Japonska3 – Osaka – odštekana, okusna in polna nasprotij

by

Osaka je drugo največje mesto na Japonski, pa se nam je nekako kar zdela obvladljiva. Spet so povezave okoli in v center mesta super dostopne tudi z linijami JR mestnega vlaka, samo dobro jih je potrebno naštudirati. Nasploh je pri tej vrsti potovanja najbolj fajn, da najdeš lokacijo prenočišča čimbližje JR železniški postaji. Potem je vse veliko lažje. Nočitev smo imeli blizu postaje Tennoi, se peš sprehodili do Shitennō-ji, najlepšega in najbolj pomembnega budističnega templja v mestu. Tempelj je res čudovit, če pa imaš ob obisku še srečo, da budistični duhovnik izvaja molitev s petjem in glasbili, je doživetje še toliko globje. Povsod kadila, vonj sveč, čudovite poslikave in mir. V bližini je tudi park z vrtovi in vse skupaj je pravo nasprotje ostalem delu Osake.

Od tu smo se sprehodili do »Novega sveta« ob Shinsekai delu, kjer stoji tudi 91-metrov visok stolp Tsutenkaku. Ta »novi svet« je nastal v začetkih 20-ega stoletja z idejo pogleda v prihodnost in vizija v moderni svet. Nažalost je hiter razvoj sveta to idejo kmalu povozil, vendar se je zabavno sprehoditi med barvnimi ulicami, zgradbami, restavracijami, polnimi lučk in glasbe. Vse skupaj izgleda bolj kot zabaviščni park kot pa resnično življenje.

Še posebej zvečer najbolj zaživi moderni del mesta okoli Ebisu bashi bridge in slavnega Dotomboti kanala. Na ulice mesta pride na tisoče ljudi, oblečenih tako in drugače. Na stenah visokih zgradb se menjavajo različni barvni reklamni panoji, povsod so luči, svetlobni učinki, glasba in ulični nastopajoči.

Osaka velja za prestolnico ulične hrane in komaj smo čakali, da poskusimo čimveč japonskih specialitet, ki jih še nismo: yakitori, takoyaki, tako tamago, yaki tomotokoshi, okonomiyaki– mešanica okusov hobotnice, morske hrane in drugih nam čudnih neobičajnih sestavin. Nekatere specialitete so res dobre, druge pa takšne, da probaš in si rečeš, da še dobro, da ne veš točno, kaj vse je noter. Stojnic in restavracij je na stotine, sprehajanje je res zabavno.

Če pa zaviješ le v sosednjo ulico, nekaj korakov stran od tega divjega vrveža ljudi, se spet naenkrat znajdeš med tisoč let starimi templji na Hozenji Yokocho predelu. Ja, v Osaki lahko najdeš za balance med tradicionalno in novodobno japonsko kulturo, kjer se vse preliva med seboj.