Oslo

by

Po štirih res aktivno preživetih dnevih v Oslu lahko zdaj povzamemo nekaj prvih vtisov. Oslo je resnično prijazna, domača in zelo zelena prestolnica. Center mesta je enostaven za orientacijo in idealen za raziskovanje kar peš, vse poti pa skoraj vedno vodijo do morja in pristanišča. Še velike križarke ga imajo rade, saj se dnevno kar menjavajo v glavnem pristanu. Nekaj najboljšega, kar lahko obiskovalec naredi ob prihodu v mesto, je nakup Oslo Pass-a, ki ti omogoča neomejeno uporabo vsega javnega prevoza in brezplačen vstop v skoraj vse muzeje in galerije. Tako si dejansko kupiš svobodo gibanja in proste izbire med res neverjetno ponudbo muzejev in galerij. Pred vstopom v muzej na blagajni Oslo Pass samo pokažeš, ponavadi ti izročijo brezplačno vstopnico in veselo na ogled. Glede javnega prevoza – je hiter, učinkovit in kombiniraš lahko avtobus, tramvaj, podzemno železnico, ladjo in posebno razgledno vožnjo z Mini Cruise staro leseno barkačo, ki ti pripada ob nakupu 3-dnevne kombinacije. V karto pa šteje tudi vožnja do npr. Holmenkollna in Muzeja znanosti, ki sta malce ven iz mesta.

DSC01250

Te dni je tu pravo poletje, sončno, 28°C, kar pomeni, da so tudi Norvežani vsi kot na plaži. No, saj v bistvu tudi so na plaži. Resnično, mestna plaža je kar nekje sredi betona. Vsi se mirno sončijo in prav nikogar ne moti, da tik ob njem pristaja turistična ladjica in da ima nad glavo stolpnice in balkon iz vsakega stanovanja. Verjetno so tako vroči in sončni dnevi tukaj prava redkost, tako da je to potrebno izkoristiti, pa ni važno kje.

DSC01324

Zabava se dogaja povsod. Operna hiša, ki je arhitekturno zgrajena kot ledena gora, ki jo lahko prehodiš do vrha in nazaj, je zvečer polna obiskovalcev. Zunaj pred vhodom poteka prenos popularnih TV oddaj v živo ali koncertov in drugih nastopov.

DSC01441

In da ne pozabim – res je enkratno po dolgem času obiskati tujo prestolnico oz. tudi državo, kjer lahko piješ vodo iz pipe. Zelo dobrodošlo za denarnico, glede na norveške cene. In ko smo ravno pri cenah – ob res božansko obloženem zajtrku v hostlu Oslo Hostel Central, kjer spimo, smo za ostalo hrano porabili nekje 15€/dan (4-članska družina). Kupili smo jogurte, mleko, kosmiče in si kosilo seveda skuhali kar v hostlu. Mimogrede, losos v akciji je bil cenejši kot tortelini, kosilo pa najboljše ta teden.

DSC01541

Glede na to, da potujemo z majhnima otrokoma, pa za konec še tole: Oslo je fantastičen za otroke. Po dveh dnevih muzejev, si je naša skoraj 8-letnica tretji dan zaželela še kakšnega, ne pa, da bi jih imela dovolj. Otrokoma se tukaj res dogaja na polno. Videla sta prave vikingške ladje, sanke in vozove, v Norsk Folke-muzeju spoznala, kako majhne postelje so imeli včasih, vrtela krmilo ogromne ladje Fram in napeto poslušala zgodbo o raziskovalcih severnega Pola in Antarktike, ter že nekaj minut pozneje o raziskovalcih Polinezijskih otočij in Velikonočnega otoka. Vigeland Park s svojimi skulpturami je ob igralih pred vhodom v park in pihanju maksi milnih mehurčkov dveh študentov postal pravi zabaviščni park. In celo čisto zaresen muzej kot je Muzej Nobelovih nagrajencev je z nekaj enostavnimi interakcijami postal pravi lov za skritim zakladom. Otroci res ne potrebujejo veliko, da je zabava najboljša, ob tem pa se še naučijo veliko novega. In ko ti zvečer ob prihodu v hostel 4-letnik reče: „Utrujem sem tako, da bi zaspal kot medvedi pozimi”, veš, da je bil dan popoln.

Več informacij o potovanju v Oslo pa v prispevku Oslo za vsak žep.

DSC01084