Avstralija & Vanuatu 2020 – otok Efate

by

Letošnje zimske počitnice smo preživeli na drugi strani sveta – več o celem potovanju tukaj. Danes pa nekaj več o prvem otoku, ki smo ga obiskali – Efate.

Po skoraj treh dneh potovanja je končno nastopil trenutek, ki smo si ga tako želeli. Zjutraj smo iz letališča Brisbane odleteli na Port Vilo, ki je glavno mesto Vanutu in otoka Efate. Vstop v državo je kar trajal. Kontrole na mednarodnem letališču so stroge kot v Avstraliji, sploh kar se vnosa hrane tiče. Zaradi koronavirusa pa so bile še poostrene. Želeli so videti vse boarding karte, kako smo potovali do Vanuatuja in posebej preverjali tudi žige v potnem listu, koliko časa smo se kje zadrževali. Na letališču smo dvignili denar na bankomatu, saj jih pozneje po otoku nismo več videli (razen v samem mestu Port Vila). Povsod pa sprejemajo samo gotovino.

Za otok Efate smo imeli samo en dan, zato smo kar na letališču najeli avto in se peljali naokrog sami. Efate ima podobno kot Tahiti eno glavno cesto okrog otoka, vmes pa cest ni, čeprav otok ni tako strm. Otok je zelo zelen, povsod zelena trava, džungla in palme.  Cesta vodi ob obali, ki je kar divja. Ima sicer tu in tam kakšno plažo, vendar smo se odločili za obisk Eton Blue Lagoon. Voda v laguni je lepe turkizne barve, presenetili pa so nas na njej plavajoči vulkanski kamni(!). Polno jih je bilo in domačini so rekli, da jih je morje prineslo ravno danes iz sosednjega vulkanskega otoka. Vseeno smo se opogumili in zaplavali med njimi. To je pa tudi nekaj posebnega, kar nismo še nikoli doživeli.

Voda je zelo čista in plavanje v laguni v senci zelenih dreves je bilo čudovito. Na drevesih imajo tudi vrvi, s katerimi lahko skočiš v vodo in pri tem narediš celo salto. No, tisti, ki znajo seveda, na primer domačini, ki to trenirajo že celo življenje. Salta, pa po njej še poza za fotoaparat in eleganten pristanek v vodo. Res zabavno popoldne.

Laguna se izteka v morje, ki pa je valovito in z ostrimi skalami, tako da je kopanje bolj enostavno v laguni.

S skoki v vodo v vodo smo se tako zabavali, da je čas zletel kot bi mignil. Nato smo se z avtom peljali naprej po krogu v nasprotni smeri urinega kazalca in se ustavili še na Eden Beach. Tudi tu je bilo morje valovito in je pihalo, tako da se nismo kopali. Verjetno pa bi se lahko, saj je normalno ta plaža ena najlepših na otoku. Mimogrede samo omenim, da smo bili povsod, kjerkoli smo se ustavili, sami. Nikjer nobenih turistov. Februarja je res nizka sezona. Povsod le domačini in mi.

Bil je že skoraj čas sončnega zahoda, ko smo prišli do Saama oziroma Top rock, o katerem sem doma brala, da je zelo dobro mesto za snorklanje, z lepimi koralami in mirnim morjem. Nažalost je bilo za snorklanje prepozno, vendar smo se za simbolično vstopnino dogovorili, da si ogledamo vsaj razgled. Potka do razgleda je lepo urejena, skozi džunglo in razgled lepo ograjen. Od tam je čudovit razgled na sosednja otočka, na katerih je snorklanje še boljše – vendar za to potrebuješ več časa kot samo en dan za Efate.

Sonce je zašlo, mi pa smo se peljali samo še do bungalovov Secret Garden v Mele, kjer smo prespali. Secret Garden je čudovito mesto za nočitev, saj imajo tam pravi mali park skozi džunglo, kjer si lahko preberete zgodbe o Vanuatu in Port vili, osvajanju otokov in kanibalizmu. Tu lahko vidite tudi različne rastline kot sta vanilija in cimet, ter različne živali kot so legvani, kače, flying fox in golobi. Bungalovi pa so sredi tega vsega zelenja in res lepo urejeni. Privoščili smo si še odlično večerjo in še malce utrujeni od časovne razlike popadali v postelje, po vrtu pa smo se sprehodili drugo jutro in bilo je res zanimivo.

V samo mesto Port Vila smo se pozneje še vračali. Tako smo se skozi mesto sprehodili in obiskali tržnico, ki je bila predvsem polna sadja in zelenjave. Ravno na tej tržnici smo edinkrat na Vanuatu videli tudi spominke. Na Tanni in Espirito Santo spominkov nismo opazili.

Opazovali smo tudi čudovit sončni zahod, ki je vodo in nebo obarval v prav čarobne barve. Nepozabno.

Kot rečeno, smo imeli za Efate samo en dan. Je pa otok zagotovo zanimiv in vreden raziskovanja vsaj dva ali tri dni. Nekaj zanimivosti na Efate, o katerih smo brali, pa nam je zanje zmanjkalo časa so: slapovi Mele Cascades (enostavno dostopni in lepi za ogled), snorklanje na Hideaway Island (kjer lahko razglednico oddate v poštni nabiralnik pod vodo), obisk Lelepa Island ali Nguna Island, obisk Bigfala Bayan tree, tovarne kave, čokolade ali pa farme, kjer lahko hranite morskega psa ali želve. Mogoče pa se še kdaj vrnemo 🙂

Iz Efate smo potovali naprej na otok Tanna – več o dogodivščinah na Tanni tukaj.