Tek po manilskem letališču in zaslužen sanjski Palawan

by
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

plaža Nacpan

17.4.2016: Naša potovanja so zaradi pomanjkanja dopusta in šolskih obveznosti otrok skrbno in premišljeno načrtovana, saj si želimo v kratkem času, ki ga imamo na voljo, videti in doživeti čim več. Za Filipine smo imeli točno 14 dni in ko enkrat začneš brati o vseh lepih kotičkih Filipinov, hitro ugotoviš, da je to zelo malo in je pač potrebno izbrati prioritete. Tako smo izbrali top 5 destinacij in temu prilagodili celotno potovanje:

  1. Palawan s hoppingom v El Nidu
  2. Plavanje s kitovci v Oslobu
  3. Plavanje z želvami na otočku Apo
  4. Tarsierji in čokoladni hribčki na Boholu
  5. Riževe terase v Batadu

Verjetno za koga kar optimističen plan za dva tedna, toda iz izkušenj povemo, da se da in to prav lepo 🙂 Seveda takšen plan zahteva dobro načrtovanje predvsem premikov med otoki in hkrati veliko sreče, da se vsi premiki tudi časovno izidejo kot planirano (kar v Aziji ni enostavno).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pojedina na “Island hoppingu”

Let do Manile smo imeli iz Dubaja, dobre 4 ure po pristanku naslednji let za Puerto Princesa na Palawanu in še isti večer z zadnjim kombijem 5 ur vožnje do El Nida. Začelo se je slabo – naš let v Dubaju je že na odhodu zamujal skoraj 4 ure. V Manili smo pristali, ko je že potekal boarding za naš naslednji let na Palawan. Nas pa je čakala še imigracijska kontrola potnih listov za uradni vstop na Filipine, uradni check-in, da smo dobili zahtevane papirnate letalske karte (on-line check-in ni bil dovolj), potem pa spet čez kontrolo prtljage in rentgen. To je bil resnično tek za naš dopust. Če nam ne bi uspelo ujeti leta za Palawan, bi se od sanjskega El Nida lahko samo poslovili, saj so bili vsi ostali leti za naslednje 3 dni razprodani. Tekli smo kot še nikoli v življenju, midva in otroka. In nikoli nam ne bi uspelo brez prijazne uslužbenke letalske družbe Cebu, ki je tekla z nami po letališču in nas mimo vrst spravila čez kontrole. Uspelo nam je skoraj nemogoče, v pol ure po pristanku smo že sedeli na letalu za Palawan in kot zadnji zaključili boarding. In naš dopust se je uradno začel 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plaža Las Cabanas

V Puerto Princesi je kombijev za El Nido kolikor hočeš, tako da rezervacija ni bila potrebna. In ob polnoči smo se že sprehajali po plaži, jedli prve slastne banana in mango palačinke ter uživali v azijski zmešnjavi na uličicah.

Za Palawan smo imeli 4 dni. Žal premalo da bi šli tudi v Port Barton, ki po mnenju popotnikov velja za mogoče še bolj sanjskega, toda dovolj da smo dodobra raziskali El Nido in okolico. Prvi dan smo preživeli na plaži Las Cabanas, drugi na hoppingu po otočkih in tretji na Nacpan Beach.

PoSvetuFilipiniPalawan (15)

El Nido mestna “plaža”

Ko sem El Nido gledala doma na fotografijah, se mi je vedno zdel sanjski. Sploh mi ni bilo jasno, zakaj se tu ne bi mogel kopati? Kako ne? No, v živo je še vedno lepo, toda za gledat in res ni za kopanje. Zaliv je poln tradicionalnih filipinskih čolnov, ki turiste vodijo na dnevne ture po bližnjih otočkih. Izbiraš lahko med turami A, B, C ali D, resnica pa je, da potem ture tako prilagodijo trenutni situaciji na morju in otočkih. Februarja, ko smo bili mi tam, je zaradi kitajskega Novega leta top sezona in ta hopping je bil najslabša izkušnja na potovanju. Ne zaradi ture, narava je čudovita, toda količina turistov, ki smo si želeli vsi ogledati iste lagune in skrite plaže na otočkih, je bila žal prevelika. Želim si, da bi sem prišla kakšen drug mesec in šla na turo še enkrat, da bi bila skrita laguna resnično skrita…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El Nido “ne tako skrita laguna”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

plaža na otočku pred EL Nidom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El Nido Island hopping

Raziskovanje plaž okoli El Nida pa je enostavno. Na ulici preprosto ustaviš tuk-tuka, se malce spogajaš za ceno in je tvoj za vožnjo do bližnje Las Cabanas ali pa kar za cel dan, če želiš iti do Nacpan Beach, ki je nekje 45 minut vožnje stran. Za 4-člansko družino je tuk-tuk še ravno za las dovolj velik. Atija smo ponavadi posadili na sedež k šoferju, jaz in otroka pa smo se stisnili v prostorček za sopotnike. Za azijske razmere je prostora še preveč 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plaža Las Cabanas

Las Cabanas je tipična tropska plaža: dolg zaliv, palme, svetla vendar ne bela mivka, malce valovito morje, nekaj koral v morju, vendar žal skoraj nič ribic in snorklanja. Na plaži je nekaj gostiln, preprostih, tako da lahko hkrati uživaš v filipinskem chicken adobo ali tuni na žaru in pogledu na morje in sosednje otočke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

sončni zahod na plaži Las Cabanas

Nacpan Beach pa je nekaj posebnega. Kotiček, ki je zaradi svoje odročnosti še vedno dokaj skrit in vsak turist le ne pride tja. Že vožnja do tja je nekaj posebnega – pot te pelje skozi vasice, palmove gozdove, kjer se v senci pasejo krave, ljudje na polju pa orjejo z volovi. Hiške so preproste lesene kolibe, strehe prekrite s palmovimi vejami, naokoli pa tekajo kokoši in psi. Zadnjih 10 minut vožnje do plaže je makadam, čisto na koncu pa peščena pot skozi palmin gaj. Ko stopiš na plažo, se ti odprejo sanje. Plaža je sanjska. Tako velika, da ji skoraj ne vidiš konca. Če se sprehodiš levo do roba, se lahko vzpneš na hribček, kjer se ti odpre pogled na dvojno plažo. Morje mirno, idealno za kopanje. In kakšen mir… V kolibi na plaži lahko kupiš mango shake, pivo in izbiraš med tremi vrstami kosila, ki ga domačinke kuhajo v sosednji kolibi. Hrana je slastna, ambient kjer ješ pa nepozaben. V življenju sem videla že kar nekaj sanjskih plaž, toda tale je zagotovo zmagovalka. Ostali smo do sončnega zahoda in preprosto uživali cel dan.

Na Filipine smo prileteli iz Dubajapot po Filipinih pa smo nadaljevali med morskimi psi kitovci v Oslobu. Celoten potopis si oglejte na TEJ POVEZAVI.

Do Filipinov lahko običajno letite iz Ljubljane ali Benetk za okoli 500-600€, v akcijah pa občasno tudi za samo 400€, trenutno aktualne ponudbe letalskih kart si oglejte tukaj: http://www.posvetu.si/blog/category/azija/jugovzhodna-azija/filipini/. Večino nočitev smo rezervirali preko agencije Agoda, ki ima v Aziji običajno največ izbire in najboljše cene, ostale pa preko preko iskalnika Trivago ali agencije Booking. Nekaj noči pa smo spali tudi v zasebnih apartmajih, ki smo jih rezervirali preko storitve AirBnB.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

razgled na plažo Nacpan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

plaža Nacpan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uživanje na plaži Nacpan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ribiči na plaži Nacpan