Rajski Maldivi – nasveti za brezskrbne počitnice

by

Verjetno ga ni med vami, ki še ne bi slišal za Maldive. Fotografije belega peska in kristalno čistega morja na družbenih omrežjih nam delajo skomine skozi vse leto, tudi po zaslugi ugodnih ponudb za obisk tega rajskega otočja, ki so pogosto objavljene na tem portalu. Okusi so seveda različni in tudi žepi niso vedno dovolj globoki, da bi si lahko privoščili počitnice na Maldivih, če pa koga vseeno zamikajo, je tu 10 odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki sem jih doslej prejela na svojem blogu:

NAJPREJ NEKAJ OSNOVNIH PODATKOV

Maldivi ležijo sredi indijskega oceana, jugozahodno od Indije in so najmanjša Azijska država, tako po površini (nekaj manj kot 300 km2), kot po številu prebivalstva (430.000). Njihovo ozemlje sestavlja več kot 1200 otočkov, od tega jih je za turizem na voljo le okoli 100. Glavno mesto leži na prenatrpanem otoku Male, kjer živi okoli 150.000 prebivalcev, mednarodno letališče Velana pa je na sosednjem otoku, na katerega lahko pridete z mini trajektom (vozi vsakih 15 minut). Maldivi so strogo muslimanska država in več kot 98% prebivalcev je zavezanih islamu. To pomeni nič alkohola, svinjine in razgaljenosti na glavnem otoku. Na turističnih otokih je sicer (v mejah normale) dovoljeno vse, razen nudizma. Časovna razlika s Slovenijo je + 4 ure, kar je z vidika »jet laga« zelo sprejemljivo.

  1. KDAJ OBISKATI MALDIVE

Maldivi ležijo v tropskem pasu, zato se temperatura skozi vse leto giblje okoli 30°C, kar je idealno za vse letne čase. Nekoliko manj idealna je vlaga v zraku, zaradi katere je lahko občasno tudi zelo vroče, nikakor pa to ni Dubaj ali Indija, kjer se lahko temperature povzpnejo tudi do 50°C. Najmanj dežja je februarja, nekoliko več pa v jesenskem času (september – december). Sama sem doslej Maldive vedno obiskala pozimi in dežja praktično nisem zaznala – dežuje večinoma ponoči ali pa za par minut podnevi, kar nikakor ni moteče. Dež je topel, ozračje je toplo, skok v morje in hakuna matata 😉

  1. KAKO PRITI DO TJA IN KOLIKO STANE LETALSKA KARTA

Slovencem najbližje in najugodnejše letalske povezave so ponavadi preko Istanbula, Dubaja ali Abu Dhabija, vendar je pred tem potrebno prestopiti še kje znotraj Evrope (odvisno od letalske družbe). Sama najraje letim iz Ljubljane, saj dodatne cestnine, parkirnina in utrujenost na poti ne odtehtajo morebitne razlike v ceni karte z bližnjih letališč. Splača se preveriti morda še odhode iz Zagreba, od koder letita Emirates in Etihad Airways direktno do Abu Dhabija (let traja okoli 5 ur), nato pa še 4 ure do Maldivov. Letalske karte stanejo okoli 700€, z malo sreče in fleksibilnosti pri datumih pa jih lahko dobite tudi pod 500€. Nekaj nasvetov o nakupu letalske karte si lahko preberete tu.

  1. KATERI OTOK IZBRATI

Naprej pojasnilo: otok je v bistvu »resort« in le-ti so večinoma v lasti tujcev. To pomeni, da ste na otoku samo vi (in ostali gostje resorta) ter osebje, ki vas razvaja. Tipična velikost otoka je okoli 300 x 800 metrov. Katerega izbrati, je seveda povezano z vašim proračunom in prehranjevalnimi navadami. Jaz sem pri izbiri otoka vedno pozorna na naslednje stvari: 1. da ponuja opcijo all inclusive (kar pomeni, da imaš vključeno vso hrano, pijačo in večino športnih aktivnosti), 2. da ponuja bodisi panoramski polet do otoka, bodisi kratko vožnjo s čolnom (dolgotrajna vožnja v primeru velikih valov je lahko zelo neprijetna), 3. da je plaža okoli celotnega otoka peščena in kar se da široka (nekateri otoki so že malce »načeti« zaradi podnebnih sprememb), 4. da so vile oziroma bungalovi neposredno na plaži (direkten dostop do morja) in 5. da je na Tripadvisorju ocenjen vsaj s štirimi krogci, kar je relativno dobra orientacija za kvaliteto storitev, ki jih resort ponuja. Sama sem Maldive doslej obiskala 3-krat in z vsemi resorti (od 3 do 5 zvezdic) sem bila zelo zadovoljna.

  1. KOLIKO STANE 1 TEDEN NA MALDIVIH

Spet odvisno od vaših potreb in navad. Še ne dolgo nazaj je bil turizem na Maldivih strogo omejen samo na resorte – odkar so spremenili zakon, ki omogoča namestitve tudi pri »lokalcih«, pa se na nekaterih otokih najde tudi kakšna poceni namestitev, kot je hostel ali soba. Vendar vam tega ne priporočam. Lepe plaže imate namreč tudi na Hrvaškem ali pa v Grčiji in če niste resnično ljubitelj belega peska, palm, tropskih ribic in kristalno čistega morja, potem raje izberite kakšno cenejšo možnost za zimski oddih. Maldivi so namreč destinacija, ki si po mojem mnenju zasluži, da jo zajamete s polno žlico. Za 1 teden all inclusive počitnic (otok 4 zvezdice) boste odšteli okoli 1.500€ na osebo. Za začetek morda lahko izberete tudi kak cenejši otok (tudi resorti s 3 zvezdicami so lahko zelo spodobni), ali pa vzamete pol penzion, si pri zajtrku po »slovensko« žepe nabašete s hrano in s tem prihranite še par 100€.

  1. ALI ITI V LASTNI REŽIJI ALI Z AGENCIJO

Maldive se splača rezervirati preko agencije. Če ste malo bolj avanturističnega duha in boste obisk Maldivov združili s kakšno drugo destinacijo (popularna je kombinacija s Šri Lanko ali Indijo), potem lahko letalsko karto kupite sami, bivanje na otoku pa le vplačajte prek agenta. Ker imajo slovenske agencije večinoma v ponudbi samo tiste najdražje opcije, sem svoje počitnice na Maldivih že dvakrat rezervirala pri agenciji iz Beograda, kjer imajo najugodnejše cene, poskrbijo za vse malenkosti (tudi prevoz do otoka) in so dostopni za vsa vprašanja, kadarkoli jih potrebujete.

  1. DOKUMENTI IN OSTALE STVARI, NA KATERE NE SMEŠ POZABITI

Za vstop na Maldive potrebujemo potni list in vizo, ki pa je brezplačna in jo izpolniš na letališču. Da te spustijo v državo, moraš na obrazec obvezno vpisati, na katerem otoku boš dopustoval (naslov) in pa datum povratka. V državo ne smeš prinesti alkohola in svinjine, zato bodite pozorni vsaj na ročno prtljago (kovčke redko pregledujejo). Na turističnih otokih alkohol točijo normalno, brez skrbi. Tam je tudi bikini normalno dovoljen (ne pa topless), kar pa ne velja za glavni otok – tam morajo imeti ženske pokrita ramena (princip »več je bolje«). Zaradi drugačnih vtičnic je fino imeti s seboj adapter, čeprav jih imajo nekateri boljši hoteli že v sobi. Za plačevanje na otoku lahko uporabljate kartico, ali pa ameriške dolarje – menjava denarja v lokalno valuto zato ni potrebna. Ne pozabite tudi na UV zaščito, saj je sonce močno skozi vse leto (sicer se kreme kupijo tudi na otokih, vendar so precej dražje kot pri nas).

  1. KAKŠNA OBLAČILA IN OBUTEV VZETI S SABO

Najprej apeliram na vse ženske – prosim pozabite na make-up in visoke petke. Na Maldivih smo zato, da se sprostimo in uživamo. Za fotografije si nadenete sončna očala in nasmeh, pa je stvar rešena 😉 Kar se tiče oblačil in obutve je fino preveriti, kakšna so »dress code« pravila. Moj prvi obisk Maldivov se je končal tako, da sem 3/4 oblek prinesla nazaj neuporabljenih. Otok je bil namreč popolnoma v pesku – tudi glavna restavracija – zato smo bili 24 ur praktično »goli in bosi«, tudi na večerji. Sicer za restavracije običajno veljajo pravila, da ne smeš biti v kopalkah in bos – so pa dovolj kratke hlače ali krila ter obutev za na plažo.

  1. KAJ POČETI NA OTOKU

Maldivi so tu zato, da se »izklopite«.  Najbolj priljubljene aktivnosti so brezskrbno kopanje v kristalno čisti vodi, uživanje ob branju dobre knjige na ležalniku pod palmo, srkanje koktejla ob pogledu na 50 odtenkov modre in preživljanje »kvalitetnega« časa z vašim partnerjem. Ali pa z mamo – tudi takšnih »parov« je kar precej 🙂

Če izberete otok, ki je obdan s koralnim grebenom, potem boste gotovo uživali tudi v opazovanju bogatega podvodnega sveta. Snorkljanje na Maldivih je »must«, še posebej, če so zraven prisotne tudi mante in mali morski »kužki«. Oboji so nenevarni, brez skrbi. Opremo lahko najamete na otoku (pri all inclusive ponudbi je vključena v ceno), jaz pa jo najraje vzamem kar s sabo. Sama pod vodo lahko preživim tudi par ur na dan (kratek podvodni utrinek lahko pogledate tukaj, slike pa najdete v mojem Facebook albumu.). Večina otokov ponuja tudi ostale vodne športe (kajak, SUP, kajtanje, surfanje), fitnes, odbojko na mivki, namizni tenis itd. Če ste vsaj malo športnika po duši, vam zagotovo ne bo dolgčas.

  1. IZLET NA GLAVNI OTOK MALE

Bližnji otoki običajno ponujajo izlet na glavni otok Male, ki pa po mojem mnenju pride v poštev samo, če se res »nimate kam dati«. Boljša opcija je, da ta izlet izkoristite ob povratku, če boste na odhodni let čakali več kot 4 ure. Po tem, ko vas bo otoški prevoz spravil do letališča, spravite prtljago v varovan prostor (za to boste plačali 10$) in poiščite znak za »ferry to Male« – do tja vas bo pripeljal mini trajekt, ki vozi vsakih 15 minut, cena za povratno vožnjo pa je zgolj 2$. Velika verjetnost je, da vas bo na poti ujel kak lokalni vodič, ki vam bo ponudil spremstvo in vodenje po glavnih točkah – ker niso predragi, se vam jih splača vzeti. Če želite, mi pišite za direkten in preverjen kontakt. Na Maleju lahko obiščete ribjo tržnico, mošejo, parlament in spomenik revolucije… ni ne vem kaj, a še vedno bolje kot čakati na letališču. Ženske, ne pozabite zakriti ramen in po možnosti tudi kolena!

  1. VARNOST

Ne glede na to, da je politična situacija na Maldivih trenutno zelo napeta, lahko iz prve roke potrdim, da se to na otokih ne pozna čisto nič. Kaj se dogaja? Samoizvoljeni predsednik je za kratek čas (februar 2018) razglasil izredne razmere zaradi protestnikov, ki želijo izpustitev oziroma oprostitev političnih zapornikov, med drugim tudi prvega demokratično izvoljenega predsednika, ki je moral prebegniti iz države. ZDA, Nemčija in Velika Britanija zaradi trenutne situacije celo odsvetuje obisk Maldivov, vendar kot rečeno, napetosti na otokih ni čutiti. Vsi se namreč zelo dobro zavedajo, da je otočje zelo odvisno od turizma in bodo naredili vse, da se razmere ne zaostrijo.

Upam, da sem vam nekoliko pomagala pri odločitvi, ali so Maldivi prava destinacija za vas. Vabim vas, da všečkate mojo Facebook stran, kjer vas bom sproti obveščala o mojih dogodivščinah, tam pa vas čakajo tudi fotografije z različnih destinacij.