Voda na letališčih za samo 1 € ?!

by

Vsakdo od nas se je verjetno že srečal s tem problemom: na varnostni kontroli na letališču so nam vzeli polno plastenko vode, takoj za njo pa je bila cena pollitrske v trgovini ali avtomatu lahko tudi 3-5€. Ker predvsem pri letih z nizkocenovci tudi na samem letu brezplačna pijača ni na voljo, smo bili tako vsi hočeš-nočeš prisiljeni v nakup po oderuških cenah.

Tega žgočega problema se zaveda tudi Evropska unija. Evropska Komisarka za promet Violeta Bulc je za nemški časopis Welt am Sonntag povedala, da se “intenzivno pogovarjajo z združenjem letališč, kako bi uredili, da bi bila voda tudi po varnostni kontroli za potnike na voljo po sprejemljivi ceni. Dodala je še, da je “126 evropskih letališč, ki skupaj predstavljajo polovico celotnega potniškega prometa, pokazalo pripravljenost, da bo tudi po varnostni kontroli prodajalo vodo za samo 1€, a da jim to ne zadostuje – cilj je, da to omogočijo vsa letališča v Evropski Uniji!” 

Problem drage vode je še toliko bolj kritičen v luči dejstva, da je vse več poletov opravljenih z nizkocenovnimi prevozniki, ki vodo tudi na letalu drago zaračunavajo, na drugi strani pa zdravniki priporočajo redno pitje vode na daljših poletih, tako zaradi suhega zraka v letalu kot zaradi nevarnosti tromboze.

Želimo in upamo, da bo načrt EU čimprej izveden, do takrat pa zbiramo prijave, koliko ste na posamičnem letališču bili prisiljeni plačati za pollitrsko plastenko vode!

Kot primer dobre prakse pa lahko pohvalimo letališče Bruselj – kjer je voda že sedaj na voljo za samo 1€!