Avstralija & Vanuatu 2020

by

Pred dobrim letom dni smo s prijatelji, ki so se takrat ravno selili v Avstralijo, sedeli na naši terasi.

“Pa pridite nas obiskat,” je rekel prijatelj.

“Seveda bomo,” smo rekli malo v hecu… ampak kolikor nas poznam tudi malo zares.

In nekaj mesecev pozneje so bile na voljo neverjetne ugodne letalske karte ravno za Gold Coast v Avstraliji, le par ur vožnje od njihovega novega domovanja. Če to ni ravno naključje. Seveda smo jih kupili. Da pa ne bi bilo potovanje preveč enostavno, smo ga popestrili še z dodatnim prelivom na sladoledu. Odločitev je padla, da obiščemo enega še najbolj mističnih in oddaljenih otočij na svetu – Vanuatu.

Vanuatu mi buri domišljijo že nekaj let. To je otočje 83-ih otokov, kjer je še dobrih sto let nazaj vladal kanibalizem in ljudje na bolj oddaljenih otokih še danes živijo tradicionalno življenje v plemenih. Tam leži najlažje dostopen aktivni vulkan na svetu, ki ga lahko obiščete in vidite izbruh lave čisto blizu. In tu so ene najlepših plaž na svetu. Ampak ta Vanuatu je daleč stran, čisto na drugem koncu sveta. Ali se splača potovati tako daleč stran zaradi teh nekaj skrivnosti? Preberite spodaj in se sami odločite. Jaz pravim, da ja.

Koliko časa in kako smo potovali?

Vse skupaj smo potovali 17 dni.

Do Avstralije smo leteli iz Brnika, v petek zvečer, preko Istanbula in Kuala Lumpurja. V Kuala Lumpurju smo imeli daljši dnevni/večerni prestop (7 ur), tako da smo čas izkoristili za ogled mesta, se sprehodili okoli dvojčkov Petronas in se dobro najedli na stojnicah v China town. Potem pa nočni let za Gold Coast, kjer smo pristali v nedeljo zjutraj. Malce utrujeni od dveh nočnih letov smo se prisilili, da premagamo časovno razliko, najeli avto in dokaj normalno preživeli prvi dan v Avstraliji.

Naslednje jutro nas je že čakal let iz Brisbane (1h stran od mesta Gold Coast) in po treh dneh potovanja smo končno prispeli na Vanuatu. Velika večina mednarodnih letov je vezana le na otok Efate in glavno mesto Port Vila. In prav tako tudi vsi notranji leti med otoki, tako da smo se v Port Vilo kar nekajkrat vračali. Povratek v Avstralijo smo sicer nameravali imeti direktno iz Espirita Santa v Brisbane, a žal so prav naš let nekaj tednov pred odhodom odpovedali. Tako smo tudi ob povratku morali prestopiti (in prespati) v Port Vili ter za nameček še v Sydneyu.

Na Vanuatu smo preživeli devet čudovitih dni in obiskali tri otoke: Efate, Tanna in Espirito Santo.

Na Efate smo se večkrat vračali, toda le prvi dan preživeli cel dan na otoku, najeli avto in sami raziskovali otok. Za Tanno smo si vzeli največ časa, preživeli tam skoraj pet dni in se na otoku že čisto udomačili – kar težko ga je bilo zapustiti. Za Espirito Santo so nam ostali trije dnevi. Tam smo najeli avto, saj je bil to najbolj enostaven način, kako v čim krajšem času izkoristiti čimveč lepot tega otoka.

Za konec smo si pustili še nekaj dni za Avstralijo. Malo za rezervo, če bi nam leti iz Vanuatuja kaj zamujali. Še bolj pa z željo, da če bo vse po planih, vidimo tudi ta del Avstralije in preživimo nekaj časa s prijatelji. Vreme nam je šlo na roko, vsi leti so bili točni in lahko smo si privoščili še divjo dvo-dnevno ekspedicijo na peščenem otoku Fraser Island, na koncu pa uživali še v pikniku in kopanju s prijatelji na Noosa Head.

Kaj je bilo tisto najboljše na tem potovanju:

 • Zmaga zagotovo vulkan Yasur na otoku Tanna, kjer izbruh lave vidiš čisto od blizu, ko stojiš na robu kraterja in iskre lave švigajo visoko nad tvojo glavo. Nekaj edinstvenega in neponovljivega. Od zdaj naprej več noben drug vulkan ne bo niti približno tako zanimiv.

 • Živeti pod vulkanom Yasur na otoku Tanna, pri lokalni družini, ki še vedno ohranja tradicijo in način življenje v plemenu. Jedli smo pri njih, se igrali z otroki na njihovem dvorišču in spali smo v hiški na drevesu, iz katere vsak večer vidiš bruhanje lave iz vulkana in ga zelo dobro slišiš skozi cel dan.

 • In zdaj se bom ponavljala, toda Tanna Tanna Tanna zmaga v vsem, kar smo tam še počeli: obisk tradicionalne vasi, šov kanibalov, uživanje na plaži Port Resolution, plezanje na vulkan Yasur in vzpenjanje po vulkanskem prahu kot po sipinah, hoja ob vulkanu in do Hot springs s šestimi domačimi otroki, obisk osnovne šole, igranja odbojke z domačini in pitje kave v nakamalu.
 • Rajske plaže na Espiritu Santo. Champagne beach in Port Orly sta resnično raj na zemlji. Bela mivka, palme, toplo morje in nikjer nikogar, cela plaža samo za nas štiri. Ali sanjam?
 • Na Espiritu Santo je kar nekaj Blue Hole – jezer oziroma lagun, ki so res modre modre. Sami smo obiskali smo eno in sicer Nanda blue hole in bili očarani nad modrino in prozornostjo vode.
 • Otok Efate nam je predstavljal prvi stik z Vanuatu. In kako izgleda? Vse zeleno, povsod palme in prijazni, nasmejani ljudje, kjer vsi pomahajo, če se pelješ mimo njih. Tudi Efate ima nekaj zanimivosti, vendar v enem dnevu žal nismo mogli videti veliko. Smo pa obkrožili otok in skočili v Blue Lagoon ter prvič v življenju plavali s plavajočimi vulkanskimi kamni – to pa tudi ne doživiš vsak dan :).
 • Po čistem naključju zaradi odpovedi mednarodnega leta iz Espirito Santo nazaj v Avstralijo, smo leteli s presedanjem v Sydney-u in triurni urni postanek izkoristili za skok do mesta. Popotniška žilica nam ni dala miru, da samo čakamo na letališču. Skočili smo na hitri vlak in se peljali do opere, se že drugič v življenju sprehodili do nje, se veseli nasmejali in skočili nazaj na vlak za letališče. Res smo smešni, a ne?
 • Fraser Island – največji peščeni otok na svetu je bil za nas največje presenečenje in to pozitivno, v smislu divje avanture, ekspedicije v stilu Indiana Jones. Otok, kjer edino cesto predstavlja 50 kilometrov dolga peščena plaža, ki obstaja le v času oseke, v času plime pa jo pač zalijejo valovi in vožnja ni možna. Hmm, če pa to ni dogodivščina, pa ne vem, kaj je. Bilo je vau noro!!!

Nekaj nasvetov pred potovanjem:

 • Vanuatu so res zeleni otoki, kar pomeni, da je tam dež nekaj vsakdanjega. Če gledamo vremensko napoved in glede na količino dežja, so si meseci na Vanuatu skozi leto zelo podobni. Februar pa je čas, ko velja največja nevarnost ciklonov in je zato nekako najslabši čas za obisk. Če je ciklon, letala ne morejo voziti tudi nekaj dni in to vam lahko zakomplicira potovanje. Vendar, če ciklonov ni, to pomeni nizko sezono, turistov skorajda ni in z malce sreče je to pravi bingo. Mi smo tvegali in imeli skorajda neverjetno srečo. V devetih dneh na Vanuatu, nismo imeli niti en dan dež. Samo ponoči je deževalo. Smo pa vremensko napoved zelo podrobno spremljali in bili pripravljeni v primeru slabe napovedi obisk Vanuatuja tudi odpovedati. En manjši ciklon je šel mimo ravno pred našim prihodom, v času našega obiska pa je bilo vse mirno. Tako je bilo potovanje idealno in marsikje smo bili skorajda sami.
 • Med otoki na Vanuatu leti Air Vanuatu. V času našega obiska so bila letala skorajda prazna, tako da smo se najbolj bali, da bodo kakšnega odpovedali zaradi tega. Pa niso. Cene letalskih kart so kar visoke, vendar smo mi spremljali cene in počakali na akcijo, ki se nam je dobro izplačala ( za povezano karto 7-letov iz Avstralije, po Vanuatu ter nazaj smo plačali približno 450€ ).
 • Za Avstralijo je potrebna brezplačna turistična viza, ki se uredi na spletni strani. Za Vanuatu pa viza ni potrebna.
 • Najem avta je mogoč na otokih Efate in Espirito Santo. Na Tanni avta ni mogoče najeti, prevoz kot tudi ture in oglede si morate urediti preko ponudnika prenočišča, saj javni prevoz ne obstaja. Nekje pravična cena prevoza od letališča do vasi pod vznožjem vulkana je 6.000 VUV na avto. Vožnja pa res traja skoraj eno uro, po zelo divji cesti, ki na trenutke tudi izgine. Imeti avto, pick-up na Tanni je res prava rednost in vrednost, ki lastnika veliko stane, da ga sploh spravi na otok. Tako da šele zdaj razumem, zakaj prevoz na Tanni stane veliko in tudi ne more biti cenejši.
 • Otok Tanna je res najbolj preprost od vseh treh, ki smo jih obiskali. Prinesite gotovino, bankomatov ni. Trgovine so le v največjem mestu Lenakel, drugje so le tu in tam kakšna manjša. Asfaltna cesta je le na zahodu od letališča do mesta Lenakel. Ko zaviješ v notranjost, se začne naravna pot, urezana v džunglo in pokrita z vulkanskim prahom, kjer brez 4-kolesnega pogona ne gre.
 • Vanuatu po uradnih objavah ni več med bolj malaričnimi območji sveta, kjer je riziko visok. Na Tanni sploh ne, ker je bolj hladno in južno. Manjše tveganje je le na Espirito Santo, vendar še to domačini pravijo, da so kužni komarji le v notranjosti otoka, kjer pa ni cest in niti ne moreš potovati.
 • Pa še ena zanimivost: jezik na Vanuatu se imenuje Bislama, kjer 95% besed temelji na angleščini, preostanek pa na francoščini. Če se iz osnovne angleščine malo pohecaš ter ji dodaš “long” in “blong” tu in tam v vsak stavek, si zmagal. Zanimiv primer zapisa na “najboljši vodi v Vanuatu” oziroma “number one water” 🙂

Glede na virus corona in situacijo po celem svetu smo tole potovanje letos februarja ravno za las ujeli. Na pot smo šli 14. februarja, ko je bila v karanteni samo Kitajska. Ko smo se po dveh tednih vračali nazaj, pa je bilo v Italiji že zelo resno. Še sreča, da smo se vračali direktno na Brnik. V Avstraliji okužb še ni bilo, le na letališčih so bile že strožje varnostne kontrole in obrazci z vprašanji, če si v zadnjem času potoval na Kitajskem. Na poti proti domu so na obrazce dodali tudi Italijo. Uslužbenci na letališčih in stevardese pa so že nosili maske in rokavice. Vanuatu do danes ostaja neokužen in želim se, da coronavirus do tja ne pride.

Zdaj, ko smo doma v samoizolaciji že en mesec, so spomini na potovanje še toliko več vredni. In srčno upam, da bomo spet kmalu lahko potovali in raziskovali naš planet, ki je tako lep, kamorkoli greš.

Na Vanuatu smo najprej obiskali otok Efate – več o dogodivščinah na Efate tukaj.