Mehika, polotok Jukatan – guacamole in mojito na karibski plaži

by

Odlična mehiška hrana je zagotovo zelo dober razlog za obisk Jukatana. Če ste gurman in že v Sloveniji ljubitelj mehiške hrane, naj vam izdam skrivnost – originalna mehiška hrana je še tisočkrat boljša od te pri nas 🙂

Med tradicionalne jedi Jukatana štejemo Cochinita Pibil (svinjina kuhana MehikaKoktejliPlazav bananinem listu s posebno annatto omako, grenkim pomarančnim sokom in lokalnimi začimbami), Pollo Ticul ali Pescado Tikin-Xic (podobno kot Cochinita Pibil, le da gre tu za piščanca ali ribo), Papadzules (majhne tortilje z jajcem prelite s paradižnikovo omako), Panucho (koruzna tortilja polnjena s fižolovo pasto in pripravljena s piščancem ali marinirano čebulo), Salbute ali Sope (podobno kot Panucho le brez fižola ali s šunko). Tudi odlično morsko hrano postreženo v omaki iz lokalnih začimb, pescado (ribe) in camarones (škampe) dobite povsod. Za predjed vedno postrežejo tacos, mehiški čips, ponavadi s salso, včasih tudi z guacamole. Vsekakor je guacamole specialiteta, ki jo zelo priporočamo, tudi če ga dodatno naročite. Vedno je pripravljen svež, včasih skoraj pred tvojimi očmi in v Mehiki je avokado neverjetno okusen in tako guacamole odličen.

Mogoče nekaj nasvetov, kako smo restavracije izbirali mi? Dandanes je to zelo enostavno, saj smo z nakupom lokalne kartice imeli prenos podatkov povsod, kjer je omrežje. Omrežje v mestih je, restavracije pa tudi. Tako smo ponavadi kar na licu mesta, ko je bila lakota že velika, odprli Tripadvisor za kraj, kjer smo se nahajali in na podlagi ocen obiskovalcev, vrste hrane ter cene storitev ($-$$$) izbrali, kam gremo na kosilo. Moram reči, da je bila to odlična ideja, saj tako dobro na potovanju že dolgo nisem jedla.

En dober vir informacij, kje in kaj jesti, so seveda tudi prijatelji oziroma popotniki, ki so po istih krajih že potovali. Prijatelji so nam dali kar nekaj dobrih nasvetov in kakšne od njih smo tudi večkrat preizkusili, tako dobri so bili.

Ker vem, kako dobrodošel je bil meni vsak nasvet in izkušnja prijateljev, sem se odločila, da si zapišem vse restavracije, kjer smo mi jedli in upam, da naše izkušnje pridejo prav tudi vam:

 1. Rincon Yucateco, Playa del Carmen – preprosta restavracija s ponudbo avtentične hrane Jukatana. Bila je idealna izbira za otvoritev potovanja, preprosta hrana, domač ambient, zelo poceni. Cena za 4 jedi in pijačo: 20€.
  P1000767-zaWeb
 2. La Coqueta, Tulum – prijetna restavracija, pripravljajo sveže sadne sokove, hrana je zelo okusna in odlične omake, še posebej guacamole. Tu smo jedli kar dvakrat, prvič večerja in drugo dopoldne pozen zajtrk-zgodnje kosilo po ogledu piramid v Tulumu. V bistvu ni v Mehiki nič nenavadnega, da fajitas ali chimichange naročiš kar za zajtrk. Fajitas je bil tu odličen, pripravijo pa tudi odlične škampe in hobotnico na žaru. Cena za 4 jedi in pijačo: 30€.
  LaCoquetaTulum
 3. Sazon Veracruzano, Xpujil – ogromne porcije, okusna hrana, juhica na račun hiše. V Xpujilu ni ravno velika izbira restavracij. Restavracija Sazon se nahaja ob glavni cesti, že skoraj ob koncu mesta. Ponujajo različno mehiško hrano, dobre empanadas in pollo en mole. Porcije so tako velike, da nismo mogli vsega pojesti. Cena za 4 jedi in pijačo: 27€.
 4. Taco Fish, Champoton – restavracija na poti, kjer lahko nahitro poješ, bolje nekakšen morski fast food. Tu sta otroka izjemoma celo jedla pohano ribo in pomfri, sama pa se naročila camarones = škampe, ki so bili zelo okusni. Cena za 4 jedi in pijačo: 27€.
  P1010155-zaWeb
 5. El Faro del Morro, Campeche – restavracija ob gusarski ladji, ki je idealna za okrepčilo po ogledu ladje. Njihova specialiteta je Pan de Cazón, to je jed iz morskega psa, tortilj, črnega fižola in paradižnikove omake, zelo okusna. Imajo tudi igrala za otroke. Cena za 4 jedi in pijačo: 32€.
 6. La Palapa, Celestun – restavracija z mizami na sanjski plaži pod palmami, idealna lokacija. Njihova specialiteta so škampi pečeni v hrustljavi skorjici, postreženi v svežem kokosovem orehu, napolnjenem s sadnim frapejem. Škampe tako namakaš v sadni frape in uživaš v mešanici okusov ter pogledu na sanjsko plažo. Naročili smo tudi file ribe in tortilje, vse zelo polnega okusa. Če zraven spiješ še margarito, mislim, da je trenutek popoln. Cena za 4 jedi in več sadnih sokov in koktejlov: 40€.
  PosvetuMehika12
 7. El Atrio de Mayab, Valladolid – restavracija tik ob glavnem trgu, s čudovitim vrtom, kjer sediš v zelenju. Njihova specialiteta je značilen zeleni sok (jugo verde), ki je odličnega okusa (naročili smo ga kar dvakrat), pa tudi koktejle ti zmešajo. V restavraciji te sprejme simpatična mladenka, oblečena v tradicionalna oblačila Jukatana, na poti do atrija pa vidiš tudi domačinko, ki pred tabo oblikuje in peče tortilje. Hrana je zelo lično servirana in odlična, vse po vrsti, same specialitete Jukatana. Cena za 4 jedi, sadne sokove in koktejle: 40€.
  P1020141 P1020147
 8. Tacos.com, Puerto Morelos – preprosta, majhna restavracija, v centru Puerto Morelos, kjer smo jedli najboljši guacamole. Naredili so ga tik ob naši mizi, vse narezano na roke in popolnoma sveže. Tudi žar, kjer so pripravljali naš fajitas in tortilje, je v istem prostoru, tako da resnično vidiš, kako pred tabo reže čebulo, šampinjone in ostalo zelenjavo ter mmm tako naenkrat vse zadiši, ko meso zacvrči na žaru. Tudi sveži mango sok je bil popoln. Cena za 4 jedi, sadne sokove in koktejle: 30€.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
 9. Bel Air resort, Xpu Ha – tukaj smo si privoščili začetek in zaključek potovanja. Gre za manjši resort znotraj živalskega vrta (včasih je bil veliko večji). Lepa okolica sredi zelenja, z dostopom do morja, vendar brez plaže za kopanje. Resort ima več sklopov hišk, v vsaki hiški po 4 res luksuzne sobe, vsaka z zasebnim jacuzzijem in veliko teraso z ležalniki ter mrežo za guganje. Tu smo jedli res najboljši zajtrk na potovanju. Saj si predstavljate najboljše all inclusive hotele, ko imaš na voljo »celo dvorano« hrane, skoraj vse kar si zaželiš. Za zajtrk ti spečejo omlete po želji, lahko izbereš meso, krompir, riž, tortilje in chimichange ali pa preprosto uživaš v kruhu, maslu in marmeladi, tropskem sadju in jogurtu ali palačinkah z nutelo. Na voljo so tudi sveži naravni sokovi. Mi smo šli na zajtrk malce pozneje, okoli 10.ure in kar združili kar s kosilo. Cena nočitve z zajtrkom za 4 osebe: 80€.
  P1000831-zaWeb

Mogoče še stavek o napitninah. Včasih so obvezne in ti jih na račun kar dodatno zaračunajo (predvsem v bolj turističnih krajih). Včasih te glede napitnine vprašajo in sam izbereš znesek. Včasih pa je sploh ne pričakujejo in je odločitev popolnoma tvoja, odvisno od zadovoljstva s storitvijo. Ponavadi smo kar malce počakali na reakcijo osebja in nato plačali tako, da je bilo za vse prav.

Ah, kaj bi zdaj dala za tisti pravi guacamole in mojito nekje na karibski plaži…

Še več o naših vtisih iz potovanja po Mehiki pa TUKAJ.