Po svetu okoli sveta – ZDA: narodni park Joshua Tree, Los Angeles in pot nazaj domov

by

prejšnji prispevek: Route 66

9.-11.5.2015

V Amboyu smo zapustili legendarno cesto Route 66 in se odpravili proti parku Joshua Tree, imenovanem po istoimenskih velikanskih kaktusih, ki bolj spominjajo na drevesa (ali pa na “Joshuo” – Jezusa). Poleg kaktusov pa so glavna zanimivost parka velikanski beli balvani, po katerih se lahko prosto sprehajaš, plezaš in skačeš – zabavna igralnica za majhne in velike otroke! Park me je s svojo odbito naravo ter možnostjo prostega plezanja in sprehajanja ter odsotnosti gneče navdušil že pred 10-leti in tudi tokrat ni bilo nič drugače – vsekakor priporočljiv postanek za vse, ki se nahajate v bližini Los Angelesa, Las Vegasa ali San Diega.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

beli balvani v parku Joshua Tree

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

plezanje po balvanih parka Joshua Tree

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

joshua tree v istoimenskem parku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

cesta skozi narodni park Joshua Tree

12 izjemno zanimivih, a tudi napornih in neprespanih dni, je počasi terjala svoj davek. Nočna vožnja iz parka proti Los Angelesu je bila precej naporna, po prevzemu ključev motelske sobe pa smo še pred dogovorom, v katerem LA-klubu preživimo zadnjo noč na potovanju, samo popadali na postelje in v sekundi kar oblečeni zaspali…

Po 12h nepremičnega spanja je tako napočil zadnji dan na naši poti. Pred popoldanskim povratnim letom nas je čakal le še hiter ogled Mesta angelov, ki smo ga ob pristanku le na hitro prevozili. Tudi tokrat nismo pretiravali: skok pod napis Hollywood, vožnja skozi mondena Beverly Hills in Bel Air  in že smo končali na plaži Santa Monica ter na bližnji Venice Beach, kjer sem imel priporočilo za mehiško restavracijo z razgledom na plažo. Postanek za kosilo pa se je zavlekel v testiranje margarit na ceniku (obstajalo je 22 različnih vrst, v velikosti od običajnega kozarca pa do več kot litrskega »vrča«), pri čemer nam je pri izbiri pomagala zanimiva druščina pri sosednji mizi – pripadnik ameriške obveščevalne službe, ki se stalno seli po svetu, njegova žena in tašča.

PoSvetuOkoliSveta-11640

Na srečno pot okoli sveta!

Naš najmlajši član Bert je na srečo še pravočasno pobegnil na ogled plaže in njenih znanih subkultur, drugače bi zelo verjetno zamudili letalo, tako pa nas je po plačilu 300$ računa (kar se po pravilih ne šteje v kvoto 1000€ 🙂 ) pravočasno in varno spokal v naš mini-van, odpeljal na bližnje letališče, in posedel v presenetljivo udoben nizkocenovni a najmodernejši B787 Dreamliner družbe Norwegian na let proti Londonu, od koder nas je do »domačih« Benetk ločil le še 1h skok z družbo Easyjet. Na Gatwicku smo skočili še v zadnjo VIP Diners ložo na tem potovanju (skupno 6.), kjer pa se nam, verjeli ali ne, ni dalo več sprehoditi niti do šanka po brezplačno pijačo. Ja, bilo je noro, nepozabno, a kot na večini potovanj smo bili vsi pri sebi tudi veseli, da se vračamo domov, v družbo svojih najdražjih. Bi ponovili še enkrat? ABSOLUTNO! Je 12 dni dovolj? Ravno prav, če imaš doma družino, službo in druge obveznosti, ter če potuješ v tako norem tempu. Kaj pa »finančni« cilj – celotna pot pod 1000€ – nam je uspelo?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boeing 787 “Dreamliner” letalske družbe Norwegian, s katerim smo se vračali nazaj v Evropo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nazaj v Evropo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pot čez Alpe proti domu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

konec ceste Route 66

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

plaža Santa Monica

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poskusite Jalapeno margarito, če si upate!

PoSvetuOkoliSVetaJoshuaTreeLAPoSvetuOkoliSVetaLALondonVCE

Prevožena razdalja:

 • avto, taksi, avtobus: 634 km (skupaj 3322 km)
 • vlak: 0 km (skupaj 170 km)
 • letalo: 9939 km (skupaj 36962 km)

Stroški zadnjih dni:

 • vstopnina narodni park Joshua Tree 15$=13,4€/5=2,7€
 • kosilo (Jack in the box) 26,82$=24€/5=4,8€
 • motel pred LA 95$=85€/5=17€
 • bencin (LA) 60$=53,57€/5=10,71€
 • kosilo (Cabo Cantina, Venice Beach) 60$=53,57€/5=10,71€
 • margerite (Cabo Cantina, Venice Beach) 240$=214€/4=53,5€ (luksuz)
 • Let Los Angeles – London (Gatwick), Norwegian, 228€
 • Let London (Gatwick) – Benetke, Easyjet, 43€
 • Parking Benetke – 50€/5=10€
 • Prevoz Benetke-Ljubljana (bencin+cestnina) 30€/5=6€

Skupni stroški pa v zaključnem članku TUKAJ!