Oslo za vsak žep

by

Čez en teden se pretežni del naše ekipe odpravlja na potovanje na sever Evrope. Prva postojanka bo norveška prestolnica Oslo, eno najlepših a tudi najdražjih mest na svetu, kar pa nas seveda ne bo ustavilo pri naši želji po raziskovanju in ogledih. V tem prispevku bomo za našo in vašo pomoč pri načrtovanju potovanja zapisovali ideje, kako si privoščiti ogled tega mesta na tudi slovenskim denarnicam prijazen način. Verjamemo, da je marsikomu od vas to že uspelo, zato bomo zelo veseli vaših izkušenj in nasvetov v komentarjih pod prispevkom (ki ga bomo s temi informacijami tudi sproti dopolnjevali), dodajali bomo tudi lastne izkušnje in tisto, kar bomo v pripravah na potovanje odkrili na drugih spletnih straneh. Cene so napisane večinoma v lokalni valuti Norveške krone (okrajšava NOK), aktualni tečaj si oglejte na povezavi TEČAJ NOK-EUR, na dan 29.6 je znašal 1,2 EUR za 10 NOK.

Prihod:
 • z lastnim prevozom (avto, tarife za avtodom so še nekaj višje):
  • Ljubljana-Oslo (preko danskih mostov) 2277km; strošek cestnin/mostnin:126€, vir AMZS, Google Maps
  • Ljubljana-Oslo (trajekt Frederikshaven) 1996km; strošek cestnin/mostnin/trajektov:160€, vir AMZSGoogle Maps
  • Ljubljana-Oslo (trajekt Puttgarden ) 2102km; strošek cestnin/mostnin/trajektov:170€, vir AMZSGoogle Maps
  • Ljubljana-Oslo (trajekt Rostock) 1984km; strošek cestnin/mostnin/trajektov:198€, vir AMZSGoogle Maps
 • Z letalom:
  • Ryanair na letališče Oslo-Rygge iz Benetk/Treviso, Reke (Krk), Pule pogosto že od 20€ v eno smer
  • Norwegain na letališče Oslo-Gardermoen iz Benetk-Marco Polo, Reke (Krk), Pule že od 50€ v eno smer (pogosto tudi v glavni sezoni)
Prevoz iz letališča – veliko informacij na spletni strani Visit Oslo – Airport Transfer
 • Oslo-Rygge
  • vlak (brezplačni prevoz iz letališča do železniške postaje Rygge), odrasli 156NOK, otroci brezplačno (z odraslim), študenti 117NOK, 8 min do železniške postaje + 50-60min do centra mesta.
  • avtobus 1h, cena 160NOK odrasli, 120NOK študenti, 80NOK otroci, cenik, vozni red
 • Oslo Gardermoen
  • hitri vlak (19 min), odrasli 170NOK, otroci, študenti 85 NOK; cenik, vozni red
  • normalni vlak (23-30 min), odrasli, študenti 90NOK, otroci 45NOK cenik in vozni red, (za center iščite postajo Oslo S, letališče Gardermoen je Oslo-Lufthavn):
 • povezava med letališčema: avtobus linija F11, 1:40h, odrasli 285NOK, otroci, študenti 50% popusta

pozor: cene veljajo ob predhodnem nakupu na blagajnah, če karte kupite šele na vlaku ali avtobusu vas lahko stanejo kar nekaj več!

Prevoz po mestu:

Javni prevoz upravlja družba Ruter. cena vozovnic (za 1. cono, ki pokriva večino turističnega dela Osla):1h:30NOK, 24h 90NOK, 7 dni 230NOK; popust za otroke 50%, več tukaj: cenik in pogoji poslovanja.

pozor: cene veljajo ob predhodnem nakupu na blagajnah, če karte kupite šele na vlaku ali avtobusu vas lahko stanejo kar nekaj več!

OSLO Pass:

Zaradi visokih cen javnega prevoza in posameznih ogledov se za večino turistov najbolj izplača nakup eno ali večdnevnega Oslo Pass. Ta vključuje brezplačen javni prevoz v 1. in 2. coni, brezplačen vstop v večino muzejev ter še veliko dodatnih popustov. Več informacij si lahko preberete na spletni strani Oslo Pass, namesto papirnate verzije pa lahko uporabljate tudi aplikaciji pametne telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS (Apple).

Cena (odrasli/otroci, nad 67 let): 24h 290/145NOK, 48h 425/215NOK, 72h 535/270NOK. Študenti imajo 20% popusta ob nakupu kartice na Turist Information Center Oslo.

Nočitve:

Cena nočitev v Oslu spada med najvišje na svetu, vseeno pa je tudi v glavni sezoni mogoče prespati za manj kot 30€ na osebo. Najcenejša možnost je kampiranje, na otoku Langøyene 20 min z ladjo oddaljenem od mesta (vključeno v mrežo javnega prevoza in tudi v Oslo Pass) lahko celo kampirate brezplačno, na odlični lokaciji na hribčku nad mestom (10 min z avtobusom od strogega centra) pa je tudi kamp Ekeberg (avto+4 osebe+šotor za le 270 NOK). Druge možnosti:

hostli: pregled in ugodne ponudbe hostlov v Oslu so na voljo preko spletne strani Hostelworld – Oslo. V večini hostlov je možno najeti tudi zasebne 2 ali 4 posteljne sobe z lastno kopalnico.

hoteli: priporočamo iskanje preko sistema za primerjavo cen Trivago.si, ali pa rezervacijo z 10% popustom preko spletne strani Hotels.com – več TUKAJ.

zasebne sobe: v Oslu, tudi v samem centru mesta, je veliko ponudnikov, ki oddajajo apartmaje ali pa le sobe preko sistema Airbnb – ob prijavi v sistem preko te POVEZAVE dobite še dodatnih 18€ popusta ob prvi rezervaciji. Cene se tudi v glavni sezoni začnejo že pri 40-50€ za dve osebi naprej.

Muzeji in znamenitosti:

brezplačne zanimivosti:

 • park Vigeland

Med najzanimivejše muzeje sodijo:

vstopnina od 40-120NOK, za otroke tudi do 80% ceneje, vstopnine vključene v Oslo Pass.

Hrana in pijača

na tem področju potrebujemo največ vaše pomoči. Doslej vemo samo, da je hrana v restavracijah svinjsko draga, da se splača kupovati hrano v diskontnih trgovinah ter da se ugodno sadje lahko dobi v trgovinah v lasti trgovcev iz bližnjega vzhoda v četrti Grønland severno od glavne železniške postaje.

Kako smo mi videli norveško prestolnico pa si preberite TUKAJ.

Največ zanesljivih informacij o Oslu pa boste pridobili na zelo informativni uradni spletni strani VISIT OSLO.