ulica Strip sredi dneva prevroča za sprehod, priporočamo ogled “starega” dela mesta – Freemont Street, ter dobre pol ure vožnje oddaljenega jeza na reki Colorado Hoover Dam in seveda namakanje v hotelskem bazenu. Proti večeru predlagamo sprehod po ulici in obisk najbolj zanimivih hotelov ter brezplačnih atrakcij ob ulici – plesoče vodomete pred hotelom Bellagio, izbruh vulkana pred hotelom Mirage in gusarsko bitko pred hotelom TI

UStura5

S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Zjutraj se opravite iz Las Vegasa proti 3h vožnje oddaljenemu narodnemu parku Zion, kjer opravite kakšen krajši sprehod po prelepi naravi. V popoldanskih urah nadaljujete pot proti narodnemu parku Bryce Canyon (1,5h vožnje), ter si oglejte prelepi sončni zahod na Sunset Point.

UStura6

S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Zjutraj nadaljujte ogled narodnega parka Bryce kje drugje kot na Sunrise point, zelo pripročamo tudi spust v “kanjon” po Navajo trail in povratek po Queens Garden, nato pa se po panoramski cesti UT 12 odpravite proti narodnemu parku Capitol Reef (2:40h, park je v primerjavi z ostalimi manj atraktiven in naj vam služi le za krajši predih) in naprej proti Moabu (2.30h). Če vam bo še ostalo kaj časa in energiji pa se lahko spotoma ustavite še v Goblin Valley State Parku.

UStura7S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Mestece Moab je pravi center pohodnikov in adrenalinskih športnikov sredi puščavske planote, v kateri imate kaj početi tudi cel teden, mi smo pred leti tam za 4 dni ugodno najeli kar manjšo hiško v centru mesta. Najlepše stvari pa lahko vidite tudi v enem dnevu, še posebno če uspete vstati dovolj zgodaj in si ogledate sončni vzhod pri Mesa Arch  v narodnemu parku CanyonlandsČe imate na voljo samo en dan odsvetujemo dolgo vožnjo do glavnega razgleda v tem parku, Island in the Sky, saj vsaj po našem mnenju lahko podoben in mogoče celo lepši razgled vidite v bližnjem Death Horse Point-u. Večino dneva pa si rezervirajte za narodni park Archeskjer si v krajših sprehodih po lepo označenih poteh oglejte nekatere izmed največje svetovne zbirke naravnih lokov (npr. Landscape Arch in področje Windows), nikakor pa ne izpustite sončnega zahoda ob simbolu zvezne države Utah (imajo ga tudi na avtomobilskih tablicah namesto grba) – Delicate Arch.

UStura8S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Arches in Canyonlads

Iz Moaba se odpravite proti jugu proti legendarni pokrajini iz “western” filmov Monument Valley. Lep pogled na legendarno pokrajino imate že iz same tranzitne ceste, za boljši vpogled v pokrajino in življenje in kolturo Navajo Indijancev pa se ustavite v istoimenskem “Tribal Park”. Nekaj kilometrov pred “dolino spomenikov” tik pred mestecem Mexican Hat pa priporočamo še kratek, 7km ovinek na razgledno mesto Goosnecks z izjemnim pogledom na okljuke reke San Juan. Ker mestece Page razen motelov in trgovin ne ponuja posebnih zanimivosti, si lahko v popoldanskih in večernih urah ogledate še katere od številnih umetnin narave v njegovi bližini – npr Antelope Canyon (spodnji in zgornji), Horseshoe band, jezero Powell, Toadstool Hoodos, ….

UStura9S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Če radi fotografirate in ste pripravljeni plačati precej zasoljeno ceno (48$ na osebo!) si rezervirajte opoldanski termin v Upper Antelope Canyon, saj lahko značilne žarke sonca v kanjonu vidite le, ko je sonce direktno nad zelo ozko(okoli 2 m!) sotesko, Ogled Antelope Canyona je možen le na vodeni turi! Precej lažji dostop je do razgleda nad okljukom reke Colorado – Horseshoe band, kjer lahko avto preprosto parkirate na označenem parkirišču ob glavni cesti in se sprehodite nekaj minut po planoti, dokler naenkrat pred vami ne zmanjka zemlje in se vam odpre razgled na reko Colorado globoko pod prepadnimi stenami. Od tega razgleda naprej nadaljujte pot po cesti 89 (Google Maps ima tukaj napako in vas usmeri po napačni cesti) do okoli 1:30h oddaljenega južnega roba (South Rim) narodnega parka Grand Canyon. Cesta vas vodi mimo večih razglednih točk, najlepši pogled na veličastni kanjon pa je ob sončnem zahodu – priporočamo, da avto pustite v Grand Canyon Village in se z brezplačnim javnim prevozom odpravite po cesti Hermit Road do različnih razgledišč, verjetno najlepši pa je pogled iz Hopi Point. Nočitvene zmogljivosti v samem parku in bližnjem mestecu Tusayan so običajno zelo drage, zato priporočamo vožnjo do okoli 1h oddaljenega mesta Williams, kjer je na voljo veliko motelov in hotelov za vsak žep.

UStura10S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Iz Williamsa nas pot vodi proti zahodu v smeri Los Angelesa, po trasi, kjer je pred desetletji potekala tudi legendarna Route 66. Na začetku najdaljšega še ohranjenega predela originalne ceste v mestecu Seligman je zato v zadnjih letih nastal neke vrste živi muzej t.i “Mother Road”, ki ponuja sicer turističen a vseeno zanimiv pogled na Ameriko v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Pot nadaljujemo skozi narodni park Joshua Tree proti Mestu Angelov, pozen večerni prihod nam prihrani čakanje na pogostih dolgih zastojih tega ogromnega velemesta, ki skupaj s predmestji od vzhoda do zahoda meri kar okoli 200 km, širše območje mesta (Greater Los Angeles Area) pa pokriva območje veliko za več kot 4 Slovenije, na katerem živi dobrih 18 milijonov prebivalcev! 

UStura11S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Ogled mesta, kot ga poznamo iz filmov – zvezde slavnih in manj slavnih na Hollywood Walk of Fame, vožnja skozi soseski Beverly Hills in Bel Air, ter sprehajanje po plažah Santa Monice in Venice. Ob daljšem postanku v mestu priporčamo tudi oglede zabaviščnih parkov Universal Studios in originalngea Disneylanda (predvsem z otroki, mlajšimi od 10 let).

UStura12S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Travelodge at LAX

Vožnja po obalni Cesti 1 (oz. Hwy 1)proti  700km oddaljenemu San Francisca. Na začetku se peljete skozi mesta kot so Malibu in Santa Barbara, katerih imena poznamo predvsem iz različnih televizijskih serij. Cesta nadaljuje pot mimo plaž Pismo Beach in Morro Bay proti strmim obalam Big Sura. Od mesta Monterey (z enim najbolj znanih akvarijev na svetu) se zopet začne gosto naseljeno področje, ki se skozi t.i. Silicon Valley nadaljuje vse do San Francisca.

UStura13S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Za konec ponovno San Francisco, ogled centra in največje ameriške kitajske četrti, zapora na otoku Alcatraz, morskih levov,… Še zadnja priložnost za nakup spominkov ali “šopinga” kar tako, od oblek do tehnične robe, ki je v velikih ameriških trgovskih centrih (“mall”) ob veliki izbiri pogosto na voljo precej ugodneje kot pri nas doma. Vračilo avta nazaj na letališče in povratek domov.

S klikom na zemljevid se vam odpre pot v programu Google Maps

Stroški potovanja: Glede na naše izkušnje okvirno ocenjujemo, da je strošek potovanja za 4-člansko družino (2 odrasla, 2 otroka), ki vključuje najem avtomobila, gorivo, nočitve, prehrano in vstopnine okoli 1000€ na teden + letalske karte. Strošek za 4 odrasle je malenkost višji, za 2 odrasla pa le malo nižji (cene za avto, bencin in tudi nočitve so skoraj enake) – okoli 800€. Če stroške razdelimo malo bolj podrobno lahko za en teden računamo nekako takole:

  • avto 150€ (srednji razred, SUV do 175€, minivan okoli 220€)
  • gorivo 200€ (ob okoli 2500 prevoženih km)
  • nočitve 350€ (50€ na noč)
  • hrana 10€ na osebo na dan (en obrok zunaj, ostalo iz trgovine in zajtrki)
  • ogledi 50€ (letna karta za narodne parke 80$ = 64€)

Za vstop v ZDA morate pred odhodom (vsaj 3 dni, raje več) izpolnit elektronski obrazce ESTA kar stane 14$. Več o tem in tudi direkten link na strani slovenskega zunanjega ministrstva TUKAJ. POZOR: če vtipkate ESTA v Google vam pokaže tudi več lažni strani, kjer vam postopek drago zaračunajo, zato prijavo obvezno začenjajte na povezavi iz zanesljive strani kot je stran slovenskega zunanjega ministrstva zgoraj. 

Več o najemu vozila v ZDA si preberite v posebnem članku: http://www.posvetu.si/blog/nasveti/najem-avtomobila-v-zda-splosne-informacije/

Še več o potovanjih po ZDA, vključno z nasimi potopisi, pa si preberite na našem Forumu in na povezavi http://www.posvetu.si/blog/category/potopisi/zda/

Potovalne informacije:

VIZA je potrebna, ESTA več TUKAJ

PREVOZ DO LETALIŠČA / PARKIRANJE:
GoOpti (najbolj razširjeni kombi prevozi iz cele Slovenije, 5€ popusta, v slovenščini)
ParkVia (primerjava in rezervacija ugodnih parkirišč ob letališčih, v angleščini)

ORGANIZACIJA POTOVANJA
CLIMATES TO TRAVEL 
(vremenska povprečja za cel svet, kdaj je najbolje potovati)
TRIPADVISOR (opis turističnih znamenitosti, hotelov in restavracij po celem svetu, z ocenami obiskovalcev)

NOČITVE:
Skyscanner Hotels (primerjava cen različnih agencij)
BOOKING.COM (največja agencija za rezervacije, podroben opis namestitve, v slovenščini, 15€ popusta)
HOTELS.COM (druga največja agencija za rezervacije,v angleščini)
HOSTELWORLD (največja agencija za rezervacijo hostlov, v angleščini)
AIRBNB (najem zasebnih apartmajev, 31€ popusta)

NAJEM VOZILA:
BILLIGER-MIETWAGEN (po naših izkušnjah najbolj zanesljiv posrednik, najbolj podrobno napisani pogoji najema, možnost ugodnega pozavarovanja odbitne franšize, v nemščini)
RENTALCARS.COM (največji posrednik, v slovenščini)
SKYSCANNER NAJEM VOZIL
CAMPERVANS.CARRENTALS.CO.UK (najem avtodomov, v angleščini)