Sejšeli – z otrokoma, nahrbtnikom in brez all-inclusive hotelov

by

Bil je en navaden dan, ko so bile letalske karte z Brnika do Sejšelov daleč najcenejše doslej in seveda se skušnjavi nismo mogli odreči. In naenkrat smo imeli plan za letošnje krompirjeve počitnice: sanjski Sejšeli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poroka na plaži Anse Lazio

Ne vem, kakšno je vaše mnenje o Sejšelih? Meni so vedno zveneli kot mondeni otoki za bogate turiste, z velikimi all-inclusive hoteli, ki si jih verjetno nikoli ne bom mogla privoščiti. Sanjski otoki za medene tedne po poroki, res da s sanjskimi plažami, ki jih vidimo na večini najlepših koledarjev, vendar kaj bomo mi počeli tam? Ali nam bodo Sejšeli všeč in nam bodo sploh kaj posebnega po že letošnjih avanturističnih Filipinih in res sanjskih otokih Banyak? Tako smo šli na pot brez velikih pričakovanj.

sejselizemljevid

Sejšeli so arhipelag 115 otokov sredi sejseliotokiIndijskega oceana. Ležijo 1.500 kilometrov vzhodno od celine Afrike in imajo samo 92.000 prebivalcev. Trije glavni otoki so Mahe, Praslin in La Digue. Mahe je največji otok. Tam živi 86% vseh prebivalcev Sejšelov, glavno mesto Victoria in edino mednarodno letališče na Sejšelih. Glavni jezik je kreolščina, večina ljudi pa govori tudi francoščino in angleščino. Temperatura skozi leto niha zelo malo, povprečna dnevna temperatura je 27°C, kar Sejšele naredi za idealen kraj za tropske počitnice.

Seveda mi nismo potovali v all-inclusive hoteli. Spakirali smo tri nahrbtnike za ročno prtljago, od tega so pol enega zasedale maske za snorklanje in vodna oprema, pol pa foto oprema. Ko smo se doma pripravljali na potovanje, smo seveda iskali tisto nekaj več, da bi Sejšele res doživeli. Tako smo se odločili, da 3 noči preživimo na otoku Praslin, 4 na otoku La Digue in zadnjo, samo eno noč, na otoku Mahe.

Kako poceni potovati na Sejšelih?

 • Nočitev rezerviraj vnaprej – veliko prijetnih in poceni se najde na vseh treh otokih preko Air BnB-ja, kjer živiš doma pri domačinih, si z njimi deliš teraso, vrt ali kuhinjo, spoznaš domačine, kako živijo, mogoče tudi ješ z njimi in začutiš tisti pravi domači utrip Sejšelov
 • Izkoristi res poceni javne prevoze na Praslinu in Maheju – javni prevozi so skoraj zastonj, karta za eno vožnjo namreč stane le 0,3€! Seveda si v tem primeru vezan na vozni red, vendar je to daleč najcenejša oblika transporta.
 • Najemi avto na Maheju in Praslinu – lahko vnaprej preko spleta ali pa se za najem avta dogovoriš kar na otoku samem. Praslin je majhen, z vsega 30 km cest, tako da ga lahko v dveh dneh popolnoma obkrožiš, prevoziš in raziščeš skoraj vsak njegov kotiček. Mahe je večji, a z dobrih 100 km cest vseeno obvladljiv. Prednost avtomobila je, da lahko poiščeš vse skrite kotičke, kamor avtobus ne pelje. Cena najema avta je 30-40€ na dan.
 • Najemi kolo na La Digue – sicer najem kolesa za 4-člansko družino tu stane skoraj toliko kot najem avta na Praslinu (7-10€ na kolo na dan), toda na La Digue avtomobilov skorajda ni. Kolo je resnično zabavno, prevoziš lahko vse ceste na otoku in lažje prideš do oddaljenih plaž.
 • Jej na ulici v Take-Away restavracijah – večina teh restavracij ima postavljenih tudi nekaj miz, kjer se lahko usedeš in v miru poješ obrok. Če ne, pa si hrano odneseš na bližnjo plažo in ješ z razgledom :). Cena hrane v take-awayu je v povprečju okoli 3-4€ na obrok. Cena v rednih restavracijah pa je brez pretiravanja, 10-krat dražja na obrok (ki je lahko povsem isti, le postrežen je na bolj “nobl” način).
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  let Mahe-Praslin ali zasebni let nad tropskimi otočki za 40€ 🙂

 • Polet z letalom iz Maheja to Praslina – splača se spremljati spletno stran letalske družbe Air Seychelles, saj imajo včasih akcije, kjer dobiš letalsko karto za ceno ladijskega prevoza ali pa celo ceneje. Mi smo plačali 40€ na osebo, iz malega letala z le 15 sedeži pa imaš tudi prekrasen razgled na celotno otočje.
 • Najlepše plaže na Sejšelih so javne in brezplačne – vstopnino plačaš le za dostop do Anse Source D’Argent, ker je vhod za kolesa skozi plantažo. Tudi na to plažo pa lahko z malce iznajdljivosti prideš peš po morju in obali zastonj.

Kaj ni poceni na Sejšelih, a brez ne moreš oz. si je vredno privoščiti:

 • Prevozi med otoki – vozita dve ladijski družbi, vendar je cena obeh visoka in če želiš iz enega na drug otok, druge možnosti (poleg letala) pač ni.
 • Izlet s čolnom na snorklanje oz. sosednje manjše otokemi smo si privoščili dva poldnevna izleta, enkrat s Praslina na St. Pierre in Curieuse Island z želvami velikankami, drugič pa z La Digue na nepozabno snorklanje ob Sister’s in Felicite Island. Cene poldnevnih izletov brez hrane se začnejo pri okoli 50€ na osebo, dnevnih s kosilom pa pri okoli 100€.
 • Vstopnina v narodni park Valle de Mai na Praslinu – vstopnina je visoka, 25€ na osebo, vendar so otroci do 12.leta starosti zastonj. Značilne dvo-ritne kokose lahko vidiš samo še tu, saj so zaščiteni. Park je lepo urejen in vreden obiska, hkrati pa je tudi pod UNESCO zaščito, kar mu daje še dodatni pomen. Mi smo ga obiskali in ni nam bilo žal.
otoček St. Pierre

Snorklanje ob otočku St. Pierre

Sejšeli so nas presenetili, s prijaznostjo domačinov, prijetno atmosfero otokov, bujno cvetočo vegetacijo, slastnim sadjem in dobro hrano. Kar se tiče plaž, so le-te res sanjske. Na vsaki plaži brez težav najdeš senco, zunaj je sanjska bela mivka, morje turkizno prozorno in granitne skale gladke in okrogle, da za v morje sploh ne potrebuješ sandalov. Snorklanje je enostavno dostopno, tudi za otroke. Morje ni valovito, brez močnih tokov in ure in ure lahko uživaš v plavanju med vsemi vrstami tropskih rib. Le korale so povsod mrtve in polomljene zaradi ciklona El Nino. To je edina žalost v morju, vse ostalo pa je čudovito.

Več o naših dogodivščinah pa v naslednjih prispevkih.

Trenutno aktualna ponudba za Sejšele iz Ljubljane po odlični ceni:

Tudi v top poletni sezoni: iz Ljubljane na otok Praslin (Sejšeli) že za samo 443€!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

želva velikanka na otoku Coriouse

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“akvarij” pred otokom Felicite