Urša Milič: na Malti so ljudje bolj pozitivni

by

Malta je v zadnjem času vedno bolj priljubljena destinacija za krajši oddih. Trenutno je tam 17 stopinj in sije sonček, medtem, ko se mi nekako prebijamo skozi našo čudovito ljubljansko plundro. Zato ni nič čudnega, da se je Urša odločila, da Slovenijo pusti za seboj in se preseli nekam, kjer je toplo. Pa še to – najpogostejša razlaga za ime Malta je, da izhaja iz grške besede »med« – Grki so otok imenovali “sladek kot med”. Druga razlaga pa je, da izhaja iz feničanske besede maleth, kar pomeni “nebesa”. Še niste bili na otoku, ki mu pravijo nebesa, sladka kot med?!?!

“Potrebovala sem spremembo okolja,” pojasnjuje Urša. “Malta je v Evropski Uniji, eden izmed uradnih jezikov je angleščina (drugi je malteščina), tako da se mi ni treba učiti novega jezika, hitreje in lažje se dobi službo, pa še otok je, kar pomeni, da si obdan z morjem, morje pa naj bi na ljudi delovalo pozitivno, ljudje so bolj srečni,” pove Urša o tem, zakaj je izbrala Malto. In res je, če malo poguglamo – najnižja izmerjena temperatura na Malti je bila 1,1 stopinje Celzija in sneg je tam v zadnjih 115 letih padal samo trikrat: februarja 1895, januarja 1905 in marca 1949. Povprečne najvišje dnevne temperature se gibljejo od 15 °C (januar, februar) do 30 °C (julij, avgust). Povprečne najnižje dnevne temperature se gibljejo od 9° (januar, februar) do 22 °C (julij, avgust). Če ste torej siti mrzle Ljubljane, veste, kam se lahko odpravite.

FB_IMG_1486124884322

Urša je na Malti hitro našla službo – dela kot “online content” moderator. Pri selitvi sta ji pomagala prijateljica in njen fant, ki na Malti živita že skoraj eno leto: “Predstavila sta mi še nekega drugega Slovenca, ki tam živi že dve leti in se vsake toliko z avtom vrača v Slovenijo. Zmenila sem se z njim in se tja odpeljala z avtom, kar pomeni, da sem s seboj lahko vzela čisto vse, kar sem potrebovala. Tudi svojega kužka.”

FB_IMG_1486124836798

Malta je kljub svoji majhnosti (tam živi 400.000 ljudi) polna zanimivosti, a hkrati zelo sproščena in “na-izi”. Lahko si ogledaš čudovita mesta, greš na izlete z ladjo, spoznaš prijazne in dobre ljudi, spočiješ svojo dušo ob neverjetnih razgledih, lahko plavaš v kristalno čistem morju … Ker je otok majhen, si z avtom iz ene strani na drugo v manj kot eni uri (33 kilometrov). “Vendar je treba biti pazljiv na cesti,” pravi Urša, saj: “Res ne znajo voziti.”

Ne ve, če se bo, oziroma kdaj se bo vrnila domov, pravi, da bo sproti razmišljala o tem. Malo se je že navadila na malteški način razmišljanja, saj imajo oni popolnoma drugačno mentaliteto in stil življenja. “Ni živčnosti, ni napetosti, ki se jo pri nas čuti vsepovsod. Očitno bližina morja zares dobro vpliva na ljudi,” pravi Urša.

Kako ugodno do Malte?

Najudobneje iz letališča Benetke – Treviso z letalsko družbo Ryanair, izven glavne sezone se povratne letalske karte dobijo že od 30€ naprej! Trenutne aktualne cene najdete na TEJ POVEZAVI, nekaj zanimivih paketnih ponudb pa TUKAJ. Za pomoč pri iskanju najugodnejše letalske karte v vašem terminu pa nam lahko tudi pišete na info@posvetu.si.

Potrebovala je spremembo, zato se je preselila. Ali bo ta sprememba stalna, ali se bo vrnila, tega še ne ve. Pravi pa: “Mislim, da ni nujno, da vsak človek živi v tujini. Če ti je Slovenija všeč in se tam dobro počutiš, potem je seveda bolje, da ostaneš. Jaz se nisem več dobro počutila, zato sem šla. Kar pa se tiče potovanj – mislim, da je nujno, da potujemo, saj se veliko naučimo od drugačnih ljudi, od drugačnih kultur. Lahko pa tudi vidimo, kakšen kaos je nekje in zato še bolj cenimo, kaj nam Slovenija ponuja.”

  URŠINA ZGODBA

“Včasih so Maltežani malo zmedeni. Ko sem živela v prejšnjem mestu, v Siggiewi, sem šla na BOV (Bank of Valleta), da si odprem bančni račun. Fant, ki mi je pomagal, mi reče, da lahko bančno kartico naročim šele ob prvi plači. Bila sem sicer začudena, ampak sem rekla v redu, verjetno tu to tako gre. Potem sem se preselila v San Gwann. Spet sem šla na banko, da poskusim, če morda lahko kaj prej dobim kartico in tam so bili šokirani, kako da je še nimam in so mi jo takoj naredili. Kartico sem dobila v treh dneh. S tem, da sta te dve mesti narazen dobrih 11 kilometrov.”

.

Sem Petra Znoj, diplomirana novinarka in takrat, ko ne raziskujem za medije, raziskujem nove kraje. Potovanja so od nekdaj del mojega življenja in ena mojih največjih ljubezni. Naučila so me, da je v življenju vedno najboljše početi tisto, v čemer uživaš.

Nekaj nasvetov o potovanju na Malto si lahko preberete tudi v tem prispevku:

Ideje za šolske počitnice (prvomajske ali krompirjeve) – Malta