Sejšeli – Mahe

by

Mahe je največji od treh glavnih otokov Sejšelov. Na Maheju živi 86% vseh prebivalcev Sejšelov. Večina prebivalcev živi na severno-vzhodni obali otoka, kjer je glavno mesto Victoria, slabih 20 kilometrov južneje pa tudi edino mednarodno letališče na Sejšelih.

Za Mahe nam je ostal samo dober dan časa, tako da si lahko spodaj preberete dejansko obisk otoka Mahe v 24-tih urah. Zagotovo bi si tudi ta otok zaslužil vsaj kakšen dan ali dva več, vendar žal dopusta nismo imeli več.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

stari del mesta Victoria

Na La Digue-u smo ob 8h zjutraj ujeli direktno ladjo za Mahe. Po razporedu takšnih ni veliko, vendar se je tudi za to izkazalo, da je ladjo v Praslinu potrebno zamenjati in se vkrcati na drugo za Mahe. V Victorijo smo tako prispeli okoli 10h dopoldne. Pristanišče je kakšne 2 kilometra stran od centra mesta. Sprehodili smo se čez mesto in opazili, da je vse zaprto – tržnica, trgovine, restavracije, muzeji, turist office, čisto vse. Bil je namreč 1. november, ki je praznik tudi na Sejšelih. Tale sprehod od pristanišča do centra sredi dneva, ko je najbolj vroče, z nahrbtniki na ramah, je bil kar naporen. Zato smo bili presrečni, ko smo pred sabo zagledali katedralo. Maša se je ravno končala in z veseljem smo se usedli na klopi zadaj, da si malce odpočijemo in se ohladimo. Žal se tudi v cerkvi in na varnih Sejšelih zgodi, da si lokalni nepridipravi radi »izposodijo« kakšno stvar, ki jo v trenutku nepazljivosti pozabiš na klopi. Tako smo ostali brez foto torbe in foto opreme. Na srečo smo večer prej naredili varnostno kopijo vseh slik, tako da so nam vsaj slike ostale. In seveda spomini, ki nam jih nihče ne more ukrasti. Poklicali smo policijo, ki je izprašala nas in zaposlene v cerkvi, vendar stvari nismo našli ali dobili nazaj.

Ob 13h smo za 24 ur prevzeli rent-a-car. Avto je najboljši način, kako v čim krajšem času videti in obiskati čimveč na otoku. Nočitev smo si rezervirali pri prijazni Julienne preko AirBnB, ki stanuje čisto blizu letališča. V zgornjem nadstropju svojega doma popotnikom oddaja preprosto sobo z balkonom, razgled z balkona pa je čudovit. Pričakalo nas je prijetno domače družinsko vzdušje in polna hiša otrok in žal nam je bilo, da ne moremo pri Julienne ostati dlje časa. Čeprav uradno nikjer ni zapisano, Julienne poskrbi tudi za prehrano svojih gostov, tako da nočitev vključuje zajtrk in tudi slastno sejšelsko večerjo. Res, to je bila najboljša večerja na potovanju. Toplo priporočamo nočitev pri Julienne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

razgled na Victorio iz naše nočitve

Do sončnega zahoda smo imeli še dobre štiri ure. Odločili smo se, da se zapeljemo proti jugu. Cesta ves čas vodi ob morju in seveda, se nismo mogli upreti skušnjavi, da se ob najlepšem delu spet ustavimo in še zadnjič na potovanju vržemo v vodo. Tudi Mahe ima lepe plaže, ustavili smo se kar na naključni (zdaj vem, da je to Fairyland beach, tik pred Anse Royale) in ni bistvene razlike od tistih na La Digue.

plaža Fairyland

Nato smo zavili proti notranjosti otoka, mimo botaničnega vrta Le Jardin Du Roi Spice Garden. Nismo se ustavili, ker so ga že skoraj zapirali (odprto od 10-17h). Toda če bi imeli več časa, je vreden obiska in ena najbolj obiskanih točk otoka Mahe. Takoj smo opazili, da je notranjost otoka zelo hribovita, cesta se vzpenja v ovinkih strmo navzgor, vodi skozi deževni gozd, rastlinstvo pa bujno, gozd v vseh odtenkih zelene in v pisanih cvetovih. Narava Sejšelov je res čudovita.

Ko prideš na zahodno obalo in zapelješ proti jugu, spet dosežeš pristno naravo. Tu se nahajajo najlepše plaže na otoku. Odprejo se prelepi razgledi in neskončne plaže. Anse Takamaka je na jugo-zahodu in primerna za kopanje. Anse Forbans je na jugo-vzhodu in je primerna za snorklanje. Čisto na jugu pa je najbolj divja Anse Intendance, ki zaradi močnih valov ni primerna za kopanje, je pa čudovita v sončnem zahodu in nikjer nikogar. Tu si naenkrat sam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anse Intendance

Drugo jutro smo se najprej odpeljali nazaj v mesto Victoria. Sprehodili smo se čez tržnico, ki je danes obratovala in bila prav živahna. Nakupili nekaj sadja, spominkov, opazovali poziranje miss Sejšelov, obiskali še hindujski tempelj potem pa šli raziskovati najlepši del otoka Mahe.

PosvetuSejseliMahe05

Da začutimo in spoznamo tisti pravi Mahe, smo se odpeljali proti severu, do Narodnega parka Morne Seychelloise. Mahe je namreč raj za pohodnike. Najvišji vrh otoka je visok 905m, do in okoli njega pa vodi na kilometre peš poti vseh možnih zahtevnosti. Zelo enostavno je dobiti vodiča, lahko pa se za turo dogovorite kar v penzionu, kjer prenočujete, saj vam domačini z velikih veseljem pokažejo kakšne skrite zaklade. Informacije in zemljevide o planinskih poteh dobite na Tourist Officu v Victoriji.

Na žalost mi časa za turo tokrat nismo imeli. Naslednjič zagotovo. Tokrat smo se peljali do Mission Lodge, ki ima zgodovinsko zelo velik pomen za Sejšele, saj so tu ustanovili misijon oziroma šolo za otroke bivših sužnjev ter jih izobraževali in učili za življenje. Pot je lepo označena in na vrhu se ti odpre neverjeten razgled na hribovito okolico otoka in čudovite plaže proti jugu. Trenutek tukaj je preprosto čaroben. Splača si vzeti nekaj minut več, da se ustaviš in zares začutiš lepoto okoli sebe. Ostaneš preprosto brez besed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

razgled iz Mission Lodge

Malce naprej lahko obiščeš tovarno čaja, kjer si lahko ogledaš postopek pridelave in pakiranja čaja, urejen pa imajo tudi manjši muzej. Vredno obiska. Seveda lahko v trgovinici kupiš različne vrste čaja – od zelenega do črnega, z aromo cimeta, kokosa, pomaranče, vanilje, jagode, ananasa in indijskega oceana. Zdaj si jih doma z velikih užitkom pripravimo in obujamo spomine na Sejšele 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cesta nato vodi naprej proti zahodu, spet se odpre pogled na prelepo obalo in plažo Grand Anse. Mi smo se peljali nekaj kilometrov proti jugo in naredili nekakšen krog nazaj proti vzhodni obali. Naš zadnji postanek pred letalom domov je bila destilarna Takamaka, ki se nahaja le nekaj kilometrov južneje od letališča. Tu proizvajajo najboljši sejšelski rum, med različnimi vrstami ruma pa se najdejo tudi posebni okusi kot je rum z aromo kokosa ali ananasa. Cene ruma v destilarni so kar visoke, tako da se kakšno steklenico za domov bolj splača kupiti v navadni trgovini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In če povzamem, kaj je torej tisto najboljše na otoku Mahe?

  1. Narodni park Morne Seychelloise, ki je s svojimi hribovskimi potmi raj za pohodnike
  2. Mesto Victoria s pisanimi hišami, živahno tržnico in muzeji
  3. Plaže povsod naokoli, nekatere za kopanje, druge za razglede, tretje za snorklanje
  4. Mission Lodge kot zgodovinsko pomembna točka in dih jemajočim razgledom
  5. Botanični vrt Le Jardin Du Roi Spice Garden
  6. Destilarna Takamaka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otoka Mahe je lep, drugačen in spet nekaj posebnega, če ga primerjam s Praslinom in La Digue-om. Kateri je najlepši? Še vedno se ne morem odločiti. Ko potujete na Sejšele, obiščite vse tri in po mojem mnenju si vsak od njih si zasluži vsaj 3-4 dni obiska. Predvsem pa, pojdite na Sejšele, ne bom vam žal.

Splošne informacije o Sejšelih pa si preberite v naslednjem prispevku: Sejšeli – z otrokoma, nahrbtnikom in brez all-inclusive hotelov, več o Praslinu in La Digue pa v prejšnjih člankih.

Ob nakupu do ponedeljka, 16.1.2017, lahko na Sejšele iz Zagreba letite že od 365€ na osebo (povprečno na osebo, ker otroci do 12 let plačajo le nekaj 10e taks)), za odrasle karte pa so karte na voljo od 500€ naprej!

Sejšeli iz Zagreba že za 500€, posebno ugodno pa za potovanja z družino (npr. 365€/osebo)!