Lepote zahoda ZDA&Kanade: Calgary in narodni park Banff

by

Zapustili smo Združene države Amerike in po natančnem pregledu na meji, ko smo potrdili, da v Kanado ne prinašamo alkohola, rastlin in da prihajamo z zgolj turističnimi nameni, so nam zaželeli dobrodošlico v Kanadi. V dobrih dveh urah od meje smo že občudovali odboj večernih sončnih žarkov v stolpnicah olimpijskega Calgaryja. Mesto visokih stolpnic, s čudovitim razglednim stolpom in restavracijami iz celega sveta.

Calgary

Calgary

Če vas bo pot kdaj ponesla v Calgary, nikakor se smete zamuditi obisk Olimpijskega centra. Olimpijada je bila tu leta 1988 in prostor okoli skakalnic so neverjetno izvirno izkoristili. Na vrh se pripelješ s sedežnico, od vrha navzdol pa so naredili več proga za “downhill” kolesarjenje, progo za poletno sankanje, več zip-linov in tudi hitrostno bob stezo. Mi smo se odločili za poletno sankanje, ki je idealna zabava za majhne in velike. V centru si lahko preberete nekaj zanimivosti o olimpijskih igrah, preštejete vse kroge na olimpijski zastavi in sedete v bob jamajške reprezentance – sicer v filmsko različico, toda ravno prav, da začutite tisto znano: “I feel very olympic today!” 🙂

Calgary Olympic Centre

Calgary Olympic Centre

Samo dobro uro vožnje stran pa smo bili spet nazaj v pristni naravi. Vstopili smo v kanadsko skalno gorovje oz. Canadian Rockies, kjer so v času olimpijskih iger potekale vse smučarske discipline. Skalno gorovje združuje več narodnih parkov: Banff, Jasper, Kootenay in Yoho, za katere ob vstopu plačaš skupno vstopnino (19,6 CAD – 13€ na dan na avto). Vsi parki pa imajo nekaj skupnega: ledenike, jezera, slapove in mogočno gorsko verigo. Naravne lepote, ki milijonom obiskovalcev letno jemljejo dih.

na poti v Banff

na poti v Banff

Pred nami je bil tako vrhunec našega potovanje, samo en problem je bil: deževna vremenska napoved za naslednje tri dni, mi pa smo nameravali spati v šotoru. Ampak kot ponavadi se slabi napovedi nismo dali in z dobro voljo pregnali tudi dež. Ker smo komaj čakali, da si ogledamo dve najlepši in najbolj fotogenični jezeri Lake Louise in Lake Moraine, smo se tja zapeljali takoj prvi večer in potem še dvakrat ali celo trikrat. Jezera so ledeno modro-zelene barve, ki se je enostavno ne moreš naveličati in ti kar vpija pogled. Okoli jezera se dvigajo mogočni tri-tisočaki prekriti s snegom in preostanki ledenikov, po jezeru pa plujejo značilni živo  rdeči ali rumeni kajaki.

Banff Lake Louise

Banff Lake Louise

In kaj lahko tukaj počnete? Poleti se lahko sprehajate okoli jezera in opravite lažje ali zahtevnejše pohode v gore, npr. ena lepših idej pohod do Lake Agnes in naprej do Plain of Six Glaciers. Lahko se peljete s kajakom po jezeru ali raftom po divjih vodah, z gondolo na vrh smučišča Lake Louise ali pa se udeležite ture opazovanja divjih živali.

Banff Lake Agnes

Banff Lake Agnes

Čeprav ste lahko del opazovanja divjih živali tudi brez organizirane ture. Mi smo na medveda naleteli namreč v čistem centru kraja Lake Louise. Zgodaj zjutraj, ko je večina turistov še spala, nas pa je mraz pregnal iz šotora in smo se greli v avtu, nam je pot prečkala grizli medvedka. In kako hitro teče, ko jo takole v živo vidiš! Sledili smo ji še po parkirišču za trgovski center, nato pa je izginila naprej ob železniški progi. Čez kakšno minutko smo srečali rangerja, ki je zaskrbljeno hodil ob cesti in ko smo mu povedali, da smo medveda pravkar srečali, si je z veseljem ogledal posnetek na našem fotoaparatu in nam povedal, da je to samička, stara 5 let, ki iz bližnjih gozdov kar prevečkrat zaide v center kraja, kjer je nevarno zanjo in za ljudi, zato jo poskušajo čimprej spraviti nazaj v gozd.

Nasveti iz izkušenj:

– Poleti obišči jezera Lake Louise in Lake Moraine zgodaj zjutraj ali proti večeru, saj je čez dan tu res ogromno turistov. Vsa parkirišča so nabito polna, še ob cesti ki pelje do jezera, so avtomobili parkirani na vse strani že nekaj kilometrov pred jezerom.

Topla oblačila so obvezna tudi poleti! Ob poletnem sončnem dnevu so čez dan temperature prijetne, tudi okoli 15°C, zvečer, ponoči in proti jutru pa se zelo ohladi, tudi do samo malce nad 0°C. Še posebej če spiš v šotoru, priporočamo tople spalne vreče in termo perilo.

– Na sprehod ali planinsko turo se vedno podajte v skupini vsaj štirih oseb, saj obstaja velika verjetno bližnjega srečanja z grizlijem.

Najlepši pogled na Lake Moraine dobiš iz razglednega hriba tik ob jezeru, do katerega vodita dve poti. Prva po deblih čez reko z vključenim zastonj kopanjem v vodi, ki ima 5°C (resnično, skoraj vsak, ki se je podal na to pogumno prečkanje, je pristal vsaj z nogami v vodi). Ter druga, malce bolj skrita, vendar čisto enostavna, levo iz glavnega parkirišča, vodi čez mostiček in potem navzgor proti vrhu.

Banff Lake Moraine

Banff Lake Moraine

Nekaj koristnih povezav: http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/banff/index.aspx

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.