Skriti in malce manj skriti kotički Zakintosa

by

Otok Zakintos je bil moj prvi stik z Grčijo, res da le nekajdnevni in v času konca prvega koronskega poletja, a me je (morda tudi zaradi manj turistov, kot običajno) popolnoma navdušil.

Od kje leteti? Če ste pristaš letenja iz domačega letališča je za vas idealna rešitev čarterski let z Brnika, lahko pa zraven izberete še enega izmed hotelov v paketni ponudbi, ki se v večini primerov obnese celo cenejša možnost, kot izbira le samega leta. V tem primeru je poskrbljeno tudi za prevoz iz letališča do hotela. Sam sem letel po res super cenah z Dunaja, odlične povezave pa so na voljo tudi iz Benetk. Prenočitve so zelo ugodne, od vas pa je odvisno ali si boste izbrali katero od bolj turističnih mest, npr. Zante ali Laganas ali pa se umaknili v katero izmed bolj odročnih vasic. Laganas se je izkazal, kot dobra izbira, saj je tam polno lokalov in odličnih restavracij, ki so obratovale do polnoči ter je odlično izhodišče za nadaljnje raziskovanje otoka. Mesto ima dolgo in lepo peščeno plažo, ki pa me ni navdušila.

V stilu nekaterih italijanskih plaž, kjer potrebuješ celo večnost, da prideš do metra globine, obenem pa je bila temperatura vode taka, da se je ribicam v plitvini zagotovo bledlo od vročine. Precej boljša temperatura vode je bila na plaži Keri Beach (s kamenčki – podobno, kot npr. v Bohinju), nekje med Laganasom in razgledno točko Keri.


Pogled iz Keri beach na Turtle Island

Na spodnjih mapah so vse zapisane številke pri izletniških točkah (recimo 30′) število minut, ki jih z avtomobilom potrebujemo iz mesta Laganas do izbrane točke. V resnici je treba vsaki dodati še nekaj ekstra minut zaradi luknjastih cest. Avtomobil je najbolje rezervirati kar preko ponudnika Billiger, kjer se lahko zavaruje avtomobil tudi brez odbitne franšize. Cene za najem so res nizke (za razliko od npr. Sicilije), avto pa je najbolje prevzeti kar na letališču. Cene bencina na otoku se razlikujejo od črpalke do črpalke, najnižje so na voljo stran od večjih turističnih mest. Razlika je precejšnja, tako da se vam splača zapeljati recimo kilometer ali dva stran od vaše prve bencinske črpalke.

Cameo Island

Majhen fotogeničen otoček v bližini Laganasa, do njega pa se sprehodimo kar po dolgem lesenem mostu. Primeren za dni, ko se želimo odpočiti od vožnje in odkrivanja jugozahodnega dela otoka, ki je za razliko od severnega precej bolj slikovit. Za vstop na otoček je potrebna vstopnina, na drugi strani pa vas pričakajo bari in lepe plaže.


Mostiček na Cameo Island, v ozadju se na desni strani lepo vidi Turtle Island

V času top turistične sezone zna biti tukaj precejšna gneča, zato tistim, ki imate radi več miru priporočamo zgolj večerni sprehod čez dolg most (pomol) s sladoledom v roki in opazovanje sončnega zahoda.

Turtle Island

Ker sem bil na Zakintosu le 4 dni, si nisem ogledal Želvjega otoka. Otok že po obliki spominja na želvo, žive (velike) primerke pa lahko seveda vidite na otoku, do kamor vas zapeljejo številne turistične ladje, ki so zasidrane v Keriju ali v Laganasu. Turistom so povšeči tudi skakanje z ladnjic v prelepo Jonsko morje ter plaže na tem malem otočku.

Keri razgledna točka

Ena izmed bolj priljubljenih točk na otoku za opazovanje sončnega zahoda. Obiskovalcev je bilo tudi v septembru ogromno, vseeno pa je obisk razgledne točke čudovit način za zaključek dneva.

Plakaki Rocks

Morda celo najbolj skriti kotiček otoka. V Google vpišemo Plakaki Rocks, navigacija pa nas pripelje do peščenega parkirišča. Ena pot vodi na desno, kjer v nekaj minutah pridemo do razgledne točke, za dostop do velike skale pa se držimo potke, ki vodi naravnost od parkirišča, dokler ne zagledamo na desni strani kamnitih stopnic.

Obvezna oprema so seveda superge, v natikačih boste namreč spominjali na pomanjkljivo opremljene češke turiste v Julijskih Alpah. Po dolgem spustu se tudi s pomočjo zajle in železnih ograj pride do dna, kjer se držimo leve strani. S sabo je priporočljivo vzeti dovolj tekočine, kremo za sončenje ter seveda kopalno opremo in očala za pod vodo – tista najbolj osnovna lahko kupimo v številnih trgovinicah na otoku za evro ali dva. Odlična točka za skoke v vodo (ne od povsod, kajti voda je dovolj globoka le na določenih mestih) ter raziskovanje votlin, ki jih je tam kar nekaj, super je predvsem tista na desni strani, če plavamo ob obali, s podvodnimi prehodi.

Korakonisi

Tudi to je ena izmed bolj nepoznanih turističnih atrakcij. Že ob prihodu nas navduši čudovit razgled, še bolj pa spoznanje, da nas v baru pod senco že čaka ohlajeni hmeljev napitek. Razgled je sedaj še lepši, ne moti pa nas niti družba živalskih prijateljev.

Obvezna oprema je enaka, kot na Plakaki Rocks, tudi tu pa se lahko potapljamo pod številnimi podvodnimi tuneli. Morski svet žal ni niti za 5% tako slikovit, kot npr. v Egiptu ali Aziji, je pa zato toliko bolj občudovanja vredna kamnita gmota z oknom.

Porto Roxa

Turistična točka z bari in restavracijami. Idealno za počitek na ležalnikih in nekakšnimi visečimi ležalniki obdanimi z vzmetnicami, seveda pokritimi s senco ter pripadajočo ponudbo (brez)alkoholnih napitkov. Na drugi strani nas pričaka lep zalivček s primerno točko za skakanje v vodo. Precej bolj je zanimiva naslednja postaja.

Porto Limnionas

Na začetku prispemo do restavracije, kjer si lahko kosilo ali pijačo privoščimo kar na eni izmed številnih teras z ležalniki in senčniki ter enkratnim pogledom na zaliv. Po lepo speljani poti se lahko z leve ali desne strani spustimo do čistega modrega morja.

Tudi tu je na drugi strani na voljo super točka za skakanje v vodo (samo za tiste najbolj pogumne), pika na i pa so votline z izviri hladne vode in majhnimi podzemnimi plažicami. Hladna voda je prijala še toliko bolj, ko spomin nanese na tisto mlakužo v Laganasu. V kolikor bi izbirali med Porto Roxo in Limnionasom je seveda slednji logična izbira za preživeto dopoldne ali popoldne.

Porto Vromi

Majhen zaliv, ki je bil izhodna točka za obisk največje znamenitosti Zakintosa – slikovite plaže Navagio beach. Cena vožnje z ladjico je približno 15€ na osebo, čeprav vam bojo v turistični točki ob glavni cesti in vhodu v zaliv skušali prodati paket za dvajsetaka. Z malce boljšimi pogajalskimi sposobnostmi vam morda uspe celo nakup za polovični znesek. Prevoz lahko v zalivu počakate na prijetni mali plaži z barom.

Navagio beach

Na plažo je poleg ladjice s Porto Vromija možno priti tudi z malce večjim plovilom iz Zanteja (Zakintos). S seboj je potrebno prinesti zadostno količino tekočine, senco pa daje pečina na vzhodni strani. Enourni postanek na čudoviti plaži je več kot dovolj za kopanje v nebeško plavem morju, poležavanje na pesku in seveda obveznem fotografiranju.

Nujen je odhod na razgledno točko, ki se dviga na zahodni strani plaže, seveda je za to potrebna najprej vožnja nazaj do glavne ceste in še malo naprej do velikega parkirišča na katerem lahko kupite tudi nekaj lokalnih specialitet. Nekajminutno čakanje v vrsti se izplača in pred nami se pojavi razgled, ki ga največkrat vidimo na reklamnih fotografijah Zakintosa. Še lepši razgled nam ponuja pečina na desni strani, do katere nas čaka desetminutni sprehod, ob maksimalni pazljivosti seveda.

V kolikor ste na otoku več časa, se splača obiskati modre jame oziroma Blue Caves, plaže na severni strani otoka, navdušenci nad vodnimi športi boste na svoj račun prišli na Saint Nickolas & Banana beach, razočaranja pa ne bo niti nad obiskom glavnega mesta Zakintos, nasadom oljk in manjših tradicionalnih grških vasic z odličnimi restavracijami. Eno izmed takih najdemo v Koiliomenosu v središču otoka (Ampelostrates). Domača atmosfera v soju bledih luči, ravno dovolj, da še vidimo kaj damo v želodec, izbirate pa lahko med velikim številom domačih sort vina. Hrana je na Zakintosu tudi sicer nadvse okusna in je pisana na kožo tako ljubiteljem različnih vrst mesa in morskih dobrot, kot tudi zelenjave. Nujno je seveda treba poskusiti tradicionalno grško solato in domači tzaziki. Cene so bile prijazne, za pečenega brancina s prilogami je bilo npr. potrebno odšteti 12€, za tradicionalno pito pa nekje 1,5 – 4€, odvisno od velikosti in restavracije. V veliki vročini se priležejo tudi številni koktajli, ki jih ponujajo številni bari (splača se izkoristiti vesele urice 1 + 1) in seveda obisk slaščičarn oziroma restavracij, ki ponujajo sladoled in shake. Za odlične restavracije je vedno dobro povprašati kar domačine, ne morete pa zgrešiti niti s pomočjo Googla (Best cheap eats) ali TripAdvisorja. Razmišljate ali je vredno obiskati slikoviti Zakintos? To zagotovo ne bi bila napačna odločitev!