Potopis: New York v treh dneh

by

New York je bil naša destinacija lanskih prvomajskih počitnic. Za potovanje smo imeli teden dni in ker smo si v tem času želeli ogledali tudi Washington (več v članku tukaj), so nam za New York ostali točno trije celi dnevi. Mogoče (pre)malo? Verjetno, vendar tako pač je, ko si omejen z dopustom in šolskimi počitnicami. Zato so dnevi na naših potovanjih polni do zadnje minute. Zgodnje vstajanje v ZDA zaradi časovne razlike ni težko, zvečer pa pač malce utrujen potegneš v noč in gre.

Kako smo si razdelili 3 dni? 

1. dan: Obisk MOMA (Muzej moderne umetnosti), sprehod po Midtown Manhattan mimo Central Station in Empire State Building, Flatiron Building in po Highline do Whitney Museum.

2. dan:
Harlem in obisk Baptist church, sprehod čez Central park, obisk American Museum of Natural History, razgled iz Top of the Rock s sončnim zahodom in nočni Times Square.

3. dan:
S trajektom (odličen razgled  -priporočamo!) do Brooklyna in sprehod čez Brooklyn Bridge do Manhattana, China Town, One World Trade Center, 9/11 Memorial in vožnja s trajektom Staten Island Ferry mimo Kipa Svobode in nazaj.

Ogledi v New Yorku:

 1. Sprehod po Midtown Manhattan: Center v bistvu ni tako zelo velik in ves čas se sprehajaš med najvišjimi stolpnicami sveta oz. je bila vsak od njih nekoč najvišja na svetu – zgradbe 432 Park Avenue (426m), Empire State Building (381m, z anteno pa 443m), Bank of America Tower (366m), Chrysler Building (319m). Ja, stolpice med sabo tekmujejo, mi pa jih lahko danes občudujemo od spodaj in z očmi uprtimi v nebo poskušamo najti konec, kjer se vrh konča.
 2. Grand Central Station je glavna železniška postaja, ki je znani prizor in veliko romantičnih filmov, predvsem pa idealna lokacija za poročne fotografije. Tudi v času, ko smo Central Station obiskali mi, se je tam slikal poročni par. Počutili smo se kot v filmu 🙂
 3. Flatiron Building je 22-nadstropna stavba, zgrajena leta 1902 v posebni trikotni obliki, ki spominja na likalnik. Zgradba je nekakšna edinstvena ikona New Yorka in prav zabavno jo je bilo obhoditi.
 4. Time Square je center turizma in zabave v Midtown Manhattan. Nahaja se na stičišču Broadwaya in Sedme avenije. Dnevno ga v povprečju prehodi preko 460.000 pešcev in tako velja za najbolj obiskano aktrakcijo na svetu. Mi smo ga obiskali pozno zvečer, pa je bilo na trgu zaradi reklamnih panojev po zgradbah svetlo kot sredi dneva. Zabaven občutek.
 5. Za ljubitelje umetnosti je New York raj s svojimi galerijami – MOMA, Whitney Museum, MET, Guggenheim vam bodo zmešale glave in napolnile srce. Težko je le, če bi rad obiskal vse, kar pa žal ne gre v treh dneh. Mi smo izbrali MOMA in Whitney Museum. Pred potovanjem sem doma pregledala spletne strani vseh galerij ter seznam razstavljenih del ter se odločila na podlagi slik, ki sem jih želela videti. Predvsem MOMA je bila enkratno doživetje, ko pred sabo občuduješ originale Van Gogha, Picassoja, Moneta, Dalija in ostalih umetnikov. Ravno zaradi galerij, ki jih nisem uspela obiskati, bo New York še kdaj prišel na vrsto.
 6. American Museum of Natural History je eden največjih muzejev na svetu. Nahaja se ob Centralnem parku, tik ob zahodnem izhodu in predstavlja kompleks 28-ih med seboj povezanih zgradb in 48-stalnih eksibicij. Muzej je res ogromen, tako da je pred prihodom potrebna priprava in odločitev, kateri del muzeja si želite ogledati. Pred odhodom smo si mi doma ogledali film Night at the Museum 1 in komaj čakali, da poiščemo vse junake tega filma. Tako smo v muzeju sledili poti filma, ki je lepo predstavljena na njihovi spletni strani: https://www.amnh.org/plan-your-visit/self-guided-tours/night-at-the-museum-tour. Navdušili so nas Dum-Dum kip Rapa Nui, okostje tiranozavra in mamuta in vse čudovite postavitve sesalcev in drugih živali tega sveta. Muzej je res čudovit in res vreden obiska.
 7. Highline je 2,33km dolga pot, ki je urejena na nekdanji železniški poti oz. tirih. Pot je prava arhitekturna umetnina, ki je polna zelenja, cvetočih rož in poslikav ter grafitov po stenah zgradb. Zvečer je pot polna sprehajalcev. Konča pa se na južnem delu ob Chelsea marketu, kjer se lahko spustite v klet in si privoščite slasten obrok samih specialitet. S poti so tudi lepi razgledi na mesto in v sončnem zahodu je hoja prav čarobna.
 8. Central park je najbolj obiskan mestni park v ZDA, hkrati pa tudi ena najbolj značilnih filmskih lokacij. V parku je veliko urejenih sprehajalnih poti, ki potekajo mimo jezer in čez brvi in mostičke. Sprehajanje je prav romantično. Sploh spomladi, ko v parku vse cveti in se sprehajaš ob jezeru, kjer se vozijo čolni in gondole, pogled v ozadju pa se vedno ustavi na ogromnih stolpnicah, ki so nekakšna kolisa vsake fotografije iz centralnega parka. Mi smo prehodili cel park, od severa do juga in za to potrebuješ kar nekaj ur. Poiskali smo Belvedere Castle, The Pond, Bow Bridge, Gapstow Bridge in počivali na travniku na Sheep Meadow. Ta del New Yorka je bil meni osebno najbolj všeč.

 9. Harlem in obisk gospel maše v First Corinthian Baptist church: v Harlemu je več cerkev, kjer izvajajo gospel maše. Mi smo izbrali cerkev First Corinthian Baptist church, kjer se je jutranja maša začela že ob 7:30 in se tako izognili gneči in tisti bolj turistični poznejši maši. Glavni razlog za obisk maše je bil seveda gospel, ki vedno zveni prepričljivo in napolni dušo in srce.
 10. Top of the Rock oz. Rockefeller Center smo izbrali za našo stolpnico, iz katere smo občudovali pogled na New York. Zakaj nismo izbrali Empire State Building? Preprosto zato, ker smo ga želeli imeti na sliki oz. ga gledati ob razgledu. Vstopnice smo kupili za ob 17h, ko je cena še normalna – za sočni zahod so cene vstopnic dražje. Vendar dobra stran tega je, da te iz razgleda nihče ne podi dol. Na vrhu lahko ostaneš kolikor časa želiš. Tako smo si mi vzeli čas in si ogledali New York v dnevni svetlobi, v sončem zahodu in potem še v nočnih lučkah. Na vrhu smo bili tako kakšne dve do tri ure, vmes pa si čas krajšali v trgovinicah s spominki in počitkom na klopcah v notranjosti. Na zunanjem razgledu je bilo kljub puhovkam namreč zelo mrzlo, tako da smo se sprehajali noter in ven. Razgledi pa so bili vsake pol ure bolj čarobni. 11. Brooklyn Bridge: S trajektom smo se peljali iz pristanišča na Long Island City do Wall Street pristanišča, z isto vozovnico pa še čez do Brooklyna. Že sama vožnja je bila čudovita, saj te ob vožnji spremlja cela panorama stolpnic New Yorka. Trajekt pelje pod Brooklyn mostom, ki je še eden glavnih filmskih prizorov New Yorka. Iz strani Brooklyna smo se sprehodili čez Brooklyn Bridge do Lower Manhattan in uživali v čudovitih razgledih. To je bil eden lepših sprehodov. Na strani Manhattana smo si ogledali China Town, se dobro najedli v Wo Hop City chinese restavraciji in nakupili poceni spominke.


 12. Wall Street je še en poseben del Lower Manhattana, kjer je sedež vsega finančnega in borznega dogajanja. Poiskali smo sedež največje svetovne borze, Trinity Church in pozirali pred bikom, ki je nekakšen simbol poguma in denarja.
 13. One World Trade Center je stavba v ponovno zgrajenem World Trade Centru in je z višino 541m najvišja stavba v New Yorku ter šesta najvišja na svetu. Ob vznožju stavbe je 9/11 Memorial postavljen v spomin na žrtve napada na dvojčka 11.septembra 2001.
 14. Staten Island Ferry je brezplačni javni trajekt, ki pelje iz pristanišča Whitehall na Lower Manhattan do Staten Islanda. Trajekt pelje mimo Kipa Svobode, tako da je to najbolj enostaven in najcenejši način, da si ga ogledate in ga poslikate.

Nekaj nasveti pred obiskom:

 • Pomembna je dobra lokacija prenočišča, da od centra nisi preveč oddaljen oz.v bližini podzemne. Naš izbor je bil motel Howard Johnson Long Island City, le 2 metro postaji od centra Manhattana, cena na noč z zajtrkom za 4 osebe samo 90$ na noč!
 • Manhattan se da prehoditi, tako da udobno obutev in kar pogumno (mi smo na dan povprečno naredili 15km in to z otrokoma, pa ni bilo nobenih težav)
 • Transport v New Yorku – uporaba podzemne in javnih trajektov je enostavna in poceni (vožnja stane 2,75 $). V primeru, ko potujete v skupini štirih ali petih, pa je uporaba prevoza Uber ali Lyft cenovno zelo ugodna in res pravi luksuz, saj prevoz pride pote in to že v nekaj minutah (za nas štiri smo v povprečju za prevoz od Manhattana do hotela na Long Island City-ju plačali med 15 in 25 $).

  pogled iz trajekta po East river

 • Nakup vstopnic je priporočljiv vnaprej, saj se na spletu najde veliko ugodnejših ponudb preko raznih kuponov in akcij. Normalna vstopnica za galerija na primer stane 25$, mi pa smo jih z nakupom preko spleta dobili tudi za 17$ ali 20$. Še večji pa je lahko prihranek pri nakupu vstopnice za razgled, saj na primer Top of the rock normalno stane 36$.

New York nas je očaral in zagotovo se bomo še vrnili.

Načrtujete potovanje v New York? Najbolj sveže informacije lahko najdete v posebni temi o tem mestu na največji slovenski spletni skupnosti UGODNO PO SVETU.