Oslo Hostel (Vandrerhjem) Central

by

V Oslu smo preživeli pet lepih dni. Naš prvotni plan je bil, da spimo v šotoru v kampu, vendar pa se ugodni ponudbi z lepim popustom hostla Vandrerhjem Central nismo mogli upreti. To je bila odlična odločitev.

osloHostelCentralTripadvisor

Hostel je po oceni bralcev portala Tripadvisor z naskokom najboljši hostel v mestu in eden najboljših na svetu. Nahaja se v samem centru Osla. Peš je dostopen prav z vseh strani – 15 minut počasne hoje iz glavne železniške in avtobusne postaje, 10 minut iz pristanišča ali operne hiše ter 5 minut do osrednje ulice Karl Johans Gate. Gre za nov, moderno opremljen hostel, ki nudi popotnikom 1-, 2-, 3-, 4-posteljne in družinske sobe, tistim željnim družbe pa tudi možnost nočitve v večposteljni deljeni sobi.

DSC01016

Ta luksuzni hostel je že bolj hotel kot pa navaden hostel. Ob prijavi dobiš kartico za vstop v hostel in sobo, v nadstropje se lahko popelješ z dvigalom, v sobi pa te pričakajo sveža posteljnina in brisače v kopalnici. Cena nočitve vključuje tudi zajtrk, ki si zasluži pohvalo zase. Gostom je na voljo samopostrežni zajtrk, kjer najdeš skoraj vse, kar ti srce poželi: različne sire, salame, jajce, značilne norveške solate, ribje specialitete, paradižnik, kumare in peso, pašteto, tri vrste marmelade, različne kosmiče in celo kaviar. Kruh si lahko popečeš v toasterju, zraven pa popiješ kozarec naravnega pomarančnega soka, čaj ali skodelico kave. In ješ lahko kolikor želiš. Pladnji so vedno polni in nikoli ničesar ne zmanjka. To so bili naši najboljši zajtrki na potovanju.

DSC01541

Recepcija je v pritličju, kjer je tudi skupni prostor z dvema računalnikoma in tiskalnikom, ki je na voljo gostom. Povsod po hostlu zelo dobro lovi brezplačni wi-fi, ki ga uporabljaš z geslom in številko sobe. V kleti se čez celo dolžino sobe razteza skupna jedilnico, opremljena z mizami in prostorom za sedenje kakšnih sto oseb ali pa še več. V skrajnem robu je dnevni prostor s sedežno garnituro in velikim LCD televizorjem, kjer se popotniki lahko družijo in pogovarjajo ob ogledu tekem svetovnega prvenstva v nogometu. Ob strani pa pralnica in majhna kuhinja z dvojnim štedilnikom, pečico in mikrovalovnima pečicama ter velikim hladilnikom, kamor lahko gosti shranijo svojo hrano za naslednji dan. Hrano, ki ti ostane, lahko postaviš na posebno polico, kjer je na voljo vsakomur, ki jo mogoče potrebuje. Tu se najdejo na primer kakšne že odprte testenine, olje ali paradižnikova omaka.

DSC01022

Prav tako v kleti, tik pod stopnicami, imajo tudi otroški kotiček, kjer sta naša otroka preživela največ časa v hostlu. Zanimive igračke, nekaj kock ter sestavljank in kosilo je bilo po njunem mnenju vedno prehitro skuhano.

DSC01052

Po mojem mnenju je ta hostel ne samo kot hotel, ampak še boljši kot hotel, saj ponuja vse udobnosti hotela, družinska soba je prostornejša kot vsaka hotelska soba, pa še skuhaš si lahko v skupni kuhinji, kar je v državi, kot je Norveška, ogromen plus. Mi smo si kuhali vsak dan in jedli najboljšega lososa na potovanju, bil pa je cenejši kot zavitek tortelinov.

Osebje v hostlu je prijazno, vedno pripravljeno pomagati in svetovati. Brez težav smo si na primer izposodili tudi sušilnik za lase. Za zadnji dan, ko smo imeli let iz Osla šele ob desetih zvečer, pa smo se prav tako brez problemov dogovorili za shrambo prtljage do večera v posebni za to namenjeni sobi.. Tudi popoldan smo še vedno lahko uporabljali skupno jedilnico in si v kuhinji skuhali še zadnje kosilo.

Več o hostlu ter najugodnejše rezervacije nočitev v njem lahko opravite na preko spletne strani hostla na sistemu Hostelworld.

Kako poceni priti do Osla in v njem ugodno preživeti si preberite v prispevku Oslo za vsak žep

Kako smo mi videli norveško prestolnico pa si preberite TUKAJ.