Potovanja in delo v tujini ti odprejo pogled na brezmejne priložnosti v svetu

by

Maja Novak, Mayita, je popotnica s srcem, ki že 10 let uspešno potuje in dela v tujini, o svojih izkušnjah pa nato piše in predava. Je avtorica popotniško izpovedne knjige Esenca življenja na poti ter priročnika za iskanje dela v tujini S trebuhom za kruhom. Za vas je spisala nekaj svojih izkušenj, kako se je iz dekleta brez ciljev razvila v dekle s sanjami, ki samostojno potuje, dela na zasebnih jahtah in preko svojih predavanj in pisanj navdihuje mlade in starejše, da zaživijo avanture polno življenje. Več o Mayiti si preberite na www.mayita.si.

Vsakodnevno me kontaktira kakšen sovrstnik ali študent, ki me na podlagi mojih izkušenj s potovanji in delom v tujini povpraša: ”Maja, ne vem na koga naj se obrnem, a niti ene ideje nimam, kaj bi v življenju počel ali kje se vidim v prihodnosti.” Nemudoma mu/ji odgovorim: “Pojdi potovat. Če je le možno, pojdi sam/a, da se najdeš, naučiš novih stvari in obenem odkriješ svoje skrite talente.”  Seveda ob predpogoju, da si dovolj pogumen/na za ta podvig…

mayita1

Opravljen tečaj tajske masaže v Chiang Maiu

Pred vpisom na fakulteto sem se odpravila na potovanje

Ko sem bila stara 19 let, sem bila tik pred tem, da se vpišem na fakulteto, a nisem imela  niti najmanjše ideje, kaj želim v življenju sploh početi. Se mi študij na fakulteti sploh izplača, če bom po opravljeni maturi z diplomo lahko samo paradirala gor in dol po Zavodu za zaposlovanje? Ko sem se posedla na stol in zapisala nekaj vrstic na list papirja o tem, kaj si resnično želim od življenja, sem bila ob zapisanem presenečena: biti svobodna, pridobiti nova znanja, opravljati prostovoljsto, videti svet, rasti karierno in osebno. Sledila je odločitev, da si pred vpisom na fakulteto vzamem eno leto premora in sem se nato s sopotnico odpravila na potovanje po Maroku, ki mi ni samo močno razširilo pogleda na drugačen pristop k življenju, ampak tudi odprlo pogled na svet brez meja. Ta trenutek grem lahko kamorkoli želim, s komerkoli želim, delam tisto, v čemer sem dobra in rada počnem. Učenje o kulturi in ljudeh je bilo preko potovanj popolnoma nekaj drugega kot učenje o le-teh iz učbenikov v šoli. Vedno sem se rada učila preko prakse, preko lastnih napak in  preko tega, da sem videla in na lastni koži občutila to, o čemer sem poprej le brala.

mayita2

“Slasten prigrizek” nekje v Aziji

Ne čakaj. Pojdi v akcijo!

Odločitev o tem, kdo sem in kaj želim doseči je bila po prvih letih popotovanj že za odtenek malce lažja. Odkrila sem strast do pisanja, organizacije potovanj in predvsem prebudila mojega ustvarjalnega in raziskovalnega duha. Na fakulteto sem ne naposled le vpisala, a sem čim večkrat med študijem pobegnila na kratka potovanja, da sem nadgrajevala svoje izkušnje in si širila obzorja. Diplomirana organizatorka turizma in gostinstva, se je v srebrnih črkah lesketal moj na novo pridobljeni naziv. Le, da sem se potem nemudoma povprašala, kaj za vraga naj sploh tu doma organiziram, ko pa je svet tako velik in v mojih očeh še popolnoma neraziskan. Neumorno so me srbele pete, a nikogar nisem imela, ki be se z mano odpravil na pot. Takrat je padla zadnja odločitev! Odhajam na delo v tujino. In to sama! Nisem bila izkušena popotnica, a izkušnje lahko pridobiš šele takrat, ko se odpraviš v akcijo! Preko del v Ameriki in na Novi Zelandiji, priložnostnih del v deželah tretjega sveta pa navsezadnje preko dela na prestižnih jahtah Sredozemlja, sem se naučila o sebi vsakič nekaj novega. Pa ne samo o sebi in svojih zmožnostih, temveč predvsem o tem, da me je šola sicer veliko naučila, a da te svet in potovanje učita na popolnoma drugačen način. Naučiš se tujih jezikov, kuhanja svetovnih jedi, mentalitete različnih narodov, iskanja ugodnih kart in prenočišč, ravnanja z denarjem in iskanja priložnostnih del.

mayita3

Delo v ameriškem kampu v Severni Karolini

Izkusi svet in vse, kar ti ponuja!

Zakaj to pišem? Ker so potovanja nekaj edinstvenega in ker te nobena šola ne bo naučila toliko, kot se lahko naučiš od ljudi, ki jih srečaš na poti in preko situacij v katerih se znajdeš, ko sam ali v dvoje vandraš po svetu. Naučiš se sproščenosti v danem trenutku, a tudi stopiti v akcijo, ko je to potrebno. Pišem tudi s tem namenom, da ni vedno potrebno imeti goro denarja, da se odpraviš na potovanje, saj lahko v marsikateri deželi poprimeš za kakšno delo in zaslužiš denar za nadaljne potovanje. Poznaš vize za ZDA, Novo Zelandijo, Kanado ali celo spletne strani kot so helpx.com in woofing.com, kjer lahko za nekaj ur dela na dan v zameno pridobiš zastonj prenočišče in hrano?

mayita7

Prostovoljno delo na Dominikanski republiki

Edino kar ti preostane je, da si rezerviraš letasko vozovnico preko portala Po svetu in za nadaljne nasvete in ideje prebereš izhajajočo knjigo S trebuhom za kruhom, ki sem jo spisala z namenom, da se tisti, ki ste to začutili, odpravite na raziskovanje sveta.

Če se ne bi odpravila po svetu, si zaupala in bila pripravljena na nove izzive ne bi:

 • odkrila svojega daru pisanja, katerega sem prelila v dve knjigi o potovanjih
 • stregla veganskih sladic MC Hammerju na prestižni 70-metrski jahti
 • si ogledala Gran Prixa iz privatne posesti v Monacu
 • spoznala domačinov po svetu, ki so me naučili, da bogastvo ni samo v denarju
 • se naučila varjenja domačega piva na Novi Zelandiji na organski farmi v Raglanu,
 • se naučila preživetja v divjini v gozdovih Severne Karoline v ZDA
 • se učila o zeliščarstvu na zasebni kliniki lokalnega alternativnega zdravnika na Zanzibarju
 • izkusila kako lepo je učiti angleščino manj previligirane otroke, kot sem to počela na Dominikanski republiki, v majhni vasici Munoz
 • s kraljem Katarja za katerega sem delala na jahti in s svojo posadko hodila na večerje in s kraljevsko deligacijo obiskala prelepih Firenc
 • v Mehiki jedla “slastnih” praženih kobilic s čilijem
 • se na Tajskem udeležila tečaja tajske masaže
 • na Sejšelih plavala z morskimi psi in želvami
mayita6

Izjemna in edinstvena narava sejšelskih otokov

in še na miljone drugih izkušenj in doživetij, ki jih pač doma v varnem udobju kavča ne moreš izkusiti! Potovanja niso samo, “kupi karto in se v objemu svojih prijateljev pojdi razvajat na plažo in srkat jagodni mojito. Potovanja so veliko več. Naučijo te živeti, razumeti in sprejemati drugačno in nerazumljivo. Naučijo te, da je vsak trenutek poseben, minljiv in da ga je ravno zato potrebno živeti v polnosti. Znajdeš se v situacijah, v katerih se sicer nikoli ne bi znašel in zato postaneš bolj iznajdljiv, samoiniciativen in oprezen. Upaš si več in si uresničiš vse, kar si želiš.

Torej zakaj ne? Kupi si svojo karto in naj te jeklena ptica popelje v svet možnosti, priložnosti in naj te svet in ljudje v njem naučijo, da se vse da če se hoče. Nauči se tujega jezika, poskusi “čudno” hrano, spoznaj odtrgane popotnike in se potopi v lokalno kulturo domačinov. Živimo v obdobju, ko so potovanja tako zelo dostopna, da je skoraj greh, da se ne odpraviš vsaj na eno avanturo letno. Nikoli še na tako ugoden način in preko dostopa neusahljivega vira informacij. Saj ni rek: “Travel. The only thing you buy that makes you richer” brez pomena.

Pa srečno pot!

Mayita

mayita5

Delo na privatni jahti kot osebna nutricionistka

mayita4

MC Hammer z mojim smutijem “Purple rain”