Japonska2 – Veličasten grad Himeji, pretresljiva Hirošima in romantičen otok Miyajima

by

Z današnjim dnem začenjamo naše eno-tedensko potovanje po Japonski z vozovnico za vlake Japan Rail Pass. V vozovnico so vključeni vsi JR vlaki, tako lokalni kot tudi hitri Shinkasen, ki vozi tudi do 320 km/h. Po nekaterih mestih pa obstajajo tudi JR avtobusne linije JR in JR linije trajekta. Več podrobnosti na strani www.jrailpass.com. Za glavne hitre linije je potrebno sedež na vlaku rezervirati vnaprej, zato je sploh v glavnih sezonah dobro, da si turo  in želene ure odhodov vlakov vnaprej pogledate. V veliko pomoč vam bo tudi mobilna aplikacija Japan navitime.  Mi smo si doma pripravili plan potovanja za cel teden, prvi dan v Tokiu pa opravili rezervacijo sedežev za vse glavne vlake naše poti in šli tako mirni na pot.

Naš prvi postanek je bil ob gradu Himeji, ki velja za najbolje ohranjen grad od vseh originalnih japonskih gradov in spada tudi pod UNESCO zaščito. Imenuje se tudi »Hakuro-jo« oziroma »Bela čaplja«, saj spominja na belo čapljo v letu. Od železniške postaje do gradu je 15 minute hoje, grad pa lahko vso pot sproti občudujemo in smo mu vse bližje. Grad je res mogočen in ni čudno, da so ga večkrat uporabili za ozadje v različnih filmih. Ogledati si je možno obzidje in vseh šest nadstropij, kar je prav posebno doživetje.

Vstopnico lahko kupite v kombinaciji s čudovitim japonskim vrtom Koko-en, ki se nahaja tik ob gradu. Sicer je bila tam v času našega obiska ravno prava tropska nevihta, vendar mi je vrt vseeno zelo všeč – poln jezer, mostičkov, zelenja, bonsajev in labirint potk med slikovitimi drevesi in celo bambusi.

Hirošima. Mir na svetu. To je vse, kar potrebujemo. Ko enkrat vidiš, doživiš in začutiš Hirošimo, zaboli srce. Peace memorial muzej te popelje skozi zgodovino Hirošine, prikaže simulacijo eksplozije atomske bombe, skozi zgodbe in grozljive fotografije pa spoznaš, kaj se je po eksploziji v resnici dogajalo. V muzeju je tema in tišini. Obiskovalci berejo zgodbe in tu in tam slišiš samo solze in hlipanje.

Spoznali smo tudi zgodbo punčke Sadako, ki je bila ob ekploziji stara dve leti, vendar je zbolela šele pozneje. Stara japonska legenda pravi, da žerjav, sveta japonska ptica, živi sto let in če bolna oseba iz origamijev sestavi  tisoč žerjavov, da bodi tudi ona ozdravela. Sadako je verjela legendi in jih sestavljala, vendar ji ni uspelo. Umrla je, ko je imela deset let. Ravno v spomin na Sadako in vse druge otroke, ki so umrli kot posledica Hirošime, so v parku miru postavili Children’s Peace Monument. Prav tako pa v spomin na vse žrtve tragedije v parku gori večni ogenj miru, ki bo gorel večno. V parku kljub vsem obiskovalcem vlada mir in prav je tako. Stavba Atomic Bomb Dome pa stoji skoraj na istem centru eksplozije in je edina ohranjena stavba, ki je obdržala svojo obliko. Ohranjeni ostanki so danes prav tako spomenik na žrtve atomske bombe.

Hirošima je sicer tudi peš obvladljiva, vendar smo bili v deževnem jutro vseeno veseli, ko smo ugotovili, da lahko s JR Passom brezplačno uporabljaš turistični avtobus družbe Meipuru-pu, ki vozi po Hirošimi tri linije: zeleno, rumeno in oranžno. Tako je raziskovanje Hirošime še lažje in hitrejše.

Otok Miyajima je res vreden ogleda in časa. Sama sem komaj čakala, da ga obiščem, saj se mi je tempelj Itsukushima na vseh slikah zdel prav sanjski. In res je tako tudi v živo, sploh v sončnem zahodu in v času plime, ko dobesedno plava nad vodo. Trenutek, ko se ti misli zlijejo z naravo, telo začuti mir in tišino in si hvaležen življenju, da doživljaš tole zdaj in tukaj. Nepozabno.

Otok je res zanimiv in bi lahko tu preživeli vsaj pol dneva, ne samo nekaj ur, kot smo jih mi. Vseeno smo se tudi mi sprehodili po otoku, ki je poln različnih templjev, pagod in sprehajalnih poti. Toyokuni Shrine Five-Story pagoda je vredna vzpona in čudovita v popoldanskem soncu. Priporočljivo je obiskati tudi Daisho-in tempelj, ki je bil v času našega obiska žal že zaprt, vendar smo si vseeno ogledali vhod in malce pokukali noter. Na otoku živijo tudi srne, ki se prosto sprehajajo naokrog. V bistvu sploh niso tako mirne, saj takoj zavohajo hrano in te v trenutku obkrožijo. Tako da je naš nameravan piknik na otoku hitro odpadel in smo ostali lačni.

Izlet iz Hirošime na otok Miyajima se da ob JR Passu opraviti popolnoma brez dodatnih stroškov – lokalni vlak San’yo line do Miyajimaguchi postaje, potem pa z JR trajektno linijo do otoka. Enostavno.