Ideje za šolske počitnice (prvomajske ali krompirjeve) – Maroko

by

Maroko, afriška dežela, ki v enem združuje peščene plaže, sipine Sahare, visoke gore Atlase in kasbe iz blata. Potovanje v Maroko je praznik za čute, saj nas tja vabijo mešanice opojnih vonjav začimb in mavrične barve pisanih tržnic.

V času okoli prvomajskih praznikov se temperature v Maroku gibajo okoli 20°C, precej topleje pa zna biti čez dan v notranjosti države (do 30°C), saj ima na temperaturo velik vpliv Atlantski ocean. V pomladnem času ima ta povprečno okoli 19°C, podobno temperaturo pa ima tudi Sredozemsko morje.

Temperature jeseni so prav prijetno tople, oktobra se najvišje dnevne gibajo okoli 25°C, v novembru pa okoli 20°C. Atlantik ob obali Maroka nikoli ni prav topel, ima pa konec oktobra še vedno v povprečju preko 20°C, medtem ko ima morje na sredozemski obali v povprečju skoraj 22°C. 

V Maroko iz letališč v severni Italiji letita tako Ryanair kot Easyjet, npr.v Fez ali Marakesh lahko letite iz Milana-Bergamo že za manj kot 100€ (povratna letalska karta z ročno prtljago). Letalske karte za nizkocenovnike lahko kupite na njihovih spletnih straneh ali pa preko različnih agencij (povezave spodaj).

MarokoKasba

Priporočamo, da si za raziskovanje in potovanje po Maroku rezervirate vsaj 7-10 dni. Potovanje po Maroku ni zahtevno, cestna infrastruktura je dobro razvita, vožnja z avtomobilom izven mest pa idilična in zelo panoramska. Avto lahko najamete preko agencije Billiger-Mietwagen že za 17€ dan, brez odbitne franšize pa od 27€ na dan.  Z avtomobilom ste svobodni in se lahko odpeljete do morja, gorovja Atlas ali puščav v Sahari. Raznolikosti tu ni konca. Stara mesta, kot so Marakesh in Fez, ki skrivajo neskončne labirinte uličic, pa je boljše spoznavati kar peš. Naše vtise iz potovanja po Maroko med lanskimi krompirjevimi počitnicami pa si oglejte v prispevkih Maroko – dežela prijaznih ljudi in Vse barve Maroka.

MArocoPlaza

Če se želite v Maroku ustaviti samo na kratko, lahko ostanete samo v Fezu in že začutite pravi maroški utrip. Hitro se lahko začnete izgubljate med mnogimi trgovinicami in si ogledate barvito tržnico, kjer se stojnice šibijo pod kupi sočnih dateljev in barvitih piramid. V bližini Feza pa se nahajata dve lepi kraljevski mesti, ki si ju je vredno ogledati: Rabat in Meknes. Če rajši potujete z javnim prevozov, stane vožnja z vlakom za 1.razred (ki je bolj priporočljiv za potovanje v Maroku) od Feza do Rabata in nazaj približno 21€, od Feza do Meknesa in nazaj pa 5€.  Nočitve v Fezu niso drage, v domačih penzionih oz. Riad-ih so na voljo že od 20€ na dvoposteljno sobo naprej, v hotelih s 3* pa od 40€ naprej, družinske sobe so le malenkost dražje. Podobno je v drugih krajih po Maroku, za rezervacijo pa priporočamo agencije Hotels.comExpedia ali Booking.com oz. uporabite iskalnik Trivago.si, ali pa si najamete privatne sobe preko storitev AirBnB (s popustom v višini 19€)

MarokoPuscava

Na 1.maj ali 1. november je praznik tudi v Italiji in so letalske karte v času počitnic lahko nekaj dražje kot v tednu prej ali potem, ko so pogosto na voljo za tudi samo 45€ (povratna). Vožnja (gorivo, cestnine) do letališča Bergamo, skupaj z enotedenskim parkiranjem, vas iz Ljubljane stane okoli 150€, ali pa se do letališč odpravite z družbo GoOptiki vas iz Ljubljane do Bergama (in nazaj) pripelje že od 64 EUR na osebo naprej.

Vse skupaj tako za 7-dnevno potovanje s prevozom Ljubljana-letališče, letalsko karto, najemom avtomobila in 7x nočitvami z zajtrkom za 2 osebi odštejete od 660€ naprej (330€ na osebo), za 2 odrasla in dva otroka v družinski sobi in z večjim avtom pa od 1000€ naprej (250€ na osebo). Cene izdelkov v trgovinah so primerljive z našimi, hrane pa je na splošno cenejša.

Pregled direktnih povratnih letalskih povezav:

Ryanair:

bgy-rak-60

 

Easyjet

Air Arabia Maroc

Alitalia

Dodatno:

Ker smo dobili več vprašanj, kje spati, so spodaj povezave do naših nočitev, vse lahko priporočimo:

Fez (južno od letališča) – Riad le Ksar de Fes
Merzouga puščava – Riad Les Flamants Roses, Merzouga
Boumalne (Dades) – Maison D’Hôtes Restaurant Chez L’Habitant Amazigh
Ouarzazate – L’Escale de Ouarzazate
Marrakech –  Hotel Tachfine
Essaouira –  Riad Ocean Medina
Meknes – Ryad Bab Berdaine
Fez (bližina Medine) – Hotel Jnane Sbile