Lofotski otoki 3.del – Lofoten

by

Takoj, ko zapustiš Vesteralen, na cesti začutiš, da si na “tapravih” Lofotskih otokih. Na cesti naenkrat nisi več sam in počivališča so polna avtodomov vseh možnih registrskih tablic. To so Lofotski otoki, ki jih v poletnih mesecih obišče največ turistov. In zakaj se pripeljejo vsi sem, tudi več tisoč kilometrov daleč?

Na Lofotih nam narava in okolica sama ponujata veliko različnih aktivnosti, povezanih s športom, zgodovino in kulturo. Nekateri prihajajo sem zaradi ribolova, drugi zaradi ptic ali kitov, tretji zaradi planinarjenja. Mi smo malce oblačno popoldne izkoristili za obisk Vikinškega muzeja, kjer se nekoč resnično živeli Vikingi. Našli so ostanke vikinške dolge hiše oziroma celo vikinško naselje ter glavno poglavarjevo hišo rekonstruirali od zunaj in znotraj. Velik plus muzeja je tudi to, da se lahko vsega, kar je tu razstavljeno, dotakneš lahko obleke, čelade in orožje tudi preizkusiš. Tako smo se tudi mi oblekli v vikinge in naredili družinko fotografijo ob vikinškem prestolu. Del muzeja je tudi vožnja z vikinško ladjo po zalivu, raziskovanje delavnice ter sodelovanje v vikinških igrah kot so metanje vikinške sekire, streljanje z lokom in puščicami ter ogled izdelovanja železa. V muzeju se od enega dela do drugega kar dobro sprehodiš, vmes pa vidiš še ostanke drugih hiš naselja ter v hlevih prave divje svinje in konje.

DSC03016

Na prvem mestu za obisk Lofotov pa je zagotovo narava, saj čudovitim razgledom na morje, fjorde, hribe v ozadju, plaže in hiške vseh pisanih barv ni videti konca.

20140719_133801

DSC03789

Še pred potovanjem sem na spletu našla seznam najlepših plaž – seznam tistih, ko katerih se lahko pripelješ z avtom in tam tudi prespiš in seznam tistih, ki so dostopne samo peš. Naše potovanje smo nekako planirali tako, da smo si dan zapolnimi z ogledi mest (A, Reine, Nusfjord, Henningsvaer) ali planinskimi pohodi (do Kvalvika Beach, vzpon na Reinebringen, pohod med Utakleiv Beach in Havlika Beach), zvečer pa se z avtodomov odpeljali na katero od z avtom-dostopnih plaž in tam tudi prespali. Od teh smo obiskali Ustad Beach, Utakleiv Beach in Havlika Beach in večeri na plaži so nekaj nepozabnega. Avtodom parkiraš v prvi vrsti ob morju. Na mehko travo vržeš piknik dekico, si pripraviš večerjo in uživaš v neverjetnem razgledu na neskončno plažo in strme vrhove v ozadju. Povsod mir in tišina. Potem stečeš proti morju in začne se neskočna igra skakanja čez okrogle divje skale, ki jih je tu nametal velikan in potem pozabil pospravit. Med skalami se preliva morje, valovi pa so bili v popolnoma sončnih večerih brez oblačka in vetra, skorajda neslišni. Vse plaže se obrnjene na zahod, tako da ob polnoči ali enih ponoči uživaš v polarnem sončnem zahodu, do katerega julija sploh ne pride. In že se prične nov dan… Trenutki, ko si vsak večer znova rečeš, da resnično živiš svoje sanje…

Več o našem potovanju po Norveški si preberite TUKAJ.

VIKINŠKI MUZEJ LOFOTSKI OTOKI