Avstralija & Vanuatu 2020 – otok Espiritu Santo, rajske plaže in modre lagune

by

Na Tanni smo preživeli pet prekrasnih dni, polnih dogodivščin in nepozabnih izkušenj. Življenje pod vulkanom nam je seglo globoko v srce – več v prejšnjih zapisih. Težko smo se poslovili od domačinov in vsega lepega na Tanna, toda ko veš, da se samo premikaš na še en rajski biser, je vse lažje. Čakal nas je Espiritu Santo – otok s sanjskimi plažami in neverjetnimi modrimi lagunami.

Na Espiritu Santo smo prileteli zgodaj zjutraj iz Port Ville. Ker smo imeli za Espiritu Santo le tri dni, smo najeli avto. Najem avtomobila ni poceni – za tri dni 27.000 VUV, kar je malce več kot 200 EUR. Ponudnikov za najem avtomobila ni veliko – eden ali dva. Otok je velik, možnosti za javni prevoz pa so bolj slabe. Brez avta bi morali za vsak premik po otoku najeti prevoz s šoferjem. Zato je bil najem avtomobila najboljša opcija, kako v najkrajšem času najboljše izkoristiti te tri dni. Tako smo se iz letališča peljali do edinega večjega mesta na otoku, Luganville. Kupili smo zalogo hrane in vode za naslednje tri dni, saj drugod po otoku skorajda ni trgovin. Nato pa se odpeljali na sever do plaže Lonnoc, ki smo si jo izbrali za naše domovanje. Čakal nas je preprost vendar lep bungalov na plaži.

Že sama Lonnoc Beach je čudovita sanjska plaža. Uživali smo na plaži kar pred našim bungalovom in nikamor se ni bilo potrebno peljati. Bela mivka in toplo morje turkizno zelene barve. Ko nam je bilo vroče, smo se skrili v senco dreves, ki se nagibajo kar čez morje. Brezplačno smo si lahko izposodili tudi kajak in si tako še popestrili čas na plaži. Ker smo potovali februarja, v nizki sezoni, smo bili edini gostje v tej nastanitvi in na celi plaži. Nikjer nikogar. Takšen mir. Priznam, prvi dan se nismo premaknili nikamor drugam. Zaslužen odklop na plaži.

Drugi dan smo naš avto vendarle peljali na izlet. Najprej do Champagne Beach, ki je bila le nekaj minut stran od naših bungalovov. Champagne Beach velja za najlepšo plažo na Espiritu Santo. Res je čudovita, sploh takole izven sezone, ko ni nikjer nikogar. Dolga obala z belo mivko, morje pa spet turkizno zelene barve, o kakršni lahko samo sanjaš. In toplo morje, da si lahko ure noter. Tu ni nobenih valov. Tako smo igrali odbojko in se zabavali.

Champagne Beach je primerna tudi za snorklanje, Na skrajnem severno-zahodnem delu plaže je majhen pomol in če plavaš ob njem naprej, okoli rta, prideš do čudovitih koral in pisanih ribic. Slišali smo, da se tu večkrat zadržujejo tudi želve, vendar jih mi žal nismo videli.

Plaža ima vstopnino, hkrati pa tudi urejen tuš in stranišča. Na plaži je tudi bar oz. restavracija, vendar je sami nismo uporabili, saj smo se v času kosila odločili za premik do Port Orly, kjer naj bi bilo več restavracij in tudi trgovina. Porty Orly je uradno sicer kraj, vendar se tu v resnici skriva rajska plaža, mogoče še lepša kot Champagne Beach. Plaža s sanjskimi palmami, ki se nagibajo proti morju. Morje je malce bolj valovito, vendar nič nevarnega. In spet smo bili na plaži sami. Mi in nekaj domačin otrok, ki so igrivo preskakovali valove. Avto smo parkirali kar pred eno restavracijo, kjer smo si privoščili kosilo na plaži. Vstopnine na plažo ni. Tukaj smo igrali odbojko  na plaži, imeli so pravo igrišče. Namakali smo se v toplem morju in se zabavali do sončnega zahoda.

Tretji dan smo imeli prav poseben plan. Dogovorili smo se s Švedom Tommyjem, ki smo ga spoznali na Tanni, da ga poberemo v Luganville in dan preživimo skupaj. Vsi smo bili zelo veseli, da se spet vidimo 🙂 Ideja je bila, da najdemo kakšno od sanjskih modrih lagun, po katerih je prav tako znan Espiritu Santo. Obiskali smo Nanda Blue Hole, ki je laguna oz. jezero skorajda fluorescentno modre barve. Voda je tako prozorna in čista, da se vidi vse dno v jezeru, četudi je najgloblji del tudi 10m globok. Še ribe so se videle kar tako, tudi brez maske. Voda je hladna in prav osvežilna, ko skočiš noter. Čudovito naravno okolje, ki te takoj očara.

Na otoku je poleg Nanda blue hole še več modrih lagun: Matevulu, Riri, Thar Secret in Malo blue hole, vendar ostalih nismo obiskali. Odločili smo se, da rajši najdemo še kakšno plažo in se kopamo v morju. Na južnem delu otoka je lepo plažo kar težko najti, saj je obala ozka, morje pa valovito in zelo plitvo. Malo po sreči smo našli dostop do neke privatne plaže, kjer je bilo še vse v gradnji, vendar bo nekoč tu stal lep resort. Dovolili smo nam, da tu preživimo nekaj uric. Zanimiva plaža, kjer se morje izliva proti reki Riro in je tok zelo močan. Razgled na zaliv in sosednje otočke pa prelep.

Za tiste, ki se radi potapljate, ima Espiritu Santo tudi zelo zanimiva mesta za potapljanje (Million Dollar Bay), za tiste, ki si želite več adrenalina, pa je odličen izlet do Millennium Cave, ki vključuje tudi plezanje in kanjoning.

Verjetno bi se na otoku našlo še marsikaj, toda mi smo ga morali zapustiti. Imeli smo večerni let na Port Villo in se tako poslavljali od otočja Vanuatu. Bilo je čudovito potovanje – polno doživetij in dogodivščin na Tanni ter za piko na i s sanjskim odklopom na Espiritu Santo. Ostalo nam je le še nekaj dni za Avstralijo, kjer nas je čakala super ekspedicija na otoku Fraser – več naslednjič.