Jordanija in Izrael – splošni vtis in nasveti

by

Jordanija in Izrael 2019

28.4.2019: Tokratne zimske počitnice smo si popestrili s potovanjem po Jordaniji in Izraelu. To je idealna destinacija, če želiš presekati evropsko zimo in skočiti nekam blizu ter se ob tem tudi malce ogreti. Destinacija, ki je najbolj znana po puščavi, Rdečem morju, Mrtvem morju, zgodovinski Petri in versko barvitem Jeruzalemu. Kupili smo letalske karte družbe Ryanair, ki iz Bergama nudi direktni let v izraelsko letovišče Eilat ob Rdečem morju in počitnice so se začele. V času našega odhoda, je bila povratna karta okoli 50 € na osebo.

Koliko časa in kako smo potovali?

Vse skupaj smo potovali 14 dni: 8 dni po Jordaniji in preostanek po Izraelu.

Tako v Jordaniji kot v Izraelu smo najeli avto. Vendar prehod meje z najetim avtomobilom ni možen. Zato smo meje vedno prečkali peš.

Kakšno je prečkanje mej?

Glede na to, da sta ti dve državi šele leta 1994 podpisali mirovni sporazum o medsebojnem miru in prostem prehodu meja, je prečkanje meje še danes pravi podvig. Med državama so le trije mejni prehodi. Za prečkanje meje morate računati povprečno okoli 2-uri časa.

Ob prihodu v Izrael na letališče Eilat smo imeli srečo in s kontrolami zelo hitro zaključili. Na letališču smo vzeli shuttle bus, ki nas je peljal do meje Izrael-Jordanija. Od tu smo šli čez mejo peš. Za prečkanje meje med mestoma Eilat na izraelski strani in Aqaba na jordanski strani smo potrebovali dobro uro in pol. Najprej plačilo izhodne takse za izhod iz Izraela (27 USD/os.), nato pa čakanje pred jordanskim okencem, kjer smo morali izpolniti obrazce ter pridobiti štampiljko za brezplačno vizo za otroka (za njiju nisva vzela Jordan Passa, ker sta imela vstopnine še zastonj) in še posebno štampiljko za naju, ki sva že doma kupila Jordan Pass, da bi postopek na meji potekal hitreje. Če namreč kupiš Jordan Pass je jordanska viza že vključena v ceni. Na meji je bilo vroče. Okence jordanskega policista majhno, za njim pa zakajena pisarna in ob oknu prastari računalnik, prekrit z nekaj centimetri peska in prahu. Pa smo čakali, da je vse sprintal, skadil še enega in nato čakali še pri naslednjem okencu, da nam je končno uspelo: “Welcome to Jordan”.

Meja je čisto v puščavi, na drugi strani ni nič. Le taksiji čakajo turiste, da jih drago peljejo do mesta Aqaba (20 JOD želijo za 10-minutno vožnjo). Mi smo za pot po Jordaniji najeli avto in se za prevzem dogovorili kar ob meji. Ker iz naše avto-hiše na meji ni bilo nikogar, čeprav smo bili dogovorjeni, smo se do mesta peljali kar s taksijem in obesili stroške taksija na AVIS – je delovalo 😉 Prevzeli smo avtomobil, ki je bil z vseh strani potolčen. Prav fajn, ga vsaj mi ne moremo še bolj poškodovati, smo si mislili ob prevzemu (pa so nas pozneje še čakale dogodivščine s tem avtom…).

Avto smo vrnili na mejnem prehodu King Hussein (Allenby) Bridge, saj z jordanskim avtom v Izrael ne moreš. Prečkanje te meje je bilo tudi zanimivo. Najprej nas je čakalo plačilo izhodne takse za izhod iz Jordanije (10 JOD/os.), nato pa še drag prevoz s kombijem iz jordanske na izraelsko stran meje. Peš ne smeš, zaračunajo pa 7 JOD/os. za 3km vožnje. Že kombi je šel skozi kar nekaj varnostnih zapornic in kontrolnih točk. In če je bilo na jordanski strani vse prazno, so se na izraelski takoj pojavili vojaki s težkim orožjem. Povsod so bili. Za prečkanje meje smo potrebovali 2-uri. Od tu smo na izraelski strani vzeli shuttle bus in se peljali do mesta Jeruzalem (12€/os.).

Čakala nas je samo še zadnja meja in sicer ob zapuščanju Izraela na letališču Eilat, ko je vse skupaj trajalo precej dlje kot pri vstopu v Izrael. Kontrole prtljage so bile zelo podrobne, vprašanja o tem, ali smo prtljago zapakirali sami, ali je imel kdo še dostop do nje in zakaj in kje smo kupili določene spominke, pa se kar niso nehala.

Kaj smo počeli in si ogledali v Jordaniji?

 1. Snorklanje v koralnem vrtu v Aqabi – Aqaba leži na jordanski strani Rdečega morja in je čudovito izhodišče za snorklanje. Obiskali pa smo tudi prelepo mošejo.

 2. Wadi Rum in beduinsko življenje – Wadi Rum je bila najboljša izkušnja tega potovanja. Prespali smo dve noči v puščavi v beduinskem kampu in v tej čarobni rdeči pokrajini se čas preprosto ustavi. Tu se resnično počutiš kot na Marsu (ni čudno, saj so tu snemali večina filmov, ki se dogajajo na rdečem planetu).
 3. Čarobna Petra – v Petri smo v dveh dneh prehodili 40km in s tem kar nekaj višinskih metrov. Petro smo obiskali tako čez dan kot tudi ponoči, raziskali najbolj turistične predele kot tudi stranske uličice in našli vse najlepše razglede. Petra je tako lepo ohranjena, da si zlahka lahko predstavljaš, kako so ljudje tu živeli, še ne toliko let nazaj…
 4. Mozaiki v grški ortodoksni cerkvi Sv.Jurija v Madabi – Tu so našli ostanke starega zemljevida Jeruzalama, sestavljenjega iz več kot 2-milijona barvnih koščkov mozaika. Zemljevid je iz 6.stoletja in prikazuje pokrajino, hribe in doline okoli Palestine, Jeruzalema in delte reke Nil.
 5. Gradovi – gradovi iz križarskih vojn in puščavski gradovi – Jordanija je bila zaradi svoje lege na stičišču trgovskih poti, ki so potekale med arabskim svetom in Sredozemljem, vedno zanimiva za osvajalce. Tako so tu nastajali čudoviti gradovi in ostanke lahko obiščemo še danes.
 6. Divja pokrajina okoli Mrtvega morja, Mt.Nebo, reka Jordan in Betanija – to je pokrajina neštetih zgodb in svetega pisma, poleg tega pa so razgledi ob poti divji in neverjetni. Mrtvo morje leži na 400m pod morjem, direktno nad njim pa se vzpenjajo hribi do višine 1.500m.
 7. Ostanki grško-rimskega mesta Jerash so čudovito ohranjeni in sploh prekrasni, ko februarja vsi travniki okoli stebrov in spomenikov cvetijo v rumenih cvetovih.
 8. Amman je glavno mesto Jordanije, kjer vlada prometni kaos in živi 4-milijone ljudi. Tukaj lahko obiščete rimsko gledališče in nekaj najbolj okusnih restavracij z lokalno hrano – za humus in falafel priporočamo Hasheem restaurant, za tradicionalne slaščice kunafe in baklavo pa Habibah sweets.

 

Kaj smo počeli in si ogledali v Izraelu?

 1. Izgubljanje med in pod ulicami Jeruzalema – Mesto Jeruzalem je barvita mešanica kultur in religij, kjer se prepletajo mošeje in arabske tržnice, židovske kitke in sinagoge te krščanski križi in cerkve. Vse na kupu v majhnem svetem mestu.
 2. Namakanje v Mrtvem morju – Kopanje v Mrtvem morju je iz izraelske strani veliko lažje dostopno. Tako smo se namakali v tem naravnem čudu, ležali v morju in hkrati brali knjige. Prav zabavno je bilo.
 3. Masada – na Masadi je potekalo eno zadnjih dejanj bitke Rimljanov proti Judom. Judje so bili ujeti na Masadi in da bi se izognili suženjstvu so izvedli skupinski samomor. Tako je Masada še danes izraelski simbol odločnosti – “Masada nikoli več ne bo padla”.
 4. Mitzpe Ramon – Mitze Ramon leži v puščavi Negev na jugu Izraela, najbolj značilen pa je tu ogromen krater, ki ni posledica meteorja ali vulkana, temveč naravnega pojava erozije. Krater je dolg 40km, širok 2-10km in globok 500m.
 5. Red Canyon – Red Canyon se nahaja le nekaj kilometrov vožnje od Eilata. Kanjon je povsem naraven, brez vstopnin in turističnega centra, vendar idealen za raziskovanje predvsem otrok. Pot skozi kanjon je zelo lepo urejena, s klifi in plezalnimi lestvami, kjer je to potrebno, da lahko kanjon prosto prehodiš in preplezaš. Res ena boljših izkušenj v Izraelu.
 6. Eilat in snorklanje v Rdečem morju – Podobno kot na jordanski strani je snorklanje tu enostavno in čudovito. Najlepše je čisto ob jugu, proti egiptovski meji. Voda je brez tokov, vrtovi koral pa čisto ob obali in enostavno dostopni.

Nekaj nasvetov pred potovanjem:

 • V času naših zimskih počitnic je tu res topleje, toda še vedno velja, da je tudi tu zima in puščava ni nikoli samo vroča. Ponoči in zjutraj je zelo mrzlo, tako da so nam potovalne puhovke, kape in rokavice prišle zelo prav.
 • Snorkanje pozimi v Rdečem morju? Seveda se da, vendar so temperature zunaj in v morju povprečno okoli 21°C. Mi smo se na poti do letališča ustavili v Decathlonu in kupili poceni neoprene za vse štiri. Z neopreni je bilo snorklanje veliko bolj prijetno – priporočamo!
 • Vzamite si dovolj časa za prečkanje mej
 • Za odrasle priporočamo nakup Jordan Pass-a, ki že vključuje večino glavnih vstopnin in ga je potrebno kupiti vnaprej, za otroke do 12-let pa so vstopnine brezplačne.
 • Za obisk Petre priporočamo udobno obutev in obliže proti žuljem. Seveda vedno lahko najamete kamelo, osla ali kočijo, toda mi smo koristili samo lastne noge in jih prav dobro razmigali.
 • Zanimivost, da je hrana tako v Jordaniji kot v Izraelu podobna, tradicionalna humus in falafel, le cene so v Izraelu 3 x višje (v Jordaniji smo se 4-članska družina v povprečju najedli za 5-10€, v Izraelu pa smo za isto porcijo hrane plačali 25-35€)
 • Cene nočitev v Jordaniji so zelo ugodne (povprečno med 25-50€ za 4-člansko družino), medtem ko je Izrael zelo drag (povprečno več kot 100€ za 4-člansko družino)

Toliko za uvod. Več pa v nadaljevanjih, kjer bomo v posameznih delih predstavili naše potovanje.

Jordanija in Izrael – snorklanje v Rdečem morju in aktivnosti v bližini