Bangkok – fuzija okusov, dišav in zlate barve

by

V Bangkoku smo se ustavili na poti domov iz Sumatre. Izbirali smo med dvema destinacijama: ali se vračati preko Kuala Lumpurja ali pa Bangkoka in priznam, zmagal je tajski Pad Thai.

Prvič sva bila v Bangkoku točno za milenijum, torej 17 let nazaj in spomnim se tistega vonja po hrani na ulicah, zmešnjave in gneče na ulicah, povsod se je nekaj gradilo. Mesto se je od takrat zelo spremenilo. Gneča je še vedno, ljudi in turistov ogromno, še posebej če prideš v Bangkok po potovanju po Sumatri, kjer turistov skorajda ne srečaš. Pa še nekaj je takoj drugače kot v Indoneziji: tu vsi govorijo angleško.

Gneča v Bangkoku

Razlog, zakaj smo izbrali Bangkok, je bila resnično hrana. Tajska hrana je ena najboljših na svetu. V Bangkoku lahko na ulici ješ zelo dobro in še vedno zelo poceni. Pad Thai na ulici Khao San stane vegetarijanska verzija 0,80€, s piščancem pa 1,2€. Odličen mango sticky rice in tajske palačinke z banano in kondenziranim mlekom pa 1€. Vse tako okusno, da smo jedli tajsko hrano za zajtrk, kosilo in večerjo. Kruha in krompirja človek tu prav nič ne pogreša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaj je tisto najboljše v Bangkoku:

 • Khao San Road – To je verjetno najbolj znana ulica v mestu. Središče backpackerjev, ki se je zelo modernizirala v zadnjih letih, toda še vedno tu lahko začutite tisto prijetno tajsko mešanico vsega po malem. Ulica diši po pad thai-ju, ki se peče na stojnicah, preizkusite pa lahko tudi razne pečene ščurke in drugo posušeno golazen. Kupite si lahko barvite spominke na manjših stojnicah ali pa naročite obleko po meri izdelano v 24 urah. V trgovinicah še vedno lahko najdete vse sorte »neuradnih« znamk oblačil, torbic in drugih izdelkov. Na ulici vas seksi oblečene tajske »deklice« v visokih petah vas vabijo v bare na koktajl ali karaoke, v sosednjem pa se vam že ponujajo za masažo stopal. Zvečer je ulica polna glasbe in dogaja se na polno. Tu in v bližini se še vedno najdejo ugodna prenočišča, lokacija pa je super kot izhodiščna točka za raziskovanje Bangkoka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Chao Phraya River Reka, ki teče skozi Bangkok, je idealen način, kako se najhitreje premikati od ene do druge lokacije v mestu. Če za prevoz izbereš čoln, si hitrejši, se vsaj za nekaj minut izogneš gneči na ulicah, pa še privarčuješ, saj je to daleč najcenejša oblika prevoza. Vožnja je res zabavno, tajski čolni so lepi, med vožnjo imaš razgled na uličice in hiše s strani reke, ob pristajališčih za čoln pa je tudi veliko stojnic z odlično poulično hrano. Na eni od teh smo našli odličen pad thai in pečen riž ter za sladico jedli najboljši mango sticky rice in kokosov sladoled.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • The Grand PalaceWat Phra Kaew & Wat Pho – To je zagotovo največja turistična atrakcija na Tajski, kar pa seveda pomeni tudi gruče turistov, resnično gruče, ki se komaj premikajo eni mimo drugih. Ampak ta kompleks čudovitih kraljevih palač se splača v vsakem primeru ogledati. Še vedno je tako velik, da se znotraj njega najdejo tudi mirni kotički. In ne pozabite na prekrita ramena in dolge hlače (mi smo pozabili in potem še dvojno čakali v vrstah, prvič za prevzem oblačil, drugič za vračilo).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Grand Palace

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat Phra Kaew

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat Pho

 • Chatuchak Weekend Market Med vsemi aktivnostmi v Bangkoku je nakupovanje ena najbolj popularnih. V mestu je nešteto tržnic, ena največjih je ravno tržnica Chatuchak, kjer najdete res vse mogoče in preverite svoje sposobnosti pogajanja. Na tržnici so nas sicer negativno presenetile visoke cene stojnic s hrano in tu se ni dalo prav nič pogajat, cene na menijih so fiksne (pad thai je tu trikrat dražji kot na ulici Khao San). Do tržnice iz mesta najlažje in najhitreje pridete z monorailom Skytrain, s taksijem pa vožnja traja celo večnost, preizkušeno.
 • Children’s Discovery museum – Če potujete z otroki, je po vseh templjih in tržnicah to idealno presenečenje za otroke. Midva otrokom sploh nisva povedala, kam gremo, in veselje je bilo nepopisno :). Otroški muzej je v bistvu ene velika igralnica, s plezali in vodometi zunaj, arheološkim izkopavanjem in iskanjem kosti dinozavrom, v notranjosti pa je del namenjen dinozavrom ter velik raziskovalni del s poskusi, veliko gumbi za pritiskanje in predstavitvijo različnih narodov sveta. Muzej je tik ob Chatuchak Weekend Marketu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Wat Saket oz. The Golden Mount – Mogoče ne med najbolj znanimi, toda nam je bil najlepši tempelj, ki smo ga obiskali. Je manjši in obiskovalcev tam je zelo malo, nobenih avtobusov in gneče. Iz mesta smo šli do tja s čolnom in še malce peš. Do vrha templja se vzpenjaš po stopnicah, vmes pa lahko pozvoniš na celo vrsto zvoncev, zaigraš na ogromen gong in Buda te spremlja povsod. Na vrhu templja je zlata kupola, od tu je res čudovit razgled na cel Bangkok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Flower market – Obiskali smo tržnico cvetja v bližini kitajskega dela mesta, v starem delu Bangkoka, bolj iz radovednosti, kako izgleda. Cvetja je res ogromno, povsod, vseh barv, vrst, velikosti, v šopkih, venčkih in kar tako. Zanimivo za videti.
 • Wat Arun oz. Temple of Dawn – Verjetno najbolj značilen tempelj iz razglednic Bangoka. V času našega obiska so ga ravno obnavljali, tako da ga nismo obiskali. Se pa lepo vidi, če se s čolnom pelješ po reki Chao Phraya. Razgled na tempelj je prav lep.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaj moraš obvezno storiti, če si v Bangkoku:

 • Jesti pad thai na Khao San Roadu na stojnici točno pred vhodom v McDonald’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Jesti prave tradicionalne tajske palačinke z banano in kondenziranim mlekom na tržnici Chatuchak
 • Barantati za ceno original All Stars superg na tržnici Chatuchak (nikakor jih že dan prej ne kupite v trgovini, ker so vsaj dvakrat dražje)
 • Spiti Singho v baru na Khao San Roadu
 • Peljati se z živo-rozastim pisanim tuk-tukom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Opraviti kuharski tečaj tajske kuhinje – če vas zanima, sem ga obiskala v Ljubljani, v Bangkoku pa še ne, toda naslednjič zagotovo 🙂

Letališče Bangkok je z mestom odlično povezano z vlakom Airport Rail Link, ki je hitrejši in tudi cenejši od taksijev. Tako se lahko v mesto odpravite tudi na hitro, samo za nekaj ur, se izplača.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat Phra Kaew

OLYMPUS DIGITAL CAMERA