Potovanje okoli sveta 2023 – Japonska Havaji ZDA

by

Odkar smo leta 2018 izvedli naše prvo potovanje okoli sveta, smo si želeli novega in poleti smo ga spet izpeljali. Otroka sta zdaj stara že 17 in 13 let, pa še vedno radi potujemo skupaj. Tokrat smo leteli iz Brnika z LOT-om, preko Varšave v Tokijo, 14-dni preživeli na Japonskem, nato pa naprej v Honolulu na Havaje, kjer smo obiskali 3-otoke, Oahu, Big Island in Maui in od tu naprej v ZDA. Zahod Amerika je bil malce za obujanje spominov. Tu smo že potovali, vendar sta bila takrat otroka stara 4 in 1-leto in zdaj pravita, da se ne spomnita veliko. Le kako, da ne? 😊

Japonska je bila na glavni cilj tokratnega potovanje, Havaji malce za pokušino, Zahod Amerike pa res za obujanje spominov.

Časovni plan potovanja okoli sveta:

2-tedna Japonska: Za začetek smo 3 dni raziskovali Tokijo. Nato 7 dni potovali z vlakom in JR tedensko karto po jugu Japonske od Tokija mimo zgodovinsko pomembnega grada Himeji do čustvene Hirošime, odštekane Osake, posvečene Nare, cele tri dni pa posvetili čarobnemu Kyotu, njegovi okolici, templjem in vsemu, kar to najlepše japonsko mesto ponuja.

Za konec japonske ture smo za 5-dni najeli avtomobil in si naredili avto-turo skozi Kusatsu, prevozili del japonskih Alp z najvišjim prelazom Yugama na Japonskem, obiskali park Snow monkeys, olimpijski Nagano, grad Matsumo, staro poštarsko mesto Narai Juku ter z avtom z vseh strani obkrožili goro Fuji, fanta pa sta se na 3.776m visok vrh tudi vzpela. Obiskali smo še velikega Budho Kotoku-in, da smo začutili še obmorski del Japonske ter se za šoferski izziv za konec z avtom peljali skozi najbolj prometni moderni del Tokija, čez Shibuya prehod.

1-teden Havaji: En teden za rajske Havaje je premalo časa, da bi lahko obiskal vse otoke. Zato smo se odločili, da Oahu samo nahitro obiščemo v enem dnevu, pogledamo Pearl Harbor, prevozimo manjši jugo-vzhodni delo otoka in sončni zahod počakamo na plaži Honolulu.

Dobre 3 dni smo posvetili Big Islandu ter ga dodobra spoznali iz vseh strani – tropski del okoli Pahoa, kjer smo za bivanje najeli hišico sredi tropskega gozda, vulkanski del v notranjosti nacionalnega parka Hawaii Volcano, črne vulkanske plaže na jugu, strmo obalo na zahodu in čudovit zgodovinski park Pu’uhonua O Honaunau, pa kopanje z želvami južno od Kone ter vulkanski severni del okoli in na Mauna Kea, kjer dobiš občutek kot da si na drugem planetu.

Slabe 3 dni smo preživeli na otoku Maui, kjer smo si privoščili naravni ananasov sok v ananasu, se kopali z želvami ob prijetni Baby beach pri mestu Lahaina (ki ga je le nekaj tednov pozneje skoraj uničil katastrofalen požar) ter prevozili čudovito Hana road in se kopali v tulmunih pod slapovi.

1-teden zahod ZDA: Za zaključek potovanja smo želeli malce obuditi spomine na zahod Amerike. Iz Havajev smo leteli v San Francisco, najeli avto in se preko parka Yosemite peljali do Mono lake, obiskali Bodie Ghost Town, se ustavili V Mamooth Lakes in se preko Doline smrti peljali v Las Vegas. Od tu naprej smo imeli še 4-dni za ogled različnih nacionalnih parkov, kot so Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion, Lake Powell in Antylope Canyon. Za konec še vožnja do Los Angelesa, od koder smo preko Varšave leteli nazaj domov.

Potovanje okoli sveta ima eno prav posebno posebnost in to je prečkanje datumske meje. A ste jo že kdaj prečkali? Mi smo jo že leta 2018 na naši turi okoli sveta iz Nove Zelandije na Tahiti in Velikonočni otok, tokrat pa še iz Japonske na Havaje. Tako smo četrtek preživeli kar 2x. Nor občutek, ko isti dan gledaš sončni zahod najprej na Japonski, potem pa skočiš na avion, se zbudiš v času nazaj zjutraj na Havajih, se cel dan voziš naokrog in ponovno doživiš že drugi sončni zahod ta dan. Neskončni četrtek je bil 😊

V nadaljevanju pa napišemo še kaj več o potovanju na Japonskem in ostalih delih.