Safari v Tanzaniji in Keniji 2021

by

Sanjali smo o ponovnem obisku Afrike. Močno smo si želeli spet na safari in začutiti afriški utrip. Verjetno zaradi korone in cele zmešnjave po svetu ni bilo najbolj idealno leto za takšne plane, toda ko smo decembra 2020 kupovali letalske karte za julij 2021, smo res verjeli, da bo situacija po svetu bolj stabilna. Pa žal ni bilo tako. Še teden dni pred odhodom nismo bili prepričani, kako bomo turo sploh izpeljali. Prvotni plan smo sicer skrajšali, toda vseeno odpotovali. Za organizacijo ture po Keniji in Tanzaniji smo uporabili kenijsko lokalno agencijo Big Time Safaris, kjer smo bili več mesecev na vezi z Martho (whatsapp na št. +254 721 255306), ki nam je uredila vse potrebno in svetovala pri kakršnemkoli vprašanju. Hvala Martha in kontakt vsekakor priporočamo, če se bo kdo odločil za safari.

Kot rečeno, smo si želeli safarija in to čimveč. Pa safari ni enostaven, prav tako ne Afrika, tako da nam je tokratno potovanje sproti postavljajo vedno nove izzive. Sploh, ko se v času korone odločiš za prečkanje afriške meje in se pogoji iż enega dneva do drugega sproti spreminjajo.

Naš plan za 16-dnevno potovanje je bil: let v Nairobi, prečkanje meje Kenija-Tanzanija, v Tanzaniji punce 4-dnevni safari s parki Serengeti in Ngorogoro Crater, fantje pa v tem času splezajo na 4.najvišji vrh Afrike Mt.Meru, nato ponovno prečkanje meje Tanzanija-Kenija ter še 6-dnevni safari v Keniji s parki Amboseli, Hell’s Gate, Masai Mara, Lake Nakuro in za zaključek 3-dni počitek v kraju Nanyuki okoli Mt.Kenya.

Safari je res čudovit in divje živali, ki jih opazuješ v njihovem naravnem okolju, so res pravi čudež sveta. Prekrasno doživetje. Toda iskreno, če bi potovala še enkrat, bi turo spremenila. Vsekakor bi se odločila samo za eno državo, ali Kenijo ali Tanzanijo, saj je prečkanje mej v Afriki komplicirano in velika izguba časa. Razdalje med enim in drugim narodnim parkom so velike, tako da smo se kar veliko vozili.

Kje je safari boljši, ali v Keniji ali v Tanzaniji? Zelo težko vprašanje. Oba nudita najboljši safari, kar ga lahko doživite in povsod smo videli Big 5 – slone, leve, bivole, nosoroge in leoparde. Pišem v množini, saj smo vseh videli več – levov celo toliko, da smo jih kar nehali šteti. Res živalski svet, o katerem lahko samo sanjaš.

Safari v Keniji:

  • Boljše ceste, hitreje prevozne in je zato tudi potovanje prijetnejše.
  • Za safari uporabljajo safari kombi z dvižno streho za 7 oseb plus šofer.
  • Safari šoferji/vodiči se med sabo sporazumevajo z walkie-talkie-ji in se tako obveščajo o živalih. Zanimivo si v Keniji upajo voziti izven uradnih poti, recimo zapeljati tudi čez travo, pod kakšno drevo, če se na njemu preteguje leopard.
  • Pri budget safariju spiš v šotorih, ki so stalno postavljeni v kampu izven narodnega parka. Kampi so varovani oz.ograjeni. Šotori so veliki, stojne višine, z elektriko, privat straniščem in kopalnico.
  • Hrana je samopostrežna, vendar dokaj osnovna, po našem okusa slabša kot v Tanzaniji. Velike posode, v eni riž, drugi meso v omaki, v tretji neka zelena „špinača” in v četrti narezana lubenica. In tako vsak dan, kosilo in večerja. Zajtrk pa kruh, margarina, kuhana jajca, zelo sladka marmelada in arašidovo maslo. Kakšnih sladic v Afriki ne poznajo oz.jih vsaj nam niso nikoli ponudili.

Safari v Tanzaniji:

  • Slabše ceste, sploh cesta od Ngorogoro Crater parka do Serengetija je zelo naporna. Cesta trda, rebrast makadam, da ti pošteno natrese hrbtenico. Vožnja od Arushe do Serengetija v enem dnevu je bila res dolga in zelo naporna, dolgih 7 ur.
  • Za safari uporabljajo safari džip za 6 oseb z dvižno streho – Toyota Land Cruiser
  • Safari šoferji/vodiči strogo upoštevajo pravila narodnega parka in nikoli ne zapeljejo izven uradnih poti. To je strogo prepovedano.
  • Pri budget safariju spiš v šotorih v kampu izven narodnega parka. Šotore vozimo zraven in jih sproti postavljamo. To so osnovni šotori za 2-osebi, kjer je prostor samo za dve spalni vreči in nękaj prtljage. V kampu uporabljaš skupne toaletne prostore, ki so res osnovni. V kampu spiš na lastno odgovornost, ni ograjen ne varovan. V našem kampu ob Ngorogoro Crater parku nas je zvečer recimo obiskala čreda bivolov, ki nas je kar pošteno prestrašila. Opice pa so tudi ves čas tekale naokrog.
  • Pri safari turi imaš poleg šoferja/vodiča tudi lastnega kuharja, ki se je vozil z nami v istem džipu. Tako nam je sproti pripravljal svežo hrano in hrana je bila odlična, polna okusnih svežih začimb, veliko izbire, tako za zajtrk kot za ostale obroke. Tanzanijska hrana nam je bila res zelo všeč.

Seveda safari ni živalski vrt, zato je dobro, da se nanj pripraviš že doma. Živali je veliko, vendar vseeno niso kar tam in čakajo nate. Včasih smo se ure vozili po luknjastih cestah, ki te celega pretresejo, pa nismo srečali nobene živali. Parki kot sta Serengeti in Masai Mara so res ogromni in najti divje mačke ni enostavno. Nekoč smo uro in več z džipom stali na mestu in buljiji v visoko travo, kjer naj bi ležala čita. Mogoče, z res veliko domišljije, si si nekako lahko predstavljal, da tam v kupu trave vidiš njen rep. Čakali smo in čakali, res, zagotovo vsaj kakšno uro, če se nas bo usmilila in se dvignila. Pa se ni zgodilo nič. Smešno a ne?

Dan prej pa smo se vozili na drugo stran Serengetija, daleč, spet več ur vožnje in upali, da najdemo veliko migracijo gnujev in zeber. In tu se nam je sreča izpolnila. Kakšna množica živali. Tisoče jih je bilo. Počasi smo se vozili ob njih, bilo jih je vedno več in več. Kakšen čudež narave, ko si takole vmešan med njih, poslušaš njihove glasove in opazuješ, kako se premikajo – najprej zebre, ki boljše vidijo, za njimi pa gnuji, ki jim pogumno sledijo. Tisoče živali se ravno poleti seli iż Serengetija v Tanzaniji proti Masai Mara v Keniji. Za opazovanje velike migracije pa res verjamem, da se splača potruditi in potovati tako daleč stran.

Občutek, ko okoli sebe opazuješ črede slonov, antilop, žiraf, malce stran celo levjo družino, ob reki povodne konje, cesto pa ti namesto srn prečkajo zebre, je res kot iż pravljice. Zato bo Afrika ostala vedno nepozabna in nękaj posebnega.