Avstralija & Vanuatu 2020 – Gold Coast in Noosa Heads

by

Tudi vzhodna Avstralija je zanimiva in najde se veliko točk vrednih obiska. Prav posebno doživetje je Fraser Island, o katerem sem več napisala v prešnjem članku. Z letalom smo iz Kuala Lumpurja prileteli v Gold Coast (direktna nizkocenovna povezava z Air Asia, cena povratne karte od 160€ naprej) v Queenslandu, ki s svojo sončno lego in dolgo peščeno plažo velja za glavno turistično destinacijo v tem delu Avstralije. Del mesta Gold Coast je tudi znani Surfers Paradise, ki je res pravi raj za surferje. Z ogromnimi stolpnicami, mnogimi zabaviščnimi parki ter verigami ameriških restavracij imaš občutek, kot da si prišel v Miami. Veliko ljudi pride sem na vikend ali počitnice tudi iz Sydneya, saj je morje toplo in varno za kopanje.

Mi smo v Gold Coast preživeli dan pred odhodom na Vanuatu. Ker smo vedeli, da nas rajske plaže čakajo na Vanuatu-ju, smo se tukaj odločili za druge dejavnosti. Le nekaj kilometrov stran od letališča je zelo lepo urejen park oziroma zavetišče in bolnica za divje živali iz Avstralije (Currumbin Wildlife Sanctuary). Tako smo uživali ob pogledu na koale, ki so grizljale evkaliptus, iskali pisanega potomca dinozavrov v grmovju, božali kenguruje in se umikali lemurjem, ki so kar skakali pred nas. Park je res čudovit. Živali pa imajo ogromno prostora, a se jih da hkrati dobro videti. Idealno za prvi stik z Avstralijo, da sploh dobiš občutek, kjer si.

Drugače pa smo si ta prvi dan v Avstraliji vzeli bolj na počasi. Na potovanje smo namreč šli ravno na deseti rojstni dan našega najmlajšega člana družine in tako za zabavo doma ni bilo časa. Zato smo v Avstraliji rezervirali nočitev v zabavnem kampu, ki ga je izbral naš deset-letnik. Gre je verigo kampov NMRA, ki so cenovno dostopni in idealni za družine, saj vključujejo bazene s tobogani, jacuzzijem ter še veliko igral, trampolinov in drugih aktivnosti. Naredili smo si super zabavo in z igro lažje premagovali časovno razliko.

V Avstraliji smo se ponovno ustavili ob povratku iz Vanuatuja. Po prvotnem načrtu bi morali v Brisbane leteti direktno iz otoka Espiritu Santo, a je letalska družba Air Vanuatu ta let odpovedala in nas preusmerila preko Port Ville in Sydneya. In seveda mi ne bi bil mi, če ne bi tri-urni postanek v Sydneyu izkoristili tudi za hiter skok do mesta. Iz letališča do pristanišča vozi direktni vlak, kupili smo povratno karto in se peljali do tja ter se na kratko sprehodili do bližnje legendarne operne hiše. Kdo ve, kdaj bomo spet v Sydneyu in vseeno je poseben občutek, ko se sprehajaš okoli opere in imaš tisti pravi občutek, da si res v Avstraliji.

Pred odhodom domov smo dva dni preživeli pri prijateljih v Noosa Heads, ki se nahaja dobrih 100km severno od mesta Brisbane. Tudi Noosa Heads je turistična destinacija z lepimi peščenimi plažami, ki privabljajo veliko turistov. Naredili smo si piknik na enem od klasičnih avstralskih piknik prostorov, kjer si domačini priredijo tudi cele žurke za rojstni dan. Spekli smo meso, klobasice, zelenjavo medtem ko so se otroci igrali na igralih. Preostanek dneva pa preživeli na dolgi peščeni plaži in preskakovali valove v oceanu. Zanimiva  so tudi drevesa v Noosi Heads, tako ob plaži kot tudi v stanovanjski soseski so namreč polna pisanih papig, ki jih je prav zabavno gledati in poslušati. No, mogoče ne ob petih zjutraj, ko te zbudijo z glasnim petjem. Narava okoli Noosa Heads pa je prav čudovita, polna narodnih parkov, kjer lahko vidite tudi koale v naravnem okolju.  Mogoče pa se še kdaj vrnemo.