Safari v Južni Afriki

by

Safari v Afriki je bila moja velika želja že odkar pomnim in letos julija sem jo končno odkljukala s svojega seznama. Načrtovanje safarija je zahtevna naloga in pred končno odločitvijo si je potrebno postaviti nekaj pomembnih vprašanj. Sama sem po tehtnem premisleku prišla do sklepa, da je za začetek najboljša izbira safari v Južni Afriki. V nadaljevanju bom na kratko opisala razloge za svojo odločitev in poskusila odgovoriti tudi na vprašanja, ki sem jih prejela na svojem Instagram profilu. Če večino stvari že veste, potem mirno preskočite na zadnje poglavje »moja izkušnja«, kjer boste našli kratek povzetek in povezavo do mojega konkretnega aranžmaja ?

Kaj je safari in kako poteka

Safari (angleško tudi »game drive«) je turistična vožnja v naravnih parkih oziroma rezervatih z namenom opazovanja* divjih živali v njihovem naravnem okolju. Vožnje so lahko organizirane, torej vodene s strani strokovnega osebja (voznik in vodič, ki opazuje okolico), ali pa jih opravite kar sami, v najetem vozilu. Slednja opcija je zelo pogosta prav v Južni Afriki, kjer je veliko parkov, ki omogočajo tako imenovani »self-drive«. Vozila z najetimi vodiči so navadno varovana ravno toliko, da večje živali vanje ne morejo skočiti, včasih pa tudi to ne (več na povezavi v poglavju »moja izkušnja«). Self-drive safari je dovoljen le v popolnoma zaprtih avtomobilih. Vodeni safariji ponavadi potekajo zjutraj in zvečer (takrat, ko je največja verjetnost, da pridejo živali na plano), lahko pa tudi ves dan – čisto odvisno od vašega aranžmaja.

 • Prednost organiziranega safarija: (napol) odprta vozila omogočajo boljšo možnost opazovanja in fotografiranja živali, vodniki so izkušeni in opazijo živali, ki jih sama niti v sanjah ne bi zaznala, večja varnost, vodniki ponudijo veliko dodatne razlage, popolna osredotočenost na opazovanje.
 • Prednost self-drive safarija: cenejši, večja fleksibilnost (pri času si sam svoj gospodar).

*Žal obstajajo tudi safariji, ki so namenjeni lovu na divje živali, tudi leve, kar je v Afriki legalizirano in državam prinaša velik del dohodka.

Katero državo oziroma narodni park izbrati

Tisti, ki vas safari v Afriki vsaj malce zanima, ste verjetno že slišali za 3 najpogostejše destinacije: Kenija (naravni rezervat Masai Mara), Tanzanija (narodni park Serengeti) in Južna Afrika (narodni park Kruger). A Afrika je ogromna in ko sem brskala po internetu, sem ugotovila, da za safari obstaja vsaj toliko možnosti, kot je dni v letu. Tudi v sama Republika Južna Afrika premore toliko parkov in rezervatov, da se Krugerju z lahkoto izognete, pa boste še vedno doživeli čudovito izkušnjo.

Sama sem se za Južno Afriko odločila iz treh razlogov: 1. dostopnost (dobre povezave iz Ljubljane s Turkish Airlines do Johannesburga in cestne povezave do parkov), 2. cena (za nivo storitve, ki sem jo želela, je bila Južna Afrika med najcenejšimi) in 3. časovna izvedljivost (za sam safari nisem želela porabiti več kot 5 dni, vključno z vožnjo, kar je pri bolj oddaljenih parkih zelo težko izvedljivo). Če bi se morala odločiti še enkrat, bi izbrala enako, saj je vse potekalo točno tako, kot sem želela. Ko bom »velika«, pa morda pride na vrsto Bocvana, kjer so safariji še boljši, a tudi precej dražji.

Image may contain: sky, outdoor and nature

Katere živali želite videti na safariju

Odločitev o destinaciji je velikokrat pogojena z vprašanjem, katere živali si želite srečati, pri čemer se morate zavedati možnosti, da boste morda razočarani. Živali, še posebej zveri, niso tam zaradi vas in so večinoma kar dobro skrite. Moja prioriteta so bili levi, zato sem pobrskala, kje je največja verjetnost, da vidim kralja živali. Največ naj bi jih bilo v parkih Masai Mara in Serengetti, a mi ta izbira zaradi logistike ni bila najbolj všeč (prevoz je tu precejšen del potovanja, poleg tega te agencije skoraj obvezno peljejo še na druženje z Masaji, za kar pa jaz nisem imela ne časa ne interesa). Na srečo Krugerjev narodni park tudi pri levih kotira kar visoko, tako da se je s tem moja izbira samo še potrdila. Če želite videti žirafe, antilope in zebre, naj vas potolažim – teh je povsod ogromno. Če pa želite odkljukati »BIG FIVE« (torej leva, leoparda, slona, bivola in nosoroga), pa je bolj kot izbira destinacije pomembna sreča in število dni. Dlje kot boste v divjini, več možnosti boste imeli. Več fotografij z najinega popotovanja najdete v mojem Facebook albumu.

Koliko dni traja safari

Če greste na safari zaradi izkušnje same, potem je v Južni Afriki lahko dovolj že en dan. Iz Johannesburga organizirajo dnevne izlete do bližnjih parkov, ki so od mesta oddaljeni cca 100 km. Povsem lahko se zgodi, da boste v enem dnevu videli večino divjih zveri. Če pa želite safari doživeti v vsej svoji lepoti, kar pomeni, da boste spali v divjini in videli čim več, kar vam narava lahko ponudi, potem si za to izkušnjo rezervirajte vsaj 3 polne dni.

Kdaj je najbolje iti na safari

Na splošno velja, da so zime v Južni Afriki (junij – avgust) zelo suhe, kar pomeni nizko travo, manj rastlinja in več možnosti, da opazite živali. Po drugi strani je to obdobje tudi turistično najbolj oblegano in posledično najdražje, manjša slabost so tudi zelo mrzla jutra. Afriška poletja (december – marec) so zelo vroča in vlažna, z bujno vegetacijo, v kateri se živali zlahka skrijejo. Moja izkušnja v juliju je bila čudovita, a če bi šla še enkrat, bi morda vseeno raje izbrala obdobje april – junij.

Varnost na safariju

Misel na bližnje srečanje z divjimi zvermi v napol odkritih avtomobilih pri večini ljudi zbudi vprašanje: ali je safari varen? Žal vas moram razočarati, da ni enostavnega odgovora. Največ smrti v Afriki res povzročijo živali, a so te precej manjše, kot si mislite. Gre seveda za komarje, prenašalce malarije, ki je ob nepravočasnem zdravljenju lahko smrtno nevarna. V zimskem obdobju tam komarjev sicer ni, zato načeloma zaščita ni obvezna, vsekakor pa morate za to poskrbeti v poletnih mesecih. Jaz sem tablete kupila kar v Johannesburgu (stanejo 25€ na osebo, kar je menda precej ceneje kot v Sloveniji). Cepljenja za Južno Afriko sicer niso obvezna, a če veliko potujete, se vam splača cepiti proti tetanusu in obeh hepatitisih. Druga težava z Južno Afriko je visoka stopnja kriminala, kar se odraža predvsem v Johannesburgu in glavnem mestu Pretoria ter na cestah, kjer so pogosti ropi in ugrabitve. Temu se lahko izognete s čim več informacijami (precej dober vir je že spletna stran MZZ) in pametnim ravnanjem.

Kar se tiče safarijev, pa so le-ti toliko varni, kot si jih sami naredite. Vozila so ponavadi precej zavarovana, tako da živali vanje praktično ne morejo skočiti – kar pa recimo ne more ustaviti razjarjenega slona, da vas ne bi prevrnil. Zato je zelo pomembno, da upoštevate pravila: oblecite se v čimbolj nevtralne barve, po možnosti ne jejte »dišeče« hrane, ne kričite, ne mahajte in ne molite roke oziroma ostalih delov telesa izven avtomobila. Živali so vozil v parkih sicer že precej navajene in jih jemljejo kot veliko neužitno jekleno celoto (in ne kot krožnik, na katerem je 10 človeških zrezkov). Če skočite ven iz avtomobila ali ne upoštevate pravil, pa se verjetnost, da boste postali malica za katerega od predatorjev, znatno poveča. Tragični primer Katherine Chappell lahko najdete tukaj.

Koliko stane safari v Južni Afriki

Včasih je bil safari tako drag, da so si ga lahko privoščili le premožni. S širjenjem ponudbe in želje po zaslužku je opazovanje divjih živali postalo precej dostopnejše, še posebej, če je v vas kaj avanturističnega duha. Če ne znate dobro angleško in če se vam ne ljubi raziskovati na lastno roko, potem je najbolje, da vzamete paket pri kakšni slovenski agenciji. Paketi se začnejo nekje okoli 2.500€ na osebo, s tem da gre tu ponavadi za minimalen do srednji standard storitve (spanje v šotorih, osnovni obroki, brez vize in cepljenj). Jaz svoja potovanja najraje načrtujem in organiziram sama. Če ostanem pri osnovnih stroških za safari v Južni Afriki:

 • Povratna letalska karta Ljubljana – Johannesburg (Turkish Airways): 700-800 €
 • Viza za Južno Afriko: 33 € (plus stroški pošiljanja na Dunaj)
 • Povratna letalska karta Johannesburg – Hoedspruit (lokalno letališče): 250 – 300 €
 • Alternativa: cestni prevoz*, ki ga najamete prek interneta: okoli 500 – 600 €
 • Nastanitev v bližini Krugerjevega parka: od 40€ dalje za sobo
 • Nastanitev v Krugerjevem parku: ohoho…
 • Nastanitev v enem izmed »private game« rezervatu: od 200€ na osebo (all inclusive!)
 • Vstopnina v Krugerjev park: cca 15€ na osebo
 • Hrana in pijača: cene v Južni Afriki so nižje kot pri nas

*Ker so ceste v Južni Afriki, še posebej okoli Johannesburga, znane po kriminalu, o najemu lastnega avtomobila nisva razmišljala – prevoz sva najela kar preko recepcije namestitve. Kasneje sem sicer videla, da to počne veliko turistov – če ste malce bolj drzni, lahko preverite tudi to opcijo, ki je verjetno cenejša, pa še v Krugerjev park boste lahko šli sami.

Moja izkušnja

Pri organizaciji najinega »aranžmaja« so bila moja vodila: udobje, varnost in seveda proračun, ki naj bi bil nekje v okviru »Maldivov«. Podrobnosti o potovanju, vključno s postopkom pridobivanja vize in koristnimi nasveti, najdete na tej povezavi. Seveda lahko safari v Južni Afriki izkusite tudi ceneje – tako, da najamete svoj avtomobil, se odpeljete do Krugerja (ali katerega od bližjih rezervatov) in spite kakšno uro stran, kjer so namestitve cenovno zelo ugodne. Kot rečeno, tudi cene v trgovinah in gostilnah so nižje kot pri nas, prav tako so ugodne vstopnine druge v naravne parke, ki jih v Južni Afriki res ne manjka. Če pa želite in si lahko privoščite malce bolj ekskluzivno izkušnjo, ki vključuje spanje ob spremljavi levjega rjovenja, potem vam toplo priporočam, da sežete malce globje v žep. Moja izbira je presegla vsa pričakovanja, z eno samo izjemo – žal je bila vsaj kak dan prekratka.

Avtorica: Anda Arko