Lepote zahoda ZDA&Kanade: velika slana puščava Salt Lake Desert

by

Zame so puščave vedno osupljive. Imajo nek poseben čar, so mamljive, a hkrati tako negostoljubne in hitro tudi nevarne. V ZDA smo obiskali že kar nekaj različnih puščav: belo puščavo White Sands v New Mexico, lepe roza sipine v Coral Pink sand dunes parku v Utah, svetovno znano Death Valley v Nevadi, kjer lahko vidiš tako peščene sipine kot slano puščavo (več o naštetih tukaj), prehodili pa smo tudi vročo puščavo do sanjskega The Wave v Parii, Utah.

Tokrat je bila pred nami Great Salt Lake Desert, velika slana puščava na severu Utah, takoj za mejo z Nevado. Gre za jezero Bonneville, ki se je skozi dolga leta izsuševalo, koncentracija soli pa se je nabirala na obali in sčasoma oblikovala to slano puščavo. Obala slane puščave se vije vse do gorske verige v ozadju, ki poteka do doline jezera Salt Lake. Kot je značilno za puščavo, so poleti temperature zelo visoke in dežja skorajda ni, zato je jezero resnično slana puščava. Pozimi pa so temperature zelo nizke in puščava se spremeni nazaj v 2,5 cm globoko jezero.

Boneville Great Salt desert

Boneville Great Salt desert

Samo področje Bonneville Salt Flats je najbolj znano kot področje za doseganje rekordnih hitrosti na dirkališču Bonneville. Tekmovanje v doseganju največje hitrosti z motorjem tu poteka že do leta 1914, še danes pa vsako leto organizirajo 5 podobnih prireditev. S svojo belino pa privlači tudi snemalce filmov in fotografe za posebna manekenska foto snemanja.

Bonneville Salt Flats je enostavno dostopen z avtom. Asfaltirana cesta vodi skorajda čez puščavo, kakšni pogumni zapeljejo tudi čez rob ceste. Samo nekaj kilometrov z avtoceste in pri tabli, ki označuje puščavo, cesta naenkrat izgine.

Boneville Great Salt desert

Boneville Great Salt desert

Naprej greš lahko samo še peš. Pa v bistvu nimaš kam iti. Kamorkoli pogledaš, vidiš belo ravnino. Otroka nista bila prepričala, ali je to mogoče sneg ali res sol? In smo preizkusili, res je sol 🙂 Tla niso trda, kot si mogoče predstavljate, ampak kar malce močvirnata, da se ti na trenutke čevelj kar ugrezne v slano brozgo. Kot da bi hodil po snegu marca, ko se le-ta že topi v spomladanskem soncu. Čeprav smo šli samo nekaj metrov stran od avta, smo vzeli s sabo nahrbtnik in nekaj litrov vode, za vsak slučaj. Sonce se od slanih luž direktno odbija in vročina kmalu postane nevzdržna.

Boneville Great Salt desert

Boneville Great Salt desert

Nekaj minut za igranje s fotoaparatom, za tek po vodi in soli in raziskovanja je kmalu dovolj. Zaloge soli na čevljih pa bo dovolj za vse naše kuhanje do konca potovanja 🙂

Boneville Great Salt desert

Boneville Great Salt desert

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.