The Wave – izpolnitev najbolj neverjetnih sanj

by

the Wave
To je pravi čudež sveta, težko dosegljiv kotiček v Parii v zahodni Ameriki. Da ga lahko obiščeš, potrebuješ posebno dovoljenje, vendar to dovoljenje dobi le 20 oseb na dan! Zanj se lahko poteguješ preko interneta ali pa na ranger postaji. Midva sva se za to dovoljenje potegovala že v letih 2005 in 2008, skupaj že 6-krat in nikoli nama ga ni uspelo dobiti, saj je kandidatov zanj ogromno. Vse do lani, ko sva se javila v boj za dovoljenje bolj za hec kot zares, saj nas naš plan poti prvotno ni vodil tja. In ravno lani, ko sva potovala po zahodni Ameriki z dvema majhnima škratoma (15-mesečnikom in 4-letnico), sva bila izžrebana za dovoljenje in to med več kot 400 prijavljenimi na ta dan!

“In kaj zdaj?” je bila moja reakcija, ko sem izvedela, da sva končno izžrebana. Saj to turo ni mogoče prehoditi s tako majhnima otrokoma? Za mnenje sva poprosila tudi izkušene popotnike na tujih forumih, ki so Wave že obiskali in bolj kot ne so nama to dejanje vsi odsvetovali. Ampak želja je bila prevelika in sva se odločila, da vseeno poskusiva. Ker je tura kar težka, predvsem zaradi terena in vremenskih pogojev (sonce, vročina, veter), sva doma trenirala in nosila otroka v nahrbtnikih in rezultat je viden na priloženi fotki! Uspelo nam je! Tole je bil višek našega potovanja lani in mislim da vseh mojih do sedaj.

Štartali smo ob 7h zjutraj. Na parkirišču smo srečali še nekaj srečnih izžrebancev tistega dne. Vsi oprtani z nahrbtniki, toda nihče ni imel živih nahrbtnikov, tako kot midva :). Eden 13-kilogramski, drugi 20-kilogramski, 2 x 5-litrska plastenka vode v rokah in gremo, srečno Kekec! Otroka sta v nahrbtnikih pridno “hodila” z nama. Na poti do tja smo se uspešno orientirali po naravnih znamenjih v skalah, pot pa si krajšali s pripovedovanjem pravljic in petjem pesmic. In uspelo nam je premagati 7 km dolgo nemarkirano pot po mivki, čez puščavo in skale. Otroka sta na skalnih valovih plezala in se zabavala, kot že dolgo ne. Mimo je prišel tudi ranger, ki je kontroliral dovolilnice za obisk tega čudeža in nas sicer zelo prijazno opomnil, da bi morala imeti svojo dovolilnico tudi otroka, toda nam že v naslednjem stavku svetoval, od kje lahko Wave najlepše poslikamo. Osvojili smo res čudežni Wave in meni so se izpolnile največje sanje.

Za dovoljenje se lahko potegujete na spletni strani http://www.blm.gov/az/st/en/arolrsmain/paria/coyote_buttes/permits.html

DSC07540_1_2_tonemapped