Okoli sveta za 1000€ (All inclusive)?!?

by

Prvič objavljeno 31.3.2015, dopolnjeno 29.4.2016

Pred natanko enim letom se je celotna ekipa Po svetu (Uroš, Bert in Miha) odpravila na 1. skupno potovanje “po svetu”, na katerem smo v samo 12. dneh obleteli zemeljsko oblo. Na poti so se nam pridružili še trije naši prijatelji (se pa bomo na določenih delih poti tudi malo razdelili in se odpravili na obisk v različne države). Tik pred odhodom smo zapisali tole:

sheikh-zayed-mosque-at-night

Preleteli bomo 37.000 km in na letalu preživeli skoraj celotna dva dneva (natančno 47h). Leteli bomo tako s klasičnimi letalskimi prevozniki iz Evrope, Azije in Amerike kot z lokalnimi (in malo manj lokalnimi) nizkocenovniki. Skupaj bomo opravili 8 letov, s 6. različnimi letalskimi družbami, pristali ali vzleteli z 9. različnih letališč in obiskali 8 različnih držav s skupno skoraj 1 milijardo prebivalcev in ob tem obiskali svetovne metropole s skupaj skoraj 100 milijoni prebivalcev. Poleg velemest se bomo predvidoma sprehodili tudi skozi tropski pragozd in puščavo, vzpeli na vulkan in se spustili v globok kanjon, si ogledali nekaj kulturnih spomenikov pod zaščito UNESCO, ob tem pa uživali v dobrotah lokalne hrane.

Maxwell-Hawker-Center-2-Copy

Ugodne letalske karte so že nekaj časa v našem žepu (o njih smo pisali tudi na naši strani, če je kdo od vas to pot že opravil bomo veseli vsakega vašega namiga), se pa je ob pogovoru s prijatelji večkrat pojavil argument, da so letalske karte (tako konkretno te, kot druge ponudbe, ki jih objavljamo) sicer res poceni, a da vsako tako potovanje s seboj prinese ogromno drugih stroškov, na katere ob nakupu letalskih kart pozabljamo in ob katerih je strošek same karte zanemarljivo majhen.

Prambanan

Da ugotovim, ali je temu res tako, bom na naši turi okoli sveta poskušal beležiti vsak še tako majhen strošek in ugotoviti, ali se da po različnih državah sveta potovati ugodno in hkrati tudi udobno in varno. Zaradi zelo omejenega časa (zaradi omejenih dopustov v običajnih službah, družin in drugih obveznosti si na žalost več nismo uspeli privoščiti) bomo namreč večkrat prisiljeni postaviti čas pred varčevanje, tako da to ne bo klasično poceni “backpackersko” potovanje z nočitvami v najcenejših hostlih in počasnim javnim prevozom po deželah 3. sveta – precejšen del poti bomo namreč preživeli tudi v najdražjih svetovnih mestih in deželah, na roko pa nam ne bo šel niti rekordno drag dolar.

maxresdefault

Ne glede na zgoraj povedano pa mi je hiter izračun glavnih pričakovanih stroškov na poti (letalske karte, hoteli, prevozi) prinesel presenetljivo nizko številko – celo nekaj pod 1000€ na osebo! Je to možno – je sploh že kdo opravil tovrstno pot za tako majhen denar? Stvar me je začela zanimati in odločil sem, da bom že med samo potjo vodil podrobno statistiko stroškov, ne da bi zaradi tega izpustil katero od želenih aktivnosti na sami poti.

Strošek poti bo vseboval vse nujne stroške, ki jih ima popotnik na poti:

  • prevoz od doma na letališče in nazaj
  • letalske karte (vključno s taksami in prtljago)
  • nočitve
  • hrano in pijačo (z izjemo alkohola)
  • prevoze na poti (iz letališča do mesta, javni prevoz po mestu in deželi, najem avta z ali brez šoferja, bencin, cestnine)
  • vstopnine za običajne aktivnosti (muzeje, narodne parke, …)
  • stroške viz, vstopnih ali odhodnih taks, itd.

Gunung-Semeru

V celotni strošek ne bom upošteval stroška zabave (npr. alkohola, ki je v nekaterih državah precej drag, vstopnin v nočne lokale, iger na srečo, dragih adrenalinskih aktivnosti in drugih ekscesov, ki si jih bom mogoče privoščil na poti, a niso del osnovne turistične ponudbe) ter stroška nakupov (npr. spominkov, oblek, tehnike, …), bom pa dodatno vodil tudi to statistiko.

baconmountain

Stroške bom vodil za sebe osebno, skupne stroške (npr. nočitev v večposteljni sobi, skupni prevoz, ..) bom delil glede na število oseb. Na ta način bom zagotovo nekaj privarčeval, a tudi za solo popotnika strošek ne bi smel biti večji za več kot 100€. Upošteval bom javne cene za vse storitve, ki jih bomo mogoče dobili s popustom na račun promocije na naši strani, tako da bo končni znesek primerljiv s stroškom vsakega od vas.

Kaj mislite, mi bo nam je uspelo priti okoli sveta za samo 1000€? Več o naši poti si preberite TUKAJ.