Indonezija 2019 – Bali, Lombok, Flores

by

Tokratne poletne počitnice smo si popestrili z dvo-tedenskim potovanjem po delu Indonezije, kjer še nismo bili –  Bali, Lombok in Flores. Na pot smo se odpravili iz Brnika, kar je za nas, ki živimo tu blizu, pravi luksuz. Hitra povezava Turkish Airlines preko Istanbulu in v slabih štirinajstih urah smo bili že na Baliju. Bili smo celo na prvem direktnem letu tja iz Istanbula, tako da smo na letalu prejeli še posebna darilca in koktejl. Idealen začetek dopusta.  

Po nakupu letalske karte za Bali sva doma kar nekaj časa razmišljala, kaj bi sploh počeli. Bali sam je zelo zanimiv, hkrati pa je dobro izhodišče za obisk skorajda kateregakoli dela Indonezije, saj so letalske povezave iz Denpasarja (letališče in največje mesto na Baliju)  zelo dobre. Zmagal je del Indonezije Nusa Tenggara z otokom Flores, ki je postal naš glavni cilj potovanja. Na Floresu sta dve sanjski točki, o katerih sem sanjala že vrsto let in sta bili že dolgo visoko na moji listi želja: razgled z vrha otoka Padar in vulkanska jezera Kelimuto. Prišel je čas, da uresničimo tudi te sanje ☺

Koliko časa in kako smo potovali? 

Vse skupaj smo potovali 16 dni. 

Na Baliju smo samo prespali in že naslednje jutro leteli na Lombok

Na Lomboku smo najeli avto in preživeli 2 lepa dneva v raziskovanju juga otoka, potem pa šli na 4-dnevno križarjenje z ladjo od Lomboka do Floresa z agencijo Wanua advanture. Potovanje s to ladjo ni luksuz in je v resnici naporno. Najlepši del križarjenja so seveda obiski otokov in snorklanje, še posebej v področju narodnega parka Komodo (ta del je sanjski). 

Na Floresu smo najeli šoferja, prijaznega domačina z imenom Yance (po naše Janez), ki nam je v 6-ih dneh razkazal otok po dolgem in širokem od Labuan Bajo do Maumere. Ceste na Floresu so slabe in zelo ovinkaste, tako da smo potovali počasi in se veliko ustavljali. Videli smo ogromno različnih rastlin od začimb, kot so klinčki, cimet, vanilija do kave, indijskih oreščkov, kakava in seveda banan, papaje, kokosovih palm ter prečudovita in ogromna riževa polja.  

Srečali smo veliko prijaznih in nasmejanih ljudi, spoznali njihov način življenja. Tam je vse tako preprosto… Vedno, ko smo na takšnem potovanju, se zavem, kako malo ljudje zares potrebujemo za življenje.

Na Bali smo se vrnili za zadnje dva dni potovanja. Najeli smo avto in uživali v samostojnem v raziskovanju otoka. 

Kaj je bilo tisto najboljše na tem potovanju:

 • še v temi jutranji vzpon na vrh otoka Padar, sanjski razgled in čarobni sončni vzhod 

 • plavanje z mantami na Manta point v nacionalnem parku Komodo

 • sprehod v stilu Indiane Jonesa po otokih Rinca in Komodo ter opazovanje komodoških varanov 

 • odkrivanje, ali je Pink Beach resnično roza in zakaj je roza (tudi to zdaj vemo)

 • večeri na ladji, ko je vse tiho in leže na palubi zreš v nebo in med milijoni zvezd na nebu iščeš ne zvezdo severnico temveč južni križ (vsak večer nam ga je uspelo najti

 

 • sončni vzhod na vulkanskih jezerih narodnega parka Kelimuto – nepozabno 

 • enodnevni izlet z ladjico po narodnem parku Seventeen Islands in eno najlepših snorklanj v mojem življenju 

 • prijazni in nasmejani ljudje na Floresu, še posebej v vseh tradicionalnih vaseh, ki smo jih obiskali (Bena village, Todo village, Wologai village) 

 • vulkani vsepovsod in razvajanje v naravnem jacuzziju v termalnem izviru Malanage hotspring

 • riževa polja vseh oblik in velikosti, ali v obliki pajkove mreže ali kot umetniške terase 

 • neskončne bele plaže na jugu Lomboka

 • čudoviti templji na Baliju, njihov tradicionalni ples in cvetje vsepovsod 

Nekaj nasvetov pred potovanjem:

 • V času naših poletnih počitnic je v tem delu Indonezije glavna sezona, tako da se splača nočitve in prevoz rezervirati vnaprej. Na Baliju je ponudba nočitev zelo velika in za nizko ceno lahko dobite odličen standard nočitve. Na Floresu pa v določenih krajih ni velike izbire. Za kontakte se lahko obrnete na nas. 
 • Cene letalskih kart notranjih letov po Indoneziji se trenutno že nekaj časa držijo na nekem stalnem nivoju in nismo zasledili kakšnih akcij. 
 • Za Indonezijo viza ni potrebna, le državo morate zapustiti v 30-ih dneh. Če želite v Indoneziji ostati več kot 30 dni, pa je na letališču ob vstopu v državo potrebno kupiti vizo.
 • Najem avta je možen na Lomboku in Baliju. Na Floresu avta ni mogoče najeti, vam pa z veseljem priporočamo prijaznega angleško govorečega šoferja, ki je postal na tem potovanju skorajda del naše družine. Za kontakt se lahko obrnete na nas.
 • Otok Flores je res zelo preprost. Turistov je malo, tako da je celo kakšen spominček, recimo magnetek, težko kupiti, sploh v notranjosti otoka. Če boste obiskali Komodo, kupite spominček že tam, ker pozneje ni več nič (mi smo ostali brez, ker nismo hoteli takoj kupovati). 
 • Flores je na uradnih objavah še vedno med najbolj malaričnimi območji sveta, kjer je riziko visok. Mi smo se odločili za zaščito in prvič jemali maleron. Ne odrasla ne otroka nismo imeli nobenih stranskih učinkov. Seveda je še vedno potrebna preventiva in dodatna zaščita s spreji, ki smo jih kupili tudi v Indoneziji. Komarji so bili, vendar jih sploh ni bilo veliko. 

Indonezija ima vedno svoj poseben čar. Čar ljudi, čar narave in čar živalskega sveta, ki nas vedno znova prevzame. Na tem potovanju smo obiskali tri različne otoke, vsak otok s svojo zgodovino, svojo kulturo in različno versko osnovo. In vsak otok s svojo čarobnostjo, ki nam je dnevno risala nasmeške na obrazu. Indonezija, zagotovo se spet srečamo.

Toliko za uvod. Več pa v nadaljevanjih, kjer bomo v posameznih delih predstavili naše potovanje. Več o Lomboku tukaj.