Mehika, polotok Jukatan – kopanje in ostale vodne aktivnosti

by

Jukatan popotnikom ponuja raznovrstne vodne aktivnosti, od morja, lagun s sladko in morsko vodo, do podzemnih jezer in zabaviščnih parkov. Za nas je bil to idealen dopust, tropsko podnebje in skorajda vsakodnevno kopanje v kombinaciji z majevsko zgodovino, piramidami in lepimi mesti. Pa se danes posvetimo samo vodi.

Morje in morske aktivnosti

Jukatan oblivata Karibsko morje na vzhodni strani in Mehiški zaliv na severo-zahodni strani polotoka. Ob obali Karibskega morja se razteza Veliki Majevski koralni greben, ki spada med največje in najlepše na svetu. Ker sega blizu obale, je lahko dostopen za snorklanje tudi z obale.

 1. Riviera Maya se imenuje obala od Cancuna do Tuluma, ki je najbolj turističen del Jukatana, poln turističnih kompleksov z raznovrstnimi bazeni. Večina obale je zasedene s hotelskimi ali mestnimi plažami, dostop do plaže izven turističnih kompleksov pa je precej težko najti. Plaža okoli Cancuna, Playe Del Carmen in Tuluma je tropsko peščena, vendar polna ležalnikov, senčnikov in turistov. Morje je bilo februarja kar valovito in razburkano, tako da samo kopanje v morju ni nič posebnega. PosvetuMehikaPlaze3PosvetuMehikaPlaze2
 2. Snorklanje v Karibskem morju – najlepše lahko doživite kot dnevni izlet iz otokov Isla Mujeres in Cozumel, vendar za obisk le-teh potrebujete več časa. Mi smo ga imeli premalo, tako da smo poskušali najti snorklanje kar iz obale. Ena ideja za snorklanje in plavanje z želvami je Akumal, čeprav smo bili mi nad njim zelo razočarani. Verjetno smo imeli smolo z vremenom, saj je bilo morje zelo valovito in razburkano, tako da se med snorklanjem ni videlo prav nič. Hkrati je to ena najbolj obiskanih točk obale Jukatana, tako da je čez dan tu polno turistov. Ja, če potujete po Riviera Maya, je turizem nekaj, kar pač morate sprejeti. Na plaži ne boste nikjer sami.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Druga ideja za snorklanje na koralnem grebenu iz obale je iz mesteca Puerto Morelos. Ob glavnem pomolu se dogovoriš za turo (standarna cena je 25 USD/os., da pa se spogajati tudi na 20 USD/os.), s čolnom se približaš koralnemu grebenu v slabih 10-ih minutah vožnje, potem pa skok v morje in uživanje v snorklanju. Koralni greben je zelo lep, korale žive, velike, vseh barv in oblik, tudi koralnih rib je veliko. Snorklanje je enostavno, primerno tudi za otroke, saj morski tokovi niso močni. Del okoli koralnega grebena spada pod zaščiten narodni park, tako da je snorklanje dovoljeno le z vodičem, vsi obiskovalci pa morajo obvezno nositi rešilni jopič.
  PosvetuMehikaPlaze11

 3. Morje in obala ob Mehiškem zalivu sta na pogled manj zanimiva. Morje je bolj nizko in močvirnato in na večjem delu obale neprimerno za kopanje. Vseeno nas je presenetila plaža v Celestunu, ki je pravi tropski biser z belo mivko, palmami in turkiznim toplim morjem. Priznam, da smo tistih nekaj ur na plaži zelo uživali, pa še mir je bil, skorajda brez turistov. Po pripovedovanju prijateljev je podobna oziroma še bolj sanjska tudi obala otoka Holbox. Rajski otoček, kjer se še da najti mir in preproste bungalovčke na plaži.
  PosvetuMehikaPlaze14

Lagune in mešanica morske in sladke vode

Ker je površje Jukatana pravo kraško površje, je ob obali veliko lagun, kjer se mešajo sladka in slana voda. Lagune so idealne za kopanje, saj tu ni valov, voda je čudovite turkizne barve in vidljivost popolna. Kaj lahko še počneš na lagunah?

 1. Snorklanje v lagunah je čudovito. Tu sicer ni koral, je pa veliko pisanih ribic vseh barv in velikosti, vidljivost zelo dobra in tudi skale v vodi so zanimive. Mi smo obiskali laguno Yal Ku, ki se nahaja čisto blizu Akumala. Zelo nam je bilo všeč, dobro snorklanje, le spet en minus – da je blizu vseh turističnih kompleksov in turistov ogromno. Nekaj, kar pač moraš sprejeti, če si tu. Lagun na Riviera Maya je veliko, nekatere lepše za snorklanje, druge povezane z zabaviščnimi parki in adrenalinskimi aktivnostmi, živalskimi vrti,… Če so zabaviščni parki to, kar si želite, jih je toliko, da lahko vsak dan obiščete drugega (nekaj najbolj popularnih: Xplor Park, Xcaret Eco Theme Park, Xel Ha)
  PosvetuMehika08
 2. Laguna, ki je nekaj posebnega, je zagotovo Laguna Bacalar, z drugimi imenom tudi Laguna sedmih barv. Bacalar se nahaja 350km južno od Cancuna, kar je že toliko stran, da ga obišče zelo malo turistov. Vsekakor pa je laguna vredna obiska, še posebej prav čarobni del Cocalitas. Mlečna turkizna barva, ki je ne pozabiš. Nam je bilo tu tako všeč, da smo se prišli kopat kar dvakrat. Ne vem, kaj več naj povem o tem, tu je vse čisto preprosto, mirno in res fajn. Naj filmcek in slike povejo svoje. 

  PosvetuMehikaPlaze1OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 3. Laguna Celestun je znana zaradi flamingov, ki živijo tu med novembrom in marcem (v drugem obdobju leta se selijo na Laguno Rio Lagartos). Flamingom se s čolnom čisto približaš, tako da lahko res od blizu opazuješ cele roza jate, vmes pa prileti še kakšen pelikan in če imaš srečo med koreninami mangrov zagledaš tudi kakšnega krokodila. Izlet stane 1.200 pesov na čoln za 8 oseb, lahko pa se pri blagajni dogovoriš še s kom in ta strošek deliš. V tem primeru je cena 1.500 pesov na čoln oziroma tako v našem primeru samo 750 pesov na družino.
  Izlet je čudovit, saj je del izleta tudi vožnja med mangrovami, kjer se ustaviš in sprehodiš med njimi, lahko bi se tudi kopali.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 4. Še ena posebna laguna, ki se jo splača obiskati, je laguna Sian Ka’an. Ta laguna je na Riviera Maya, kar pomeni spet več turistov, ki pridejo sem kot del organiziranega dnevnega izleta. Mi smo se do lagune pripeljali sami, se poskušali dogovoriti za izlet s čolnom, po nekaj prvih zapletih končno prišli na čoln, vendar so se isti hip pojavili turisti, ki so imeli rezervacijo in so nas izkrcali. Obupali smo in se odpeljali naprej. Laguna je lepa, vredna obiska, vendar glede na naše izkušnje priporočamo ali rezervacijo vnaprej (mogoče že v stavbi ob glavni cesti, preden zapeljete na makadam do lagune) ali pa da pridete zgodaj zjutraj, ko ostalih tur še ni (mi smo bili tu okoli 11h, ko je ravno največ obiskovalcev).

Cenote

Cenote so podzemna jezera in so verjetno največja značilnost in posebnost Jukatana. Najdeš jih povsod, ob obali, v povezavi z morjem, turističnimi kompleksi, lagunami, in v notranjosti, čisto nekje na samem, sredi džungle. Seznam cenot je dolg, skorajda brez konca. Odločitev, katero boste obiskali, je verjetno odvisna od tega, kje se nahajate, katera je v bližini in kaj si želite v cenote videti in početi. Nekatere cenote so primerne za kopanje, nekatere tudi za snorklanje in potapljanje, nekatere pa so posebne zaradi barv in doživetja ob obisku. Na mojem seznamu sem pred odhodom na potovanje imela pod top izbire naslednje: Cenote dos Ojos, Rio Secreto in Cenote Xkeken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na koncu nismo obiskali nobeno od teh, temveč se nahitro odločili za obisk Cuzama cenotes.  Tura je nekaj posebnega, saj je do treh cenot, ki jih obiščeš, speljana železnica, vagon, na katerem se pelješ, pa vodi konj. Res zabavno doživetje. Če na poti srečaš tudi vagon, srečanje ni možno. Eden mora ustaviti, potniki izstopimo, »vlakovodja« ali »kočijaž« vagon odstrani s tirov in spusti drugi vagon mimo.

PosvetuMehikaPlaze15

Tura vključuje obisk treh cenote, Cheletun cenote (enostaven dostop, edina, ki ni globoka), Chacsinicche cenote (globoko v jami, do jezera vodijo strme lesene stopnice in lestev) in Bolonchojol cenote (ena najlepših na Jukatanu, kjer je sonce odseva od vode in povzroča pravo smaragdno zeleno barvo). Kopali smo se samo v zadnji Bolonchojol cenote, kopanje pa je res čarobno. Ko plavaš, se barve kar odsevajo pod tabo, tudi če greš globoko v temo jame, se voda še vedno sveti. Nad izbiro te Cuzama cenotes smo bili popolnoma navdušeni – priporočamo vsakomur. Aja, pa še ena prednost – za te cenote potrebuješ kar nekaj časa, tudi vožnja do tja traja, celo po makadamu, kar pa pomeni, da sem avtobusi skorajda ne pridejo in je obiskovalcev zelo malo. Pa če se odločite za obisk teh, vztrajanje pri vožnji do pravega parkirišča (to je tisto, kjer se cesta res dobesedno konča), saj vas na poti prej že ves čas ustavljajo tudi drugi in vabijo v svoje cenote, ki jih je tu okoli ogromno. Mogoče še cena: tura stane 350 pesov na vagon za 4 osebe, časa za kopanje pa imaš kolikor hočeš. Zadnja tura gre ob 15:30h.

PosvetuMehikaPlaze16

Več o naših vtisih iz potovanja po Mehiki pa v prispevku:

Mehika, polotok Jukatan – zakaj, kako in kaj je tisto najboljše?