TOP 15  Oman za zimske počitnice

by

Letošnje zimske počitnice smo odpotovali v Oman. Zaradi službenih obveznosti in usklajevanja šolski počitnic smo potovanje morali malce prilagajati, vendar smo kljub vsemu v Omanu preživeli polnih 8 dni ter doživeli res veliko. O Omanu smo že doma veliko prebrali. Na spletu se najde kar nekaj potopisov, ki so nam pomagali pri odločitvi, kaj vključiti v naše potovanje. Mislim, da potovanje po Omanu v osnovi ločujeta dve izbiri: prva, ali za način prevoza izberete navaden avto ali džipa in druga, ali za nočitev izberete kampiranje s šotorom ali hotel.

Pri nas je hitro padla odločitev, da gremo v malce bolj “divjo” varianto. Najeli smo džipa, saj smo si želeli prevoziti “off-road” ceste in kanjone, kamor z navadnim avtomobilom ne moreš. In tokrat nismo potovali samo z lahko ročno prtljago, temveč nasprotno. S sabo smo tovorili šotor za štiri osebe ter ogromno 20 kg težko potovalko, napolnjeno z vsem potrebnim za kampiranje: zračne blazine, tople spalne vreče, kuhalnik, posode in vse ostalo, kar smo potrebovali. Želeli smo si doživeti tisti pravi Oman, s spanjem na prostem, na divje na plaži, v puščavi in na obrobju omanskega Velikega kanjona.

Na kratko plan potovanja: Leteli smo iz Brnika, preko Istanbula, v Muscat. Tam smo najeli avto in se peljali južno ob obali ter najprej poiskali “gobe” Mushrum Rock pri Qurayyat. Kopali smo se v Bimmah Sinkhole, Wadi Shab in Wadi Tiwi, obiskali mesto Sur ter se mimo Wadi Bani Khalid podali proti puščavi. Nato smo se ustavili v mestu Nizwa, kjer smo si ogledali trdnjavo, tržnico, tradicionalni sejem koz. Prevozili smo divji kanjon Wadi Nakhr-Wadi Ghul, našli Jibreen Castle in Bahla Fort, Unesco zaščiteno arheološko najdišče Al Ain, obiskali Wadi Damm Pools in se po divjih strmih cestah vzpeli na Jabel Shams, omanski Veliki kanjon. Od tu smo nadaljevali divjo vožnjo in obiskali odročno vasico Bald Sayt. Za popoldansko kopanje smo se ustavili še v Hoqain Waterfall oz. Wadi Al-Huqain in se počasi vrnili v bližino Muscata, ki smo si ga ogledali zadnji dan pred odhodom domov.

Temperature v februarju so bile prav poletne: čez dan blizu 30°C, ponoči pa okoli prijetnih 15°C. Razen na vrhu Jabel Shams, kjer se je ponoči ohladilo do okoli 5°C. Narava Omana je preprosto osupljiva. Na razmeroma majhnem področju lahko v nekaj urah zamenjaš med plažo, morjem, vadiji s prijetno toplo vodo za kopanje, puščavo s sipinami ali pa 2.000 metrov visokimi hribi, kjer se skriva na stotine kanjonov in čarobnih oaz s palmami. To je res omanska pravljica.

V Omanu smo se počutili dobrodošle in varne na vsakem koraku. Tudi glede spanja v šotoru, na divjem, nismo imeli nobenih slabih izkušenj. Razen koze so nam hotele vso hrano pojesti. In še vedno je potovanje po Omanu poceni. Največji strošek je najem avtomobila, vse ostalo pa je skorajda zastonj. Cestnin recimo v Omanu ni, gorivo za avtomobile je cenejše kot doma (0,5€/l). Vstopnin za vadi-je, kanjone, slapove ni, nekateri muzeji pa imajo le simbolično vstopnino. Celo prevoz s čolnom do vadi Shab stane samo 1 OMR (2,4€) na osebo. Le vstopnina v trdnjave je dražja. Največ smo plačali za vstopnino v Niswa trdnjavo, 39€ za 4-člansko družino. Hrana je zelo dobra in poceni, sploh v lokalnih restavracijah in stojnicah, kjer dobiš odlične samose, shawarme in miške. Za kosilo ali večerjo smo za nas štiri ponavadi plačali med 7-15 OMR (cca 15-35€).

TOP 15 aktivnosti in destinacij v Omanu po našem izboru (vrstni red glede na plan poti)

 1. “Gobe” Mushrum Rock pri Qurayyat

Te gobice se nahajajo nekaj kilometrov iz glavne ceste Muscat-Sur in bile so za pokušino za prvi stik z “off-road” vožnjo. Hitro dobiš občutek, kako suh, siv, puščavnat je Oman, če se odmakneš malce stran od morja. Po naporni noči potovanja do Omana smo se tu med gobicami prebujali v nov dan in se sprehodili med skulpturami, ki jih je izoblikovala narava.

 1. Bimmah Sinkhole

Lokalna legenda pravi, da je komet z imenom Hawaiyat Najm padel na to mesto in ustvaril Bimmah Sinkhole. V resnici pa je luknja posledica naravne erozije. Oddaljena je 600m od morja, vendar ima izvir sladke vode, ki luknjo polni. Prijeten postanek ob cesti, brez vstopnine in lahko se osvežite v prijetno hladni vodi.

 

 1. Wadi Shab

Oman ima ogromno vadi-jev. Vadi je v bistvu rečna dolina oz.kanjon. Nekateri kanjoni so suhi in se voda pojavi le ob obilnem deževju. V nekaterih kot so Wadi Shab, Wadi Tiwi ali Wadi Bani Khalid, pa je voda vedno prisotna in so odlični za kopanje in raziskovanje. Doživetje Wadi Shab je bil za nas eden od presežkov potovanja po Omanu.  Najprej s čolnom čez kanal, potem kar dobre pol ure hoje, ko končno prideš do vode in naprej nadaljuješ s hojo po vodi in plavanjem. Vodo je imela tudi februarja prijetno temperaturo, je pa cela tura kar naporna, saj na večih delih ne dosežeš tal in moraš kar dobro plavati. In končno najbolj nori del, ko moraš zaplavati v tunel, v ozko špranjo med skalami, da dosežeš jamo s slapom in turkizno modro vodo. Noro doživetje.

Ne pozabite obvezne opreme, ki naj bo vodo-odporna vreča, saj se med plavanje res vse stvari zmočijo. In vzemite s sabo kaj za pojest in popit. Tam ne morete kupiti nič, je pa pot tja in nazaj kar naporna in dolga.

 1. Wadi Tiwi

Do Wadi Tiwi vodi kar adrenalinska cesta, ki je na trenutke zelo strma, vije pa se med hišami, dvorišči, njivami, skalnatimi deli in palmami. Za pot do tu je priporočljiva uporaba džipa. Pelješ se čez čudovite oaze, kjer se prelivajo vsi odtenki zelene in rjave barve. Narava tu je res izjemna in razgledi prelepi. Cesta se konča sredi vasice, kjer se najde tudi kakšno parkirišče. Od tu lahko peš nadaljujete do slapa Mibam, ali pa še naprej v Tiwi. Mi smo šli samo do slapa, ki je le nekaj minut hoje stran.

 1. Mesto Sur

V mestu Sur smo si ogledali tovarno tradicionalnih ladij Dhow, kjer še danes na tradicionalni način gradijo te lepe ladje. Ena takšna ladja, Fateh Al Khair, stara več kot 70 let, je razstavljena tudi pred Pomorskim muzejem, ki smo si ga prav tako ogledali. Obiskali smo tudi trdnjavo Sunaysilah in se sprehodilo okoli Al Ayjah svetilnika. V Suru smo preživeli dva večera in imeli srečo, da se je na glavnem trgu dogajalo nekakšno slavje. Trg je bil poln domačinov, na stojnicah pa so prodajali lokalno domačo hrano, vse od slanih do sladkih prigrizkov. Tako smo si privoščili slastno večerjo, ob jedi pa opazovali domačine. Turistov skorajda ni bilo.

       

 1. Wadi Bani Khalid

Zagotovo naš najljubši vadi, ki smo ga obiskali. Od parkirišča naprej vodi pot med palmami, ob reki, jezeru, dokler ne prideš do prvega bazena, kjer se že lahko kopaš. Vendar se splača vztrajati in hoditi naprej dokler gre, saj barva vode v naravnih bazenih postaja vse lepša in lepša. Vsake toliko je potrebno malce tudi plezanja in prečkanja reke po vodi, vendar nič nevarnega. Čisto na koncu voda izgine. Ampak tik preden izgine, se pojavijo najlepši bazeni in voda je topla. Od tu se nazaj dol v toku lahko spustiš kar po vodi. Tok je počasen, tako da enostavno plavaš po reki navzdol – med lepimi naravnimi skalami in uživaš v vsakem trenutku. Po toku navzdol se da pridet tudi nazaj do prvega bazena. Vmes je potrebno prečkati kakšen spust po manjšem slapu ali preplezati kakšno skalo, vendar nam je uspelo. Res, popoln užitek!

 

 1. Spanje v šotoru pod peščenimi sipinami

V puščavo smo prišli popoldne, saj je prej prevroče. In ko pravim puščava, to res pomeni, da cesta izgine. Ostanejo samo kolesnice v mivki, ki nakazujejo pot. Zahvaljujoč ostalim potopisom na internetu smo našli idealno mesto za kampiranje, tik pod visokimi sipinami in ravno prav oddaljeno od ceste, da je dostop enostaven. Hitro smo postavili šotor in se povzpeli na vrh sipine. Kdor še nikoli ni hodil po sipinah, ufff to ni niti malce enostavno. Izgleda lahko, pa ni. In ko že misliš, da si prišel na vrh, se pred tabo odprejo nove sipini in spet novi vrh. Ampak uspelo nam je in na vrhu smo dočakali sanjski sočni zahod. Slike povejo več kot tisoč besed.

 1. Wadi Nakhr-Wadi Ghul

Za tale vadi smo izvedeli od drugih popotnikov v Omanu in razmere v kanjonu so bile v trenutku našega obiska idealne za vožnjo z džipom. V bistvu se voziš po dnu omanskega Velikega kanjona. Kanjon je bil suh, nivo vode nizek, tako da so bila možna prečkanja reke na vseh predelih. Za tiste, ki imate radi off-road vožnjo, je užitek zagotovljen. Sploh, ko je potrebno prečkati kakšen globji del reke ali voziti med dvema ogromnima skalama, med katerima je prostora ravno za en avto. Adrenalin, ni kaj.

 1. Nizwa – trdnjava, tržnica in tradicionalni sejem koz

Trdnjava v Nizwi je velika in zelo lepa. Tudi s kulturnega vidika se tam vedno kaj dogaja. V času našega obiska so v trdnjavi nastopali omanski glasbeniki, otroci pa so peli in predstavljali njihove tradicionalne pesmi. Sprehodili smo se tudi skozi tržnico in poiskusili tradicionalno omansko halwo ter vse možne vrste dateljev, od navadnih do tistih s cimetom, kardemonom in ostalimi okusi.

Obisk Nizwe pa smo planirali prav za petek zjutraj, saj se že ob 6h zjutraj na tržnici dogaja sejem koz. Lastniki koz pridejo od vsepovsod, tudi od daleč, iz različnih plemen, in prodajajo koze. Dobro jih otipajo po hrbtu, pogledajo zobe in se dogovorijo za kupčijo. Prodajajo tako odrasle koze kot mladiče, pa na istem mestu tudi bike, ki izgledajo kar nevarni. Glasno dogovarjanje za cene, vse kot v starih časih, le z eno razliko – danes vsi uporabljajo mobitele, tudi za pogajanja. Malce po sončnem vzhodu se dogajanje umiri in vsak odide svojo pot naprej.

 1. Jibreen Castle

Lep Jibreen Castle, ki je tudi pod zaščito UNESCA, smo obiskali takoj po sončnem vzhodu. In imeli smo cel grad zase, saj smo bili prvi in edini obiskovalci tako zgodaj zjutraj. Lepo se je sprehoditi po gradu, raziskovati sobane, si predstavljati, kako so včasih živeli tu in uživati v razgledih iz gradu.

 1. Arheološko najdišče al-Ain

Še eno mesto, ki smo ga našli bolj po sreči. Peljali smo se mimo in arheološko najdišče opazili na hribu, vendar je dostop kar skrit in ga je težko najti. Še dobro, da smo imeli džipa, da smo se lahko zapeljali čez suho rečno dno kar čez kamne. Arheološko najdišče je zaščiteno s strani UNESCA, predstavlja pa grobnice stare med 4000-5000 let. Tudi tu ni vstopnine. Sprehodili smo se naokrog, v ozadju pa se že lepo vidijo tri-tisočaki.

 1. Kampiranje na robu omanskega Velikega kanjona

Po strmih cestah, ki so z ene strani delno še asfaltne, z druge pa makadamske, smo se povzpeli na vrh omanskega Velikega kanjona, tik pod goro Jebel Shams, ki je s svojimi 3.009 metri najvišja gora v Omanu. Malce za razgledmini točkami na kanjon, smo našli naše mesto za kampiranje. Tik ob robu kanjona. Spati tu je bilo prav veličastno in posebno doživetje. Razen koz, ki so na vsak način želele našo večerjo, je bil tu pravi mir.

 Zjutraj smo se podali na treking po robu kanjona. Tura se imenuje Jebel Shams Balcony Walk (W6) in ponuja neverjetne poglede na kanjon in njegovo globino. Mi smo se spustili le manjši del, lahko pa hoja traja tudi več ur.

 1. Vožnja do odročne vasice Bald Sayt

Vasica Bald Sayt velja za eno najbolj fotogeničnih v Omanu. Vožnja do tja je dolga, težka, obvezna je uporaba džipa, saj je cesta makadamska, strma in na večini delov zelo prepadna. Ni ravno cesta za občutljivi želodec. Vasica pa je res barvita, prava oaza sredi suhe omanske pokrajine.

 1. Hoqain Waterfall oz. Wadi Al-Huqain

Ta vadi smo našli spotoma, ko smo po dolgih napornih vožnjah čez Jabal hribe in kanjone iskali primeren kraj za postanek in počitek. Hoteli smo najti nekaj, kjer bi se lahko spet kopali. In našli smo ga. Zanimivo, tu smo bili edini turisti in kraj skorajda ni označenega na google-maps. Če kraj v Omanu ni turistična znamenitost in ga obiskujejo samo domačini, je žalostna značilnost ta, da ležijo smeti, ostanki piknikov, hrane, embalaže, plastenk vsepovsod po tleh. Res žalostno, to smo doživeli vsakič, ko smo zavili v dele, ki jih ne obiskujejo tujci, vendar sam odomačini. Ampak pogumno smo šli naprej in prišli do zelo lepega vadija, ki bi prav lahko bil lepa turistična znamenitost. Voda ima zaradi vsebnosti krede v vodnem dnu prav posebno belo-modro barvo, kanjon pa je pravljično čaroben, saj dobiš občutek, da dežuje iz vseh strani, ko plavaš po njemu. Verjetno smo našli naravni biser, ki bo čez leto-dve prav lepo urejen tudi s koši za smeti.

 1. Muscat

V Muscatu smo si najprej ogledali čudovito mošejo Sultan Qaboos Grand Mosque s petimi minareti. V glavni dvorani je čudovit lestenec in bogate preproge. Nato smo se sprehodili po tržnici in obiskali tudi omanski National Museum, kjer smo še dodatni spoznali zgodovino in kulturo Omana. Ker smo imeli letalo pozno zvečer, smo našli še čudovito razgledno točko in zadnjič uživali v sončnem zahodu v Omanu. Dvignili smo se nad avtocesto in opazovali mesto Muscat, morje in hribe v ozadju. Še eno nepozabno potovanje, ki bo ostalo v naših srcih.