Pisani peskovniki ZDA

by

Odkar potujemo naokrog skupaj z majhnima otrokoma, je eden naših prvih nakupov, ko dosežemo ciljno destinacijo, izbira lončkov in lopatk za peskovnik. Otroci so nori na peskovnike. Prelivanje peska sem in tja, kopanje in gradnja gradov, vse to je prava zabava in sprostitev. Pa odrasli? Mislim, da smo tudi mi nori na peskovnike, vsaj jaz sem. Seveda mislim na tiste taprave, žive, brez ograde. Divje sipine, ki me vedno očarajo z živimi barvnimi odtenki vseh možnih zemeljskih barv, ki se v sončnem vzhodu ali zahodu odsevajo prav v vsakem posameznem valu sipin.

Tako na potovanju iščemo pisane peskovnike, vendar vsepovsod drugje, samo na otroških igriščih ne. V ZDA so me do sedaj očarale naslednje sipine:

BELA BARVA – White Sands National Monument, New Mexico: Če do teh sipin prihajaš iz zahodne obale ZDA, je do tja kar nekaj ur dolgočasne vožnje in človek se marsikdaj vmes vpraša, ali se sploh splača vozit tako daleč. Saj je samo pesek kot pesek?!? Ampak jaz sem si močno želela tja, ker me pesek pač očara, še posebej, če je bele barve, tako kot tu. Ko se pripelješ v park, dobiš občutek, da te obkroža sneg, ne pesek. Še cesta, po kateri se pelješ med sipinami, je splužena in v celoti bela. Pogumno sem sezula pohodne čevlje in občutek, ko je mivka spolzela med mojimi  prsti, je bil nepozaben. Bosih nog je bilo tudi plezanje na vrh sipin uspešnejše, čeprav so sipine neverjetno strme. Nikoli si nisem mislila, da je res tako težko splezati na vrh. Na vrhu pa čudovit razgled, vsepovsod okoli mene bele sipine, ki se vijejo ena za drugo, konca jim ni videti. Ni čudno, da so ravno v teh sipinah izvajali različne teste, med drugim so tu tudi sprožili prvo atomsko bombo. Navzdol po sipinah je šlo lažje, saj sem kar malce smučala, kot pri nas v hribih, ko se spuščaš po melišču. Še lažje bi bilo, če bi imela s sabo lopatko za pod rito, to bi bila super zabava.

ROZA-RDEČA BARVA  – Coral Pink Sand Dunes State Park, Utah: Roza-rdeča barva je posebna značilnost Utah, ki te tu spremlja skoraj na vsakem koraku: v puščavi, hribih, kanjonih in seveda tudi na sipinah. Sipine Coral Pink so manjše sipine, vendar ravno zaradi teh rdečih odtenkov nekaj posebnega. Še posebej, če prideš tja pozno popoldne, ko sipine zažarijo v živo rdečih plamenih. Dostop je zelo enostaven, saj do sipin vodi urejena potka, po sipinah pa se lahko nato prosto sprehajaš. Možne so tudi vožnje s štirikolesniki, ki divjajo po malce bolj oddaljenem delu sipin.

RUMENA BARVA – Sand Dunes – Death Valley Nation Park, Nevada: Dolina smrti skriva marsikaj, med drugim tudi čisto poseben peskovnik, kjer je potrebno biti z igro kar malce pazljiv. Te peščene sipine se nahajajo na ničli nadmorski višini, temperatura zraka pa tu presega 40 stopinj celzija tudi v mesecu maju, ko še ni najbolj vroče. Vse to začutiš hitro, ko malce več hodiš do sipin, zato je zaradi varnosti pred preveliko dehidracijo priporočljivo pitje velikih količin vode. Vse to ni bila ovira za moja otroka, ki sta uživala v raziskovanju po tem ogromnem peskovniku in prelivanju mivke sem in tja.

DSC06494_tonemapped-1024x688

RJAVA BARVA – Oregon Dunes Recreational Park, Oregon: Mogoče na prvi pogled te sipine niso nič posebnega, dokaj dolgočasnih oker rjavih barv. Enostavno dostopne z različnih izhodiščih točk, lahko po lepo urejenih in razglednih potkah ali pa čisto svobodno po lastni izbiri. Sprehod na vrh sipin pa je vsekakor nagrajen s čudovitim razgledom na neskončno dolgo obalo Oregona ob pacifiškem oceanu. Igranje v pesku in pogled na morje – ali ni to najboljši peskovnik na svetu?!? In zabava postane še večja, če s sabo vzameš plastične sanke in se po sipinah navzdol kar odpelješ. Samo, da ne pristaneš kar v morju.